Παιδί

Οι τροφές που κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα

Ακούστε το άρθρο

Ποιες τροφές βοηθούν τον παιδικό εγκέφαλο να εξελιχθεί και να λειτουργεί καλύτερα

Όταν μιλάμε ή σκεφτόμαστε την υγιεινή διατροφή το μυαλό μας κινείται σχεδόν πάντα στις τροφές που θα μας δώσουν ενέργεια και στις τροφές που θα μας προστατέψουν από τον καρκίνο, τον σακχαρώδη διαβήτη ή κάποια άλλη ασθένεια στο μέλλον.

Πέρα όμως από τις προαναφερθείσες, το φαγητό έχει άλλες πτυχές που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία. Η καθημερινή εγκεφαλική υγεία και λειτουργία είναι μία από αυτές και ειδικά για τα μικρότερα παιδιά.

Ο εγκέφαλος λαμβάνει τις περισσότερες από τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να αποδίδει στις καθημερινές λειτουργίες του όπως η εκμάθηση, η σκέψη και η απομνημόνευση. Κάθε τροφή και ρόφημα που προσλαμβάνει το παιδί κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να επιδράσει στην εξέλιξη και την απόδοση του εγκεφάλου του. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τον παιδικό εγκέφαλο που εξελίσσεται ταχύτατα και επηρεάζει την απόδοσή του παιδιού στο σχολείο.

Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στη Νότια Κορέα, εξέτασε το πώς οι διάφορες διατροφικές επιλογές επηρεάζουν την γνωστική λειτουργία των παιδιών. Σε αυτή τη μελέτη, συνέλεξαν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή μίας ομάδας παιδιών –  ουσιαστικά οτιδήποτε είχαν φάει –  και τα έθεσαν σε μία σειρά γνωστικών εξετάσεων. Αξιολογώντας την απόδοση των παιδιών σε αυτά τα τεστ τα συνέκριναν με τις διατροφικές επιλογές των παιδιών, υπολόγισαν τις θρεπτικές ουσίες που προσέλαβαν και προσπάθησαν να εντοπίσουν τις κυρίαρχες τάσεις στα δεδομένα.

Όταν ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, υπήρχαν όντως συσχετισμοί μεταξύ των διατροφικών επιλογών των παιδιών και της γνωστικής τους λειτουργίας. Για παράδειγμα, εντοπίστηκε ότι η κατανάλωση νουντλς και απλού λευκού ρυζιού συσχετίζονταν με μειωμένες επιδόσεις στα διάφορα τεστ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της μνήμης και της σκέψης. Η κατανάλωση αναψυκτικών και fast food συνδέθηκε επίσης με κακές επιδόσεις στις εξετάσεις. Αντίθετα, οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια, τα λαχανικά, το κρέας και τα πουλερικά είχαν θετικές επιδράσεις στη μνήμη και στη σκέψη των παιδιών.

Οι ερευνητές αναλύοντας τις θρεπτικές ουσίες των παραπάνω τροφών διαπίστωσαν ένα θετικό συσχετισμό μεταξύ των βιταμινών B1, B6 και C καθώς και του καλίου με την απόδοση της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Επιπρόσθετα βρήκαν ότι μια διατροφής με λιγότερες πρωτεΐνες, βιταμίνη D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρο, συνδεόταν με περισσότερα λάθη των παιδιών στις εξετάσεις, πιθανώς λόγω απροσεξιών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το ζήτημα της διατροφής είναι πολύπλοκο και δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια λίστα συμπληρωμάτων διατροφής με συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία και την εγκεφαλική λειτουργία. Άλλωστε οι μελέτες στα συμπληρώματα βιταμινών έχουν δείξει ανάμικτα αποτελέσματα καθιστώντας δύσκολη την δημιουργία μίας λίστας πλεονεκτημάτων που αποφέρουν συγκεκριμένα συμπληρώματα. 

via

Όλη η επικαιρότητα