Κόσμος

Η Τουρκία ζητάει από τις ΗΠΑ επιστροφή 1,4 δις δολαρίων για τα F-35

«Θα πάρουμε πίσω αυτό το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που μας ανήκει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο Ερντογάν
ΡΕΝΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΜΙΛΑΕΙ
Ακούστε το άρθρο

Η Άγκυρα θα πάρει πίσω το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που έχει πληρώσει στις ΗΠΑ για τα F-35, τα οποία εμποδίζεται πλέον να αγοράσει, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως πιστεύει ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες για την πώληση μαχητικών αεριωθουμένων F-16.

«Θα πάρουμε πίσω αυτό το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που μας ανήκει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε από τη Νιγηρία.

«Πιστεύω ότι θα σημειώσουμε πρόοδο. Φυσικά θα μιλήσουμε γι’ αυτό με τον (αμερικανό πρόεδρο) Μπάιντεν στη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Ρώμη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Περικοπές στον προϋπολογισμό και… αύξηση του μισθού του αποφάσισε ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, έντονη δυσφορία στους πολιτικούς του αντιπάλους έχει προκαλέσει η απόφαση του Τούρκου προέδρου να αυξήσει τον μισθό του κατά 1.000 ευρώ περίπου εν μέσω φτώχειας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ahval, που επικαλείται ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Sözcü, ο μισθός του Τούρκου προέδρου θα αυξηθεί στις 100.750 τουρκικές λίρες (10.915 δολάρια) το 2022 ως μέρος της πρότασης προϋπολογισμού που υπέβαλε το κυβερνών κόμμα AKP.

Μόνο η αύξηση που θα λάβει ο Ερντογάν είναι πάνω από τέσσερις φορές ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία.

Καθώς ο μισθός του Ερντογάν αναμένεται να αυξηθεί από τα 9.500 δολάρια, ο προεδρικός προϋπολογισμός θα μειωθεί στα 3,89 δισεκατομμύρια λίρες (420 εκατομμύρια δολάρια) από τα 4,39 δισεκατομμύρια του 2021.

Εάν εγκριθεί ο προϋπολογισμός, δεν είναι μόνο ο μισθός του Τούρκου προέδρου που θα αυξηθεί, καθώς ανοδική τροχιά παίρνει και η Διεύθυνση Επικοινωνιών του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένεται αύξηση του προϋπολογισμού κατά 60%, φτάνοντας τις 680 εκατομμύρια λίρες (73 εκατομμύρια δολάρια), με το κόστος προσωπικού να φτάνει τις 121,8 εκατομμύρια λίρες.

Όλη η επικαιρότητα