Χωρίς κατηγορία

Η tuta absoluta καταστρέφει πάλι ντομάτες στην Τριφυλία

i_tuta_absoluta_katastrefei_pali_ntomates_stin_trifylia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο στην περιοχή της Τριφυλίας, σε καλλιέργειες ντομάτας, από το έντομο tuta absoluta, τόσο σε θερμοκηπιακές όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες. Πρόκειτα για έναν εχθρό που πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή το 2009, με σημαντικές προσβολές στις καλλιέργειες της περιοχής. Ακολούθησε μια περίοδος ύφεσης, αλλά φέτος υπήρχε και πάλι έξαρση. 

Η αρχή έγινε με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες από την άνοιξη και συνεχίστηκε και την επόμενη περίοδο τόσο σε θερμοκήπια όσο και στην ύπαιθρο. Οπως μας επισήμανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, είναι ένας εχθρός που, όσο περνάει ο χρόνος από την προσβολή και δεν ληφθούν μέτρα, τόσο πιο δύσκολη είναι η αντιμετώπισή του – γι’ αυτό χρειάζονται προληπτικά μέτρα. Επίσης υπογράμμισε και τον σημαντικό ρόλο που έχουν τα ωφέλιμα της περιοχής στην αντιμετώπιση της tuta absoluta, γι’ αυτό και οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να μην καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα που υπάρχουν.

Οσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από τους παραγωγούς, ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε πως στις θερμοκηπιακές μονάδες θα πρέπει να εγκατασταθούν προθάλαμοι, να τοποθετούνται δίχτυα στα παράθυρα για να μην μπαίνουν τα ακμαία, να φυτεύονται υγιή φυτά χωρίς προσβολές, να εγκαθίστανται παγίδες νερού 2-5 ανά στρέμμα, καθημερινός και σχολαστικός έλεγχος για τυχόν προσβολές ώστε να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση, να εξαπολύουν αρπακτικά (κυρίως τα μακρόλοφους και νεζιντιόκουρις), να απομακρύνουν τα υπολείμματα καλλιεργειών από διπλανούς χώρους των νέων καλλιεργειών, να χρησιμοποιούν βιολογικά σκευάσματα βακίλου, να απομακρύνουν προσβεβλημένα φυτικά όργανα όπως φύλλα – βλαστούς – καρπούς. Συμπληρωματικά, να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που όμως να είναι εγκεκριμένα και να ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες δράσεις και να μην δημιουργούν προβλήματα στα ωφέλιμα έντομα της περιοχής.

Στις υπαίθριες καλλιέργειες που δεν υπάρχει ελεγχόμενο περιβάλλον, εκεί χρειάζεται οι παραγωγοί να τοποθετούν παγίδες νερού, να εγκαθιστούν ωφέλιμα έντομα, ενώ σε καλλιέργειες που είναι σε εξέλιξη δεν θα πρέπει να γίνονται άσκοποι ψεκασμοί καθώς έτσι καταστρέφονται οι φυσικοί εχθροί. Στην περιοχή υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί από ωφέλιμα, οι οποίοι και θα πρέπει να ενισχύονται.

Καταλήγοντας ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως η επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να είναι τέτοια που να μην επηρεάζουν τους φυσικούς εχθρούς – και στόχος πρέπει να είναι η εφαρμογή μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον.

Κ.Μπ.

www.eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα