Κόσμος

Η βασίλισσα Ελισάβετ παρουσίασε το δεκαετές φιλόδοξο πρόγραμμα του Μπόρις Τζόνσον

Ακούστε το άρθρο
Με μια ομιλία γραμμένη από την Ντάουνινγκ Στριτ η 93χρονη μονάρχης κήρυξε σήμερα την έναρξη εργασιών της Βουλής, μετά το θριαμβευτικό εκλογικό αποτέλεσμα των Τόρις στις 12 Δεκεμβρίου – Brexit, Εθνικό Σύστημα Υγείας και τρομοκρατία ψηλά στην ατζέντα του Βρετανού πρωθυπουργού

Την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στη Βρετανία κήρυξε σήμερα η βασίλισσα Ελισάβετ με την ομιλία της από τον θρόνο στη Βουλή των Λόρδων, μια ομιλία γραμμένη από την Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία περιγράφει ένα φιλόδοξο δεκαετές πρόγραμμα για την νέα κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Η 93χρονη μονάρχης προσήλθε στη Βουλή με τον διάδοχο πρίγκιπα Κάρολο, που την κρατούσε από το χέρι ενώ εντύπωση προκάλεσε πως τόσο η μονάρχης, όσο και ο πρίγκιπας της Ουαλίας δεν ντύθηκαν με βασιλική αμφίεση. Το βαρύ αυτοκρατορικό στέμμα «ταξίδεψε» με ξεχωριστό αυτοκίνητο από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στη Βουλή των Λόρδων και αντί να το φορέσει η βασίλισσα, τοποθετήθηκε επάνω σε ένα μικρό τραπέζι μπροστά από την βασίλισσα και τον πρίγκιπα Κάρολο.

Η υπόσχεση του Τζόνσον πως «θα οδηγήσει τη Βρετανία μπροστά»

Ο Μπόρις Τζόνσον με την «φωνή της βασίλισσας Ελισάβετ» διαβεβαίωσε πως «θα οδηγήσει τη Βρετανία μπροστά» και ξεδίπλωσε ένα φιλόδοξο δεκαετές πρόγραμμα, προφανώς, σίγουρος πως, μετά την σαρωτική νίκη των Τόρις στην εκλογική αναμέτρηση της 12ης Δεκεμβρίου, οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα του δώσουν δύο πενταετίες παραμονής στον πρωθυπουργικό θώκο της Γηραιάς Αλβιόνας.

Το Brexit πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης

Η ολοκλήρωση του Brexit και το οριστικό διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πρώτο μέλημα του Βρετανού πρωθυπουργού και ακολουθεί μια γενναία χρηματοδότηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) καθώς και ριζικές νομοθετικές αλλαγές που θα καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την τρομοκρατία και την αύξηση της εγκληματικότητας στην χώρα.

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν αύριο το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση του Brexit και αν αυτό περάσει, γεγονός που θεωρείται σίγουρο, τότε με νόμο θα οριστεί πως η μεταβατική περίοδος θα έχει τελειώσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, επίσης, ο ίδιος νόμος θα δίνει το δικαίωμα στους Βρετανούς δικαστές μεγαλύτερη εξουσία, όταν αντιμετωπίζουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Γενναία χρηματοδότηση στον τομέα της Υγείας

Ο προϋπολογισμός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αυξηθεί με το ποσόν των 33,9 δισ. λιρών κατά τα έτη 2023 και 2024 και η υπόσχεση της κυβέρνησης Τζόνσον είναι «υψηλή ποιότητα φροντίδας για όλους». Στην ομιλία της βασίλισσας αναφέρθηκε η πρόσληψη 50.000 νοσοκόμων, 6.000 γιατρών και επίσης, η πρόσληψη ακόμα 6.000 ατόμων στις Πρώτες Βοήθειες.

22450150-0-image-a-1_1576756898862

Στην ομιλία της βασίλισσας ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την κατασκευή 40 νέων νοσοκομείων σε βάθος δεκαετίας, ένα αίτημα που ήταν και στην προεκλογική ατζέντα του Εργατικού Κόμματος.

Στην ομιλία τονίστηκε, επίσης, πως το NHS «δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ προς πώληση», ένα προεκλογικό επιχείρημα που αναφέρθηκε κατά κόρον στην προεκλογική εκστρατεία των Εργατικών.

Αυστηρότερη νομοθεσία για τους τρομοκράτες

Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του κοινού εγκλήματος η νέα κυβέρνηση των Τόρις θα ορίσει την μικρότερη ποινή φυλάκισης στα 14 έτη. Όσοι τρομοκράτες βρίσκονται στην φυλακή και κρίνεται πως δεν αποτελούν πλέον απειλή θα μπορούν να αποφυλακίζονται, όταν έχουν εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής τους και όχι το ήμισυ, όπως ισχύει σήμερα στη Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε δεσμευτεί για σκληρότερα μέτρα κατά της τρομοκρατίας, μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη London Bridge. Με νέο νόμο θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα για την επίβλεψη των τρομοκρατών που αποφυλακίζονται ενώ η τιμωρία όσων διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα θα είναι αυστηρότερη.

22449532-0-The_Queen_and_Prince_Charles_Prince_of_Wales_arrive_for_the_Stat-a-4_1576756444197

Αυστηρός έλεγχος των συνόρων μετά το Brexit

Μετά το Brexit, η Βρετανία θα έχει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της και σύμφωνα με την ομιλία της βασίλισσας, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να εφαρμόσει ένα «point system» αντίστοιχο με αυτό της Αυστραλίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Αυτό σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι πολίτες που μέχρι σήμερα ζουν και εργάζονται στη Βρετανία ελεύθερα, στην μετά – Brexit εποχή θα υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους στους οποίους υπόκεινται και οι πολίτες μη ευρωπαϊκών χωρών.

Η κυβέρνηση Τζόνσον θεωρεί πως έτσι «η Βρετανία θα προσελκύει τους λαμπρότερους και καλύτερους ανθρώπους από όλο τον κόσμο» για να έρθουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Ευδιάθετος ο Τζόνσον, προβληματισμένος ο Κόρμπιν

Στη Βουλή των Λόρδων ο Μπόρις Τζόνσον έφθασε μαζί με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά οι δύο άνδρες απέφυγαν να κοιτάξουν ο ένας τον άλλον. Ο Τζόνσον ήταν φανερά ευδιάθετος, μετά τον θρίαμβο του κόμματός του στις 12 Δεκεμβρίου ενώ αντίθετα, ο ηγέτης των Εργατικών μετρά ακόμα λίγες ημέρες στο «τιμόνι» του κόμματος, αφού μετά την πανωλεθρία που υπέστη στις εκλογές η «κούρσα» για την αντικατάστασή του θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Όλη η επικαιρότητα