Αρθρογραφία

Οι σύγχρονοι Τζεζαϊρληδες

Ακούστε το άρθρο

«Εάν  φονευθώσιν όλοι οι Ελληνες ποίος θα πληρώσει το χαράτσιον» αναφώνησε  ο Χασάν Γαζή Πασάς ο Τζεζαϊρλής  το 1784, αμέσως μετά τα Ορλωφικά και την πανωλεθρία των Ελλήνων  εξ αιτίας της εγκατάλειψης από τους άσπονδους φίλους μας τους Ρώσους.

Επίκαιρη και σήμερα όσο ποτέ η παραπάνω φράση του Τούρκου Πασά, αλλά δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει κανείς δυνάστης ή εξουσιαστής, εγχώριος ή αλλοδαπός, που να μπορεί να βλέπει τόσο μακριά, ώστε να διαγνώσει ότι η εξέλιξη του Ελληνικού προβλήματος, οδηγεί σε αδιέξοδα και ανεπανόρθωτες βλάβες.

Ούτε οικονομολόγοι, ούτε πολιτικοί επιστήμονες, αλλά ούτε και άσχετοι, επιστήμονες ή όχι, μπορούν να καταλάβουν ότι τα εγκληματικά μέτρα  της οριζόντιας δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν οδηγούν σε ανάκαμψη, παρά μόνο στον  «αργό θάνατο» του Έλληνα.

Ο Τούρκος κατακτητής και κηδεμόνας του 1784, φαίνεται πως ήταν σαφώς πιο προχωρημένος και πιο ενημερωμένος πολιτικοοικονομικά από τους σημερινούς, εγχώριους και ξένους εξουσιαστές και μπορούσε να διαβλέψει την πιθανότητα σοβαρής αδυναμίας καταβολής των φόρων, από τους  υπηκόους του.

Η  Οθωμανική  κηδεμονία της τότε εποχής πιθανόν να μην ήταν πιο ήπια της σημερινής, αλλά σίγουρα υπέκρυπτε το συμφέρον του δυνάστη, το οποίο ασφαλώς εξυπηρετούσε και τον δυναστευόμενο και μάλλον φρόντιζε για την επιβίωσή του κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να πληρώνει το «χαράτσιον»

Δυστυχώς σήμερα, δεν λαμβάνεται τέτοια μέριμνα και δεν ενδιαφέρει τους σύγχρονους δυνάστες η δυνατότητα πληρωμής των φόρων και των χαρατσίων, αφού σκληρά και ανάλγητα προχωρούν, για  τρία χρόνια τώρα, σε λήψη μόνο οριζόντιων δημοσιονομικών προσαρμογών, χωρίς σταθερή και μόνιμη απόδοση σε βάθος χρόνου και χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας.

Τι άλλο από κοινωνική αδικία και αναλγησία μπορεί να είναι αλήθεια η τελευταία πρόταση περί φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, με μία οριζόντια λογική βραχείας διάρκειας και αμφίβολης εισπρακτικής δυνατότητας, αφού αναφέρεται με λανθασμένη λογική, για φορολόγηση εγκαταλελειμμένων και μη παρεχόντων καμία πρόσοδο, αστικών και αγροτικών ακινήτων.

Τέτοια  ηλίθια και αναποτελεσματική μέθοδο για επιβολή μέτρων φορολόγησης ακινήτων που δεν προσφέρουν έσοδα στον ιδιοκτήτη, δεν θα μπορούσε να επιβάλει ούτε ό Χασάν Γαζή Πασάς, μπορούν όμως οι σύγχρονοι πασάδες της Κυβέρνησης και της Επιτήρησης, οδεύοντες άπαντες την απαράδεκτη και επαίσχυντη πεπατημένη και επιβάλουν, προς υπηκόους προς εξόντωση προφανώς.

Η οικονομική επιστήμη, η πολιτική πρακτική και η ηθικοκοινωνική άποψη και θεώρηση των πραγμάτων, υπό την  υπηρεσία και διαχείριση των σημερινών διαχειριστών της χώρας μας, δυστυχώς δεν αφήνουν περιθώρια ανάκαμψης και καμία δυνατότητα πληρωμής των χαρατσίων προς τους «Τζεζαϊρλήδες».

Επαναδημοσίευση από τις ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

της 20.11.2013… σαν να μην άλλαξε τίποτα.

Όλη η επικαιρότητα