Συνεντεύξεις

Η  Βασιλική Βλαχαντώνη είναι μια «Γυναίκα Επιρροής»…  

Ακούστε το άρθρο

…και δηλώνει ότι η επαγγελματική επιτυχία είναι θέμα ικανότητας και όχι φύλου…

Η Βασιλική Βλαχαντώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο, με καταγωγή από την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Ζει και εργάζεται στον Πειραιά και είναι μητέρα δύο παιδιών.

Έχει σπουδάσει Ναυτιλιακά Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και παράλληλα με τις σπουδές της, το 1996 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον χώρο της Ποντοπόρου Ναυτιλίας.

Πνεύμα ανήσυχο, δραστήριο με αξίες και σταθερές φιλίες από τα σχολικά χρόνια μέχρι και σήμερα, τη χαρακτηρίζει η ευθύτητα, το θάρρος και το πηγαίο χαμόγελό της που την έχει βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές και κατά την ταπεινή μου άποψη να προσθέσω στα βασικά της στοιχεία το έντονο πάθος της με ότι ασχοληθεί, τουλάχιστον αυτό εισέπραξα από αυτή την κουβέντα μας.

Λέει πάντα αυτό που πιστεύει ακόμη κι αν αυτό δεν αρέσει, πράττει με αποφασιστικότητα αυτό που θεωρεί σωστό, εύκολα, χωρίς φόβο και με χαμόγελο.

Παραδέχεται ότι η γυναίκα έχει πετύχει αρκετά και έχει καταξιωθεί σε σημαντικές θέσεις με μοναδική συνταγή επιτυχίας την καθημερινή προσπάθεια.

Αναπολεί τα χρόνια που έζησε στον Πύργο αν και δε νιώθει αποκομμένη καθώς οι γονείς, τα αδέρφια της, οι φίλοι της και βεβαίως το ίντερνετ την κρατούν ενήμερη με τα δρώμενα του τόπου, κάτι που ενισχύεται και από τη ρόλο της μέσα από το «Σύνδεσμο των εν Αθήναις Πυργίων» ως αιρετό μέλος.

Λατρεύει τα παιδιά της και περνά μαζί τους όσο περισσότερο χρόνο μπορεί κάνοντας . Πρόσφατα η συνδρομητική ναυτιλιακή εφημερίδα Maritime Economies την ενέταξε στις «Γυναίκες Επιρροής», αυτά και άλλα πολλά θα διαβάσετε στη συνέντευξη που μου παραχώρησε η Βασιλική, ένα μεσημέρι του Μάρτη και παρά το φορτωμένο πρόγραμμά της, ήταν συνεπέστατη στο ραντεβού μας…..

Η γυναίκα έχει καταφέρει να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει; 

Οι γυναίκες έχουν πετύχει πολλά, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικά χρόνια μια γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα;  Όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής. Δεν επιτρέπεται να εφησυχάζουμε με ό,τι πετύχαμε αλλά οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη κορυφή.

Υπάρχει συνταγή για να επιτύχει μια γυναίκα; 

Πιστεύω ότι η επαγγελματική επιτυχία δεν έχει να κάνει με το φύλο μας αλλά με τις ικανότητες και την προσωπική, καθημερινή προσπάθεια του καθενός και της καθεμιάς μας. Η επιτυχία περνά μέσα από τον συνεχή αγώνα για βελτίωση και επιμόρφωση αλλά και από την προσήλωση στο στόχο.  Πρόσφατα σε επέλεξαν να καταθέσεις την εμπειρία σου στο ειδικό αφιέρωμα «Women of Influence 2020». Μιλήσέ μου γι’ αυτό. Η συνδρομητική εφημερίδα της ναυτιλίας Maritime Economies μου έκανε την τιμή, τον προηγούμενο μήνα, να με συμπεριλάβει στο ετήσιο αφιέρωμά της για τις «Γυναίκες Επιρροής». Ως μια από τις γυναίκες που κατέχουν σήμερα ηγετικές θέσεις στο ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, είχα τη χαρά να συνεισφέρω στο διάλογο σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις και να καταθέσω την εμπειρία μου για τη στενή σχέση της εξωστρέφειας με την ανταγωνιστικότητα αλλά και για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.

Είσαι μια γυναίκα εμφανίσιμη και δυναμική. Η εμφάνιση ανοίγει πόρτες ή προκαλεί αμφισβήτηση; 

Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια (γέλια..). Η εμφάνιση είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό. Κατά την άποψή μου η ομορφιά δεν σχετίζεται τόσο με «κλασικά πρότυπα» ή με «άψογες αναλογίες» όσο με αυτό που εκπέμπουμε γύρω μας. Η θετική ενέργεια, ο δυναμισμός, το πηγαίο χαμόγελο, η αυθεντικότητα μπορούν πολλές φορές να ακτινοβολούν περισσότερο ακόμη και από ένα θεωρητικά «τέλειο» πρόσωπο. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι η προσωπική λάμψη χτίζει γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων και ανοίγει πόρτες, όπως είπες. Θέλω να πιστεύω ότι οι άνθρωποι πουαμφισβητούν μια γυναίκα λόγω της εμφάνισής της, γίνονται όλο και λιγότεροι στις μέρες μας.

Γέννημα-θρέμμα από τον Πύργο. Σας λείπει η πόλη ή έχετε εξοικειωθεί πλέον με την απόσταση; 

Αναπολώ τα ανέμελα χρόνια που έζησα στην πόλη μου, τον Πύργο. Χρόνια παιδικά, μαθητικά και εφηβικά που δύσκολα ξεχνιούνται. Βέβαια, πλέον έχω ενταχθεί στα κοινωνικά δρώμενα του Πειραιά, της πόλης όπου σπούδασα, ζω και εργάζομαι εδώ και 25 χρόνια. Παρόλα αυτά όμως, δεν αισθάνομαι καθόλου αποκομμένη από την γενέτειρά μου. Ενδιαφέρομαι πολύ για τον Πύργο και μαθαίνω τα νέα της πόλης μας από «πρώτο χέρι».  Εξάλλου, η εθελοντική προσπάθεια που καταβάλλουμε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του  «Συνδέσμου των εν Αθήναις Πυργίων» μας κάνει να νιώθουμε πραγματικά κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα μας.  Η απόσταση καλύπτεται, λοιπόν, γιατί μας ενώνει η αγάπη μας για τον Πύργο !

Τι μπορεί να σας χαλάσει τη μέρα;

Η αχαριστία, το ψέμα και η υποκρισία. Αυτά τα στοιχεία είναι ικανά να μου χαλάσουν τη διάθεση. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι συχνά βλέπω γύρω μου ανθρώπους που έχουν μάθει να αδιαφορούν απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Όμως, εγώ δεν θέλω να τα διαχειριστώ και αρνούμαι να αποκτήσω «ανοσία» τέτοιου είδους. Ίσως γιατί υποσυνείδητα αισθάνομαι ότι αν πάψω να «χαλιέμαι» θα είναι σαν να έχω συμβιβαστεί με όλα αυτά.

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσει μια γυναίκα καριέρα, μητρότητα και κοινωνικές δραστηριότητες;

Είναι δύσκολο να συνδυαστούν, έχουν τύχει φορές που αναγκάζομαι να ακυρώσω ή να αναβάλω κάτι γιατί πολύ απλά δεν είναι δυνατόν να γίνονται πάντα όλα  μαζί. Όμως, η καλή οργάνωση του χρόνου μου, η επιλογή προτεραιοτήτων και – πάνω από όλα – η κατανόηση της οικογένειας, των φίλων και των συνεργατών μου με βοηθάει να ανταπεξέρχομαι στο μέγιστο. Είμαι άνθρωπος που όταν κάνω πράγματα που αγαπώ, ανανεώνομαι και γεμίζω με ψυχική δύναμη. Αυτό με βοηθάει πολύ. Γιατί πολύ απλά, οτιδήποτε δεν με εκφράζει, μπορώ να το απορρίπτω.

Ελεύθερος χρόνος υπάρχει ; 

Είναι πολύ δύσκολο για μια εργαζόμενη μητέρα να έχει προσωπικό χρόνο. Είχα την τύχη ο πατέρας τους να είναι δίπλα μας και ακόμα και σήμερα να έχουμε μια σχέση αλληλοκατανόησης και αλληλοβοήθειας. Υπό αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, επέλεξα όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά να μοιράσω τον χρόνο μου στη φροντίδα τους και στην ανάπτυξη της εταιρείας όπου είμαι υπεύθυνη οικονομικών. Σήμερα, όμως, που τα παιδιά μου είναι κοντά στην εφηβεία έχουμε καταφέρει να οργανώσει έτσι τα προγράμματά μας ώστε να έχουμε ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί αλλά και ο καθένας μας να απολαμβάνει τα θέλω του. Όταν βρίσκω, λοιπόν, την ευκαιρία η πρώτη μου επιλογή είναι πάντοτε η θάλασσα. Ώρες-ώρες νιώθω ότι με τραβάει κοντά της. Τότε αφήνομαι στη θέα του απέραντου γαλάζιου και απολαμβάνω σπάνιες στιγμές ηρεμίας.

Για το μέλλον έχεις στόχους ή αφήνεις τα πράγματα να κυλούν ; 

Έχω μάθει να λειτουργώ με όραμα και οργάνωση αλλά και με βάση το συναίσθημα, τοοποίο δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε. Θα έλεγα πως αυτό που με ικανοποιεί περισσότερο είναι ότι ο τρόπος ζωής μου είναι προϊόν αποκλειστικά και μόνο των προσωπικών μου επιλογών. Πιστεύω στην τύχη αλλά δεν αφήνω τα πράγματα στην τύχη τους.  Πολλές φορές, όμως, οι δικές μας επιλογές είναι εκείνες που καθορίζουν τελικά και την τύχη μας ώστε να απολαμβάνουμε τη ζωή και τις επιλογές μας. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» που έλεγαν και οι πρόγονοί μας.

Σε ποιον θα θέλατε να πείτε ευχαριστώ; 

Πρώτα απ’ όλους στους γονείς μου γιατί από μικρή ηλικία πίστεψαν σε μένα, στήριξαν τις επιλογές μου και αποδείχτηκαν αρκετά ανοιχτόμυαλοι ώστε να επιτρέψουν στη μικρή κόρη τους να ανοίξει τα φτερά της και να ακολουθήσει τα όνειρά της στον απαιτητικό κλάδο της ναυτιλίας. Επίσης, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους σημερινούς συνεργάτες μου και το μεγαλύτερο ευχαριστώ ανήκει στα παιδιά μου. Για την κατανόηση που δείχνουν αλλά και τις ανεκτίμητες στιγμές χαράς που μου προσφέρουν. Η σχέση ειλικρίνειας την οποία έχουμε χτίσει είναι η μεγαλύτερη εσωτερική δύναμη που απολαμβάνω. Και η αγάπη τους αποτελεί για μένα την ανεξάντλητη «πρώτη ύλη» που με βοηθάει να συνεχίζω.

 Who Is Who

Τα τελευταία 12 χρόνια κατέχει διευθυντικές θέσεις ως υπεύθυνη τμήματος οικονομικών Ναυτιλιακών Εταιρειών.   Επίσης από το 2012 διατηρεί λογιστικό-φοροτεχνικό γραφείο ως ελεύθερος επαγγελματίας για παροχή υπηρεσιών ειδικά για ναυτιλιακές και ναυλομεσιτικές εταιρείες. Τον κύκλο των σπουδών της συμπλήρωσε πρόσφατα, με τις μεταπτυχιακές σπουδές στο «University of Bolton in cooperation with New York College in Athens». Η επαγγελματική της πρόοδος και τα ερεθίσματα που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, την ενέπνευσαν ώστε να γίνει ενεργό μέλος καθώς στελεχώνει και τα εξής σωματεία και συλλόγους: W.I.S.T.A. HELLAS (Women’s International Shipping & Trading Association) Ένωση Ελληνικών Ναυτιλιακών – Μεσιτικών Εταιρειών Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας «The International Propeller Club Port of Piraeus»

Εκλεγμένο μέλος Δ.Σ. με αρμοδιότητα Ταμία του «Συνδέσμου των εν Αθήναις Πυργίων»

και μέλος του Ευαγούς Ιδρύματος «ΣΤΕΓΗ ΗΛΕΙΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ» της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, Χ.Ε.Ν. Νέου Φαλήρου, Συνδέσμου Νέου Φαλήρου Παλαιών Προσκόπων Νέου Φαλήρου Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών και Οργανισμού «Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού».

Παράλληλα με την επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα της, τα τελευταία χρόνια ένιωσε την ανάγκη να προσφέρει απο τον πολύτιμο χρόνο της και στα πολιτικά δρώμενα. Είναι πρόεδρος του ΔΗΜ.Τ.Ο. ΝΔ Νέου Φαλήρου και ενεργό μέλος :

Ν.Ο.Δ.Ε. ΝΔ Α΄ Πειραιά και Νήσων Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Ν.Δ., Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ν.Δ., ΕΚΟ Ναυτιλίας Νέας Δημοκρατίας.

Όλη η επικαιρότητα