Categories: Γυναίκα

Η τομάτα έχει σοβαρότατες προληπτικές ιδιότητες για τον καρκίνο του μαστού

Share

Είναι γνωστό ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες βρίσκονται σε υψηλότερο ρίσκο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αυξάνεται καθώς αυξάνεται και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ).  Ωστόσο, η διατροφή σε αυτήν την κατηγορία των γυναικών παίζει καθοριστικό ρόλο (βάρος).

Υπάρχουν νεότερα δεδομένα από μελέτες που έχουν διεξαχθεί και υποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση διατροφής πλούσιας σε ντομάτες μπορεί να μειώσει το ρίσκο. Δυστυχώς όμως, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, στερούνται πρακτικών προληπτικών μεθόδων για τη μείωση του κινδύνου τους. Μια πιθανή στρατηγική λοιπόν θα μπορούσε να είναι μέσω διαιτητικών τροποποιήσεων, μετά από ενημέρωση ευαισθητοποίησης των μεγάλων κοινωνικών ομάδων μέσω των ΜΜΕ.

Τα δεδομένα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, η οποία διεξήχθη στο Ohio State University Comprehensive Cancer Center έδειξαν ότι η αύξηση της διατροφικής κατανάλωσης τροφίμων με βάση την τομάτα μπορεί να αυξήσει ευνοϊκά τις συγκεντρώσεις της αδιπονεκτίνης στον ορό μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα σε εκείνες που δεν ήταν παχύσαρκες.

Η αδιπονεκτίνη είναι μια ορμόνη η οποία εμπλέκεται στη ρύθμιση των επιπέδων λίπους και του σακχάρου του αίματος. Στην μελέτη συμμετείχαν 70 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ο μέσος δείκτης ηλικίας και σωματικής μάζας των συμμετεχόντων ήταν 57,2 έτη και 30,0 kg / m2 αντίστοιχα. Οι παρεμβάσεις περιελάμβαναν 10 εβδομάδες κατανάλωσης μιας διατροφής με βάση τη ντομάτα (≥25 mg λυκοπενίου ημερησίως) και 10 εβδομάδες κατανάλωσης μιας διατροφής με βάση τη σόγια (≥40 g πρωτεΐνης σόγιας καθημερινά), με διαλείμματα διάρκειας 2 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι γυναίκες ακολουθούσαν τη διατροφή με τη ντομάτα, παρουσίαζαν αύξηση των επιπέδων της αδιπονεκτίνης κατά 9%.

Η αδιπονεκτίνη είναι μια ορμόνη η οποία εμπλέκεται στη ρύθμιση των επιπέδων λίπους και του σακχάρου του αίματος. Η επίδραση δε αυτή ήταν πιο εμφανής στις γυναίκες με χαμηλότερο ΔΜΣ. Αντίθετα, η διατροφή με τη σόγια οδήγησε σε μείωση των επιπέδων της αδιπονεκτίνης. Τα χαμηλά επίπεδα της σχετίζονται με αυξημένο ρίσκο παχυσαρκίας και ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη. Οι υπεύθυνοι σχολιάζουν ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ξεκάθαρα τα οφέλη της κατανάλωσης υψηλής ποσότητας ντομάτας και προϊόντων της ακόμα και σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι πλούσια σε αναγκαία διατροφικά στοιχεία, βιταμίνες και ανόργανες ουσίες και φυτοχημικά όπως η λυκοπένη, επιφέρει σημαντικά οφέλη. Πιστεύουν δε ότι η τακτική κατανάλωση τουλάχιστον της προταθείσας ημερήσιας ποσότητας φρούτων και λαχανικών θα προάγει την πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε πληθυσμό με ρίσκο. Επίσης, υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης της παχυσαρκίας, αφού η διατροφή πλούσια σε ντομάτα είχε μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα της αδιπονεκτίνης στις γυναίκες με υγιές σωματικό βάρος.

Μετά από τα παραπάνω θα μπορούσαμε να συστήσουμε χωρίς δισταγμούς ιδιαίτερα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για να μειώσουν το ρίσκο για καρκίνο του μαστού τους να ρυθμίσου τον σακχαρώδη διαβήτη του αλλά και το σωματικό βάρος τους να αυξήσουν κάθετα την κατανάλωση της ντομάτας.