Αρθρογραφία

Η θάλασσά μας μέγα πλεονέκτημα για την αμυντική ισχύ της χώρας μας

Ακούστε το άρθρο

«Μέγα το της θαλάσσης κράτος» (Θουκυδίδης)

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η υπεροχή σε πολεμικό ναυτικό εξοπλισμό και αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό μιας χώρας, έναντι μιας αντίπαλης – εχθρικής, θέτει σε μειονεκτική θέση τη δεύτερη και αποτελεί την « Αχίλλειο πτέρνα της».

Κατά συνέπεια, η θωράκιση των θαλασσίων συνόρων μας, με σύγχρονα και ευέλικτα πολεμικά πλοία, είναι sine qua non ( εκ των ων ουκ άνευ ), για την αντιμετώπιση και απόκρουση όσων επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας.

Κλασικό παράδειγμα η ναυμαχία της Σαλαμίνος, όπου το ελληνικό πολεμικό ναυτικό συνέτριψε και κατατρόπωσε τον μεγαλύτερο, σε αριθμό και μέγεθος πλοίων, περσικό στόλο και διέσωσε από τη βαρβαρική υποδούλωση του Ελληνισμού και την παρακμή του πολιτισμού του, στον οποίο αργότερα στηρίχτηκε η ανάπτυξη και δημιουργία του ελληνορωμαϊκού και στη συνέχεια ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η διορατικότητα του Θεμιστοκλή, για την ανάγκη κατασκευής – ναυπήγησης ισχυρού πολεμικού στόλου, με γρήγορα και ευέλικτα για την περίσταση πολεμικά πλοία, αφενός και αφετέρου το μεγαλοφυές στρατηγικό του σχέδιο να παραπλανήσει και να παρασύρει τον περσικό στόλο από την ανοιχτή θάλασσα του Φαλήρου στη στενή της Σαλαμίνος, οδήγησαν στην περιφανή νίκη των Ελλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνος.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο μεγαλύτερος ιστορικός της αρχαιότητας Θουκυδίδης, με το μεστό και επιγραμματικό λόγο του: « Μέγα το της θαλάττης κράτος», αναδείκνυε το πόσο σημαντικό είναι η κυριαρχία στη θάλασσα ! Και τούτο αποδείχτηκε διαχρονικά σε όλες τις αμυντικές αναμετρήσεις της χώρας μας, κατά τις κατακτητικές επιδρομές των διαφόρων βαρβαρικών και λοιπών λαών. Ιδίως δε κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων αναμετρήσεων του υπόδουλου ελληνισμού με τους Τούρκους κατακτητές, με κορυφαία την τελική νίκη των Ελλήνων κατά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου,  που σφράγισε και την απελευθέρωση του Έθνους μας από τον τουρκικό ζυγό.

Σήμερα, με τις σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις των θαλασσίων συνόρων μας και του εναέριου χώρου μας από την γείτονα Τουρκία, με εμφανείς τις επεκτατικές της βλέψεις, είναι επιτακτική εθνική ανάγκη να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε το θαλάσσιο πλεονέκτημα της χώρας μας και να θωρακίσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας στο Αιγαίο, με σύγχρονα πολεμικά πλοία, ικανά να αποτρέψουν, με επιδέξιους χειρισμούς του αξιόμαχου πολεμικού μας ναυτικού, τις επεκτατικές βλέψεις των Τούρκων ιμπεριαλιστών.

Και  για το σκοπό  αυτό, είναι ώρα για στράτευση όλων των  πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων και δυνάμεων της χώρας μας και συνολικά όλων των Ελλήνων, όπου γης, με όποιο οικονομικό κόστος αυτό συνεπάγεται για τον καθένα μας και με όποια θυσία, προκειμένου η χώρα μας να βρεθεί σε πλεονεκτική αμυντική θέση, για την φύλαξη και προστασία   των θαλασσίων συνόρων μας και του εναέριου χώρου μας, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.

Οι καιροί απαιτούν το Έθνος μας να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, γιατί ο εχθρός καραδοκεί, είναι επικίνδυνος και απρόβλεπτος. «Οι καιροί ου μενετοί», κατά την διαχρονικής σημασίας ρήση του Θουκυδίδη.

Σωκράτης Π. Μάσσιας

φιλόλογος  

Όλη η επικαιρότητα