Κόσμος

Η Τζακάρτα δεν θα είναι πλέον η πρωτεύουσα της Ινδονησίας

32 δισ. $ το κόστος της μεταφοράς.
Ακούστε το άρθρο

Το ινδονησιακό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο για τη μεταφορά της πρωτεύουσας του κράτους από την Τζακάρτα στην καλυμμένη από ζούγκλα περιοχή Καλιμαντάν στο νησί Βόρνεο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Σχεδιασμού της Ινδονησίας Σουχάρσο Μονοάρφα. 

«Η νέα πρωτεύουσα έχει κεντρική λειτουργία και είναι σύμβολο της εθνικής ταυτότητας, καθώς και ένα νέο κέντρο οικονομικής βαρύτητας», είπε ο Monoarfa σε ομιλία του στο κοινοβούλιο μετά την ψήφιση του νόμου, αναφέρει το Reuters.

Το νέο διοικητικό κέντρο της χώρας θα ονομάζεται «Nusantara», που είναι η τοπική ονομασία στη γλώσσα στην Ιάβα για το ινδονησιακό αρχιπέλαγος που εκλέχθηκε από τον πρόεδρο, ανακοίνωσε ο υπουργός Monoarfa. Ο νέος νόμος για το κρατικό κεφάλαιο, ο οποίος παρέχει το νομικό πλαίσιο για το φιλόδοξο μέγα έργο του προέδρου Joko Vidodo αξίας 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προδιαγράφει τον τρόπο χρηματοδότησης και διαχείρισης της ανάπτυξης της νέας πρωτεύουσας.

Αρκετοί Πρόεδροι της Ινδονησίας στο παρελθόν είχαν περιγράψει σχέδια για τη μετεγκατάσταση της κυβέρνησης από την Τζακάρτα, μια πολυσύχναστη μεγαλούπολη 10 εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν από χρόνια κυκλοφοριακή συμφόρηση, πλημμύρες και ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν έφτασε στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων, αναφέρει το πρακτορείο Tanjug.

Ο Πρόεδρος Vidodo ανακοίνωσε αυτό το έργο για πρώτη φορά το 2019, αλλά λόγω του κορωνοϊού, ήταν σε αναμονή.

Πηγή: ertnews.gr

Όλη η επικαιρότητα