Αθλητισμός

Η Βραδιά των Άσσων 2019: Οι μαραθωνοδρόμοι των επιτυχιών!

Ακούστε το άρθρο

Στην αρχαιότητα ο Μαραθώνιος δεν υπήρχε ως άθλημα, ούτε και κάποιο παρόμοιο αγώνισμα.

Η ιδέα για την καθιέρωσή του ανήκει στον γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ ο οποίος έπεισε τον φίλο του Πιερ ντε Κουμπερντέν να το συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων, σε ανάμνηση της νίκης των Ελλήνων κατά των Περσών στον Μαραθώνα την οποία ανήγγειλε στους Αθηναίους ο Φειδιππίδης με την κραυγή «Νενικήκαμεν», προτού αφήσει την τελευταία του πνοή και αφού είχε διανύσει τρέχοντας την απόσταση από το πεδίο της μάχης στον Μαραθώνα στην Αθήνα.

Στην ευλογημένη γη της Αρχαίας Ολυμπίας, στην γη που γεννήθηκε ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου, ο Χαρίλαος Βασιλάκος, η Βραδιά των Άσσων 2019 δεν θα μπορούσε να μην βραβεύσει τρεις αθλητές που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στον Μαραθώνιο με πολλές διακρίσεις εντός και εκτός των συνόρων της Ηλείας.

εκινάμε με τον Θανάση Καραβουνιάρη, τον νικητή του μαραθωνίου της Αρχαίας Ολυμπίας και πρώτο Ηλείο που πέτυχε κάτι τέτοιο, τον 3ο καλύτερο Έλληνα στο Μαραθώνιο του Βερολίνου και 2ο καλύτερο Έλληνα στο Μαραθώνιο της Ν.Υόρκης. Για το 2019, ο δρομέας από τη Σαλμώνη βρίσκεται στη λίστα με τους καλύτερους Μαραθωνοδρόμους της Ελλάδος και στην ηλικία των 40 – 45 μες την πρώτη δεκάδα.

Έχει επιλεγεί από την abbott στο πρωτάθλημα ηλικίας άνω των 40 ετών σε αγώνες που διοργανώνει με τους majors marathons βάση χρόνου και όλα τα παραπάνω έγιναν μέσα στο 2019.

Συνεχίζουμε με την 23χρονη Παναγιώτα Τόκα με καταγωγή από την Νεράιδα της Αρχ. Ολυμπίας. Η νεαρή δρομέας τα τελευταία χρόνια, από το 2017 έως και σήμερα έχει ξεκινήσει τους αγώνες αντοχής και τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ενώ έχει στο ενεργητικό της ήδη 2 Αυθεντικούς Μαραθωνίους Αθηνών. Για το 2019 βρίσκεται στις 200 καλύτερες ελληνίδες μαραθωνοδρόμους σύμφωνα με το ΣΕΓΑΣ. Προπονήτρια της είναι η Ολυμπιονίκης Ντενίζ Δημάκη ενώ ανήκει στο ενεργητικό του Γυμναστικού Συλλόγου Αρκαδίας. Ήδη έχει στο ενεργητικό της πάνω από 40 βάθρα σε δεκάδες αγώνες στην Ελλάδα καθώς και επαίνους και βραβεύσεις.

Θάνος Χουλιάρας και Παναγιώτα Τόκα θα τιμηθούν το ερχόμενο Σάββατο στο Πάρκο Ξυστρή για τις διακρίσεις τους και την προώθηση ευ αγωνίζεσθαι και του αθλητικού ιδεώδους

Κλείνουμε την ενότητα των βραβεύσεων των μαραθωνοδρόμων με τον Θάνο Χουλιάρα, τον 28χρονο δρομέα από τη Ν. Φιγαλεία. Τα τελευταία χρόνια από το 2016 έως και σήμερα έχει ξεκινήσει τους αγώνες αντοχής και τρέξιμο μικρών και μεγάλων αποστάσεων ενώ έχει στο ενεργητικό του ήδη πάνω από 75 αγώνες. Ανήκει στο ενεργητικό του Γ Σ Αρκαδίας από το 2017 και είναι ο πρεσβευτής του ιστορικού συλλόγου σε δεκάδες αγώνες στην Ελλάδα προβάλλοντας το όνομα και το έργο του συλλόγου σε μια μεγάλη ομάδα του αθλητικού κόσμου. Έχει συμμετοχές σε διοργανώσεις – αγώνες Ολυμπιονικών, Μαραθώνιους καθώς και στους καλύτερους αγώνες τρεξίματος στην Ελλάδα όπως το ΖΑΓΟΡΙ mOUNTAIN RUNNING, Ο Μαραθώνιος Ολυμπίας, Ο Μαραθώνιος Αθηνών και οι Ημιμαραθώνιοι Κρήτης και Θεσσαλονίκης ενώ αποτελεί και εκπρόσωπο του Επικούριου Δρόμου, του αρχαιότερου αγώνα στην Ηλεία που φέτος συμπλήρωσε δέκα χρόνια ζωής.

Όλη η επικαιρότητα