Lifestyle Κόσμος

Η συμβουλή του Ζούκερμπεργκ στους νέους: «Εστιάστε περισσότερο στο χτίσιμο σχέσεων»

Ποια λέει ότι είναι «η πιο σημαντική απόφαση» που μπορεί να πάρει κάποιος φοιτητής
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την ιστορία προέλευσης του Facebook, αλλά σύμφωνα με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μπορεί να έχουν πάρει λάθος μήνυμα από αυτό.

Σε πρόσφατο επεισόδιο του Lex Fridman Podcast, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είπε ότι η αρχική ικανότητα να ξεκινήσει το Facebook το 2004 δεν ήταν παράτησε το κολέγιο ή εγκατέλειψε οποιοδήποτε άλλο ενδιαφέρον του. Αντιθέτως, είπε ο CEO της Meta, οφειλόταν στις προσωπικές σχέσεις που έκανε ενώ πήγαινε ακόμη σχολείο.

Με ποιον περνάς χρόνο στο κολέγιο, είπε ο Ζούκερμπεργκ, είναι «η πιο σημαντική απόφαση» που μπορεί να πάρει κάθε φοιτητής. «Γίνεσαι οι άνθρωποι από τους οποίους περιβάλλεσαι», εξήγησε.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ γνώρισε τους συνιδρυτές του Facebook — Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz, Chris Hughes και Andrew McCollum — ενώ οι πέντε τους ήταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η επιχείρησή τους έφερε επανάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγινε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο: η Meta έχει κεφαλαιοποίηση 582,58 δισ. δολαρίων.

Η ομάδα τελικά χωρίστηκε με άτσαλο τρόπο, όπως περιγράφεται αναλυτικά στην ταινία «The Social Network»του 2010. Αλλά ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι εξακολουθεί να προσπαθεί να δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις προσλήψεις, είπε: Όταν αξιολογεί έναν υποψήφιο για δουλειά, φαντάζεται πώς θα ήταν να εργαζόταν για αυτό το άτομο, αντί να είναι το αφεντικό του.

«Θα προσλάβω κάποιον να δουλέψει για μένα μόνο αν μπορώ να δω τον εαυτό μου να δουλεύει για αυτόν», είπε.

Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη στρατηγική δημιουργεί ένα εργασιακό περιβάλλον με μεγαλύτερη συνοχή και μακράν πιο παραγωγικό: Εάν συνεργάζεστε με άτομα που μοιράζονται τις αξίες σας, είναι πιο πιθανό να επιτύχετε σταδιακά τους στόχους σας μαζί.

Με πληροφορίες από CNBC

Όλη η επικαιρότητα