Μουσική

Οι τραγουδίστριες των «καψουροτράγουδων» (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Οι τραγουδίστριες των «καψουροτράγουδων» είχαν μια παράλληλη ιστορία με εκείνη των αναγνωρισμένων λαϊκών ερμηνευτριών και κάποιες εξ αυτών γνώρισαν τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε πέρασαν στις μεγάλες πίστες, όπως η Άντζελα Δημητρίου.

Έχουν… κλείσει σπίτια, έχουν σφαχτεί παλληκάρια για τα ωραία τους μάτια, έχουν ξοδευτεί προς χάρη τους τεράστια ποσά σε πιάτα, λουλούδια και ποτά στα λεγόμενα «σκυλάδικα». Η ακμή του είδους, όπως σε πολλά πράγματα, ήταν η δεκαετία του ’80 όπου έρεε άφθονο το χρήμα και η άλλη πλευρά του λαϊκού, η… σκληροπυρηνική, ήταν στην ακμή της.

Κι αν ορισμένοι τις αποκάλεσαν «σκυλιά», είναι γιατί εκφράζουν την πιο… δυναμική -κατά κάποιο τρόπο- αισθητική του λαϊκού τραγουδιού.

Θυμάμαι το φαινόμενο «μπουζουκο-σκυλάδικο» είχε πάρει τέτοια έκταση που τραβούσε πολύ κόσμο και από περιέργεια στα νυχτερινά αυτά μαγαζιά.

Το πιο πολύ κόσμο τραβούσε η Άντζελα Δημητρίου, εκεί όπου γνώρισε μεγάλες στιγμές, στο κέντρο «Playboy» επί της Λ. Συγγρού, στο ύψος του Αγ. Σώστη, όπου σήμερα λειτουργεί η disco Barbarella. Το μαγαζί ήταν του Άλκη Νικολούζου, με τον οποίο είχε σχέση και την καθιέρωσε στην νύχτα.

Ένα βράδυ λοιπόν, πολύ αργά, πρέπει να ήταν μετά τις 2 με 3 τα ξημερώματα, πήγα με την παρέα μου, αν και πιτσιρικάδες – μαθητές της πρώτης λυκείου πρέπει να ήμασταν – ανήλικοι για το μαγαζί αυτό, ξεκινήσαμε με τα μηχανάκια από τη Ν. Σμύρνη, να δούμε πώς είναι μέσα ένα τέτοιο μαγαζί.

Φυσικά και δεν είχαμε πορτοφόλια στην τσέπη μας, ούτε διάθεση να πιούμε έστω και μια «μπόμπα», παρά να δούμε πώς είναι εκεί. Πήγαμε μήπως και μπούμε για λίγο να δούμε τι συμβαίνει και γίνεται τόσος ντόρος. Ήταν αρχές προς τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ανοίξαμε την πόρτα και μπήκαμε μέσα. Κανείς δεν μας είπε τίποτα. Γινόταν χαμός. Ήταν η Άντζελα Δημητρίου, στην πίστα, όμορφη με το χτένισμα της εποχής και τα πιάτα έπεφταν βροχή. Μαζί και τα λουλούδια. Ένα τελείως διαφορετικό θέαμα για εμάς που κάθε βράδυ συχνάζαμε στα ροκ κλαμπ της εποχής, όπως το «Little Wing» στην περιοχή μας, ή στην «Ακροβάτισσα», ή στη γειτονική «Rainbow» στην Πλατεία Καλογήρων στη Δάφνη. Η αλήθεια είναι ότι δεν αντέξαμε για πολύ ώρα. Μέσα σε λίγα λεπτά είχαμε γίνει… καπνός. Αυτή ήταν και η μοναδική εμπειρία μου από τα μαγαζιά αυτά. Ακόμη και σήμερα αναρωτιόμαστε πώς μας άφησαν να μπούμε μέσα…
Angela Dimitriou
Υπήρχε κι ένα τσίγκινο μαγαζί «Ο Δάσκαλος» στα όρια Ν. Σμύρνης – Π. Φαλήρου, στο οικόπεδο πίσω από την Σχολή Χουρδάκη, όπου, που χάναμε που βρίσκαμε ένα φίλο μας, και πολλές φορές πηγαίναμε εκεί για να τον πάρουμε μαζί μας. Ήταν ένα από αυτά τα μαγαζιά. Δεν ξεχώριζες τα λόγια του τραγουδιστή ή της τραγουδίστριας από τον κακό ήχο, αλλά και τα όργανα με δυσκολία επίσης…

Ξεκινώντας την έρευνα για την σχεδόν ξεχασμένη αυτή εποχή των «καψουροτράγουδων» η ιδέα ήταν να ανακαλύψω τις γόησσες του είδους.

Ξεχώρισα την Βίκυ Παππά, αν και δεν έχω ακούσει ούτε ένα τραγούδι της. Όμως βρήκα κι άλλες τραγουδίστριες γόησσες και μη και φανερώθηκε ένα ολόκληρος κατάλογος μπροστά μου. Για να μην αδικήσω καμία είπα να παρουσιάσω 60 από τις τραγουδίστριες που είναι στη δισκογραφία και ανήκουν στο είδος αυτό. Μερικές από αυτές είναι στο όριο, αλλά υπάρχουν στον κατάλογο γιατί όσοι άκουγαν τις μεν άκουγαν και τις δε. Οι περισσότερες έχουν ηχογραφήσει σε μικρές δισκογραφικές εταιρίες. Αν ψάξει κανείς φωτογραφίες τους στο google δεν υπάρχουν, ούτε βιογραφικά τους, παρά μόνο κάποια εξώφυλλα δίσκων σε ειδικά sites βάσης δεδομένων.
Vicky Pappa 1
Τελευταία υπάρχει μια τάση να αναζητεί τα βινύλια τους ένα κοινό που δεν ήταν απαραίτητα θαμώνας των κέντρων τους.

Η περίοδος της δισκογραφίας αυτής καλύπτει από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Η Κατερίνα Κανάρη γεννήθηκε το 1962 και είναι πρόσφυγας από την Ίμβρο όπου μετανάστευσε στην Κωνσταντινούπολη με πατέρα ψάλτη στο πατριαρχείο, άριστο βιολιστή, της δίδαξε τη βυζαντινή-ανατολίτικη μουσική. Σε ηλικία 12 ετών με την οικογένεια της ήρθε στην Ελλάδα και σε ηλικία 14 ετών κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με παραγωγή της Panivar όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία!
Katerina Kanari
Η Μαριάνθη Κεφάλα από μικρή ηλικία μπήκε στο μόχθο της βιοπάλης. Ήταν μικρό παιδί κοντά στα δεκατέσσερα με αγάπη για όλους και για τους συνανθρώπους της όταν επέλεξε να γίνει νοσοκόμα όπου και εργάστηκε σε οίκο ευγηρίας. Πάντα γελαστή και γεμάτη αγάπη για όλους, τραγουδούσε ακόμη και όταν έδινε τα φάρμακα στους ασθενείς. Αλλά φαίνεται πως η μοίρα της, της επιφύλαξε να ‘χει ένα φύλακα άγγελο στο δρόμο της ζωής της. Έτσι ξαφνικά, ήρθε ο κ. Γιώργος Καμπουρέλος.
Marianthi Kefala
Η Βάσω Χατζή είναι δημοφιλής ερμηνεύτρια του δημοτικού και του λαϊκού τραγουδιού, με καταγωγή από την Ασωπία Βοιωτίας. Ασχολείται με το τραγούδι από 17 ετών, που ήρθε στην Αθήνα. Προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 άρχισε να συνεργάζεται με τον Κόραξ, ο οποίος και ανέδειξε το ταλέντο της. Ακολούθησαν συνεργασίες της με λαϊκούς «αστέρες» (Β. Βασιλειάδη, Γ. Βασιλόπουλο, Π. Γαβαλά, Στ. Κάβουρα, Κ. Σκαφίδα, Β. Σαλέα, Μ. Χριστοδουλόπουλο, κ.ά.). Έχει τραγουδήσει σε όλη την Ελλάδα.
Vaso Xatzi
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πρώτος δίσκος της Ξανθής Περράκη «Κι Είπες Αντίο» (Sonora, 1974) που είναι ποπ! Ο επόμενος δίσκος της «Μελαχροινάκι» βγήκε 5 χρόνια αργότερα και πέρασε σε διαφορετικό μουσικό στυλ.
Xanthi Perraki
Η Ζωή Αλιμπέρτη είναι η μητέρα της ηθοποιού Σοφίας Αλιμπέρτη!
Zoi Aliberti

Οι τραγουδίστριες:

Αμαλία
Άντζελα Δημητρίου
Αννούλα Βασιλείου
Ντάνια Πλέσσα
Έφη Οικονομάκη
Έφη Θώδη
Efi Thodi
Ελεάννα
Ελευθερία Χριστοπούλου
Ελευθερία Ζέρβα
Έλενα Γιαννακάκη
Έλενα Ρώμεση
Elena Romesi
Γωγώ Θεοδώρου
Καίτη Ντάλη
Καρολίνα Στάμου
Κατερίνα Γρυπάρη
Κατερίνα Κανάρη
Κατερίνα Καρυστινού
Katerina Karystinou
Κική Παναγιωτάκη
Λεϊλά
Λένα Σαββίδου
Λυδία Σοφού
Lydia Sofou
Μαίρη Κοζαδίνου
Μαρία Γιακέ
Μαρία Νομικού
Μαρία Ρούσσου
Μαριάνθη Κεφάλα
Μαρίνα
Marina
Μαίρη Βάσου
Μαίρη Μαράντη
Ρένα Ντάλμα
Ρένα Βιολάντη
Rena Violanti
Ρομίνα Πουλικάκου
Σόφη Κωνσταντάκη
Σόφη Τσιμαχίδου
Σου Κύρκου
Στέλλα Χρυσικοπούλου
Stella Xrysikopoulou
Τάνια Σωτηρίου
Βάσια Στεφάνου
Βάσω Μεσσηνέζη
Βάσω Χατζή
Βίκυ Παππά
Βούλα Πάλλα
Voula Palla
Βούλα Στρατή
Ξανθή Περράκη
Χάρις Γεωργίου
Χαρούλα Ντάνου
Χαρούλα Καραπατάκη
Xaroula Karapataki
Χριστίνα Δελλή
Ζέτα Ζαφειρίου
Ζωή Αλιμπέρτη
Σούλα Σερετάκη
Ελίζα Κρέστα
Eliza Kresta
Μαίρη Παπούλια
Ρένα Αδαμοπούλου
Ρία Ζέρβα
Ροδούλα Χατζή
Σόνια Κρητικού
Τάνια Ελληναίου
Βάνα Καμπά

Πηγή: ogdoo.gr

Όλη η επικαιρότητα