Κόσμος

Η τουρμπίνα του «Νοrd Stream 1» είναι εδώ αν τη θέλετε – Ο Σολτς απαντά στη Μόσχα

Εντείνεται η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Αποκαλύπτικό δημοσίευμα της Deutsche Welle - Ο Γερμανός Καγκελάριος επιθεώρησε στο Μιλχάιμ την τουρμπίνα και λέει ότι «μπορεί να παραδοθεί ανά πάσα στιγμή»
Ακούστε το άρθρο

Η καναδική τουρμπίνα που χρειάζεται η Ρωσία, όπως διαμηνύει, για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 είναι έτοιμη προς παράδοση στη Ρωσία.

«Μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν υφίστανται τεχνικοί λόγοι για τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και τη μη εκπλήρωση συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου».

Αυτά δήλωσε σήμερα το πρωί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς – με τις απαραίτητες φωτογραφίες μπροστά από την τουρμπίνα – στις αποθήκες της Siemens στο Μιλχάιμ στην περιοχή του Ρουρ, παλιά «καρδιά» της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας. Μετέβη εκεί για να επιθεωρήσει ιδίοις όμμασι την περιβόητη τουρμπίνα καναδικής κατασκευής, η οποία μπορεί να δώσει τη λύση στις «τεχνικές» δυσλειτουργίες που επικαλείται η Μόσχα για τη συνέχιση της μεταφοράς ρωσικού αερίου από την Γκάζπρομ. «Απλώς πρέπει κάποιος να πει: Την θέλω. Και θα την έχει άμεσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς.

Βερολίνο: αίρονται οι ρωσικοί ισχυρισμοί

Το ζήτημα της τουρμπίνας, που πλέον βρίσκεται στη Γερμανία και μπορεί οποτεδήποτε να παραδοθεί στη Ρωσία, απασχόλησε εκτενώς και τη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να επαναλαμβάνει τη διατύπωση Σολτς υπογραμμίζοντας ότι αίρονται οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί τεχνικών προβλημάτων.

Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε από το Βερολίνο, δεν τίθεται καν θέμα καλής λειτουργίας του αγωγού Nord Stream, ο οποίος ήταν έτσι κι αλλιώς λειτουργικός, ακόμη και χωρίς τη συγκεκριμένη τουρμπίνα. Όπως τονίστηκε, από τη στιγμή που η Ρωσία γνωστοποιήσει πού ακριβώς θέλει να παραδοθεί η επίμαχη τουρμπίνα, θα οργανωθεί άμεσα η μεταφορά της με οποιοδήποτε μέσο κριθεί κατάλληλο.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην καναδική εφημερίδα The Global and Mail, ο Γερμανός καγκελάριος υποστηρίζει και εκεί ότι με την παράδοση στη Ρωσία της επίμαχης τουρμπίνας παραμένει έωλη η ρωσική επίκληση τεχνικών δυσλειτουργιών. Η παράδοση της τουρμπίνας «αποτελεί στήριξη προς την Ευρώπη και τη Γερμανία» αναφέρει ο Σολτς και όχι «εύνοια προς την Γκάζπρομ». Μάλιστα ο Όλαφ Σολτς θέλει να στηρίξει ευθαρσώς τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τρυντώ θεωρώντας την κριτική που του ασκείται «εντελώς αβάσιμη».

Την ίδια ώρα και η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών βρίσκεται στον Καναδά, όπου συναντάται στο Μόντρεαλ με την Καναδή ομόλογό της Μέλανι Τζολί. Ένα από τα θέματα θα είναι και η καναδική τουρμπίνα, το «κλειδί» στον γρίφο της Γκαζπρόμ.

Ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης;

Tη σύσταση ειδικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων με συμμετοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των γερμανικών κρατιδίων και τωνδήμων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ενόψει δύσκολου χειμώνα ζητά ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Δήμων Μάρκους Λέβε. Εάν οι τιμές ενέργειας συνεχίσουν να αυξάνονται, ο κίνδυνος επιβάρυνσης για τους καταναλωτές και την οικονομία θα είναι μεγάλος, εκτιμά ο ίδιος.

Ο Λέβε βλέπει αρχικά δικαιολογημένη την επιβολή ειδικής εισφοράς στους καταναλωτές και τις γερμανικές εταιρίες από τον Οκτώβριο με στόχο τη στήριξη των παρόχων ενέργειας, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να προμηθεύονται φυσικό αέριο σε υψηλότερες τιμές εξαιτίας της μειωμένης ροής του από τη ρωσική Γκάζπρομ προς τη Γερμανία. Ταυτόχρονα όμως υποστηρίζει ότι οι καταναλωτές, ειδικά όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, θα πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω από το κράτος πέραν των μέτρων ελάφρυνσης που έχουν ήδη συνομολογηθεί νομοθετικά. Κρίνει επίσης ότι η εισφορά αυτή θα πρέπει να διατηρήσει ουσιαστικά τον έκτακτο χαρακτήρα της.

Η πρόσθετη επιβάρυνση από την εισφορά ενέργειας αναμένεται να κινηθεί σε ένα εύρος από1,5 έως 5 σεντ ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμεπκ. Αυτό θα σήμαινε στην πράξη πχ για τετραμελείς οικογένειες με μέση κατανάλωση 200.000 κιλοβατώρες ενέργειας ετησίως, πρόσθετη επιβάρυνση από 300 έως 1000 ευρώ.

Πηγή:  Deutsche Welle

Όλη η επικαιρότητα