Ελλάδα

Η υπέροχη λέξη μάνα..!

Ακούστε το άρθρο

Μάνα δεν βρίσκεται λέξη καμία,
νά ‘χει στον ήχο της τόση αρμονία…
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΚΟΡΑΣ

Σήμερα γιορτάζει όλη η πλάση, σήμερα γιορτάζει όλη η γη, σήμερα είναι η δεύτερη Κυριακή του Μάη, μία ημέρα αφιερωμένη στο πιο σημαντικό πρόσωπο στα μάτια κάθε παιδιού, στη μάνα!  Στη μάνα που φέρνει τη ζωή, στη μάνα που πασχίζει για τη ζωή, στη μάνα που στηρίζει την οικογένεια με αγάπη και ανιδιοτέλεια.

Στο πρόσωπο που ξενυχτά στο προσκεφάλι μας, που καρδιοχτυπά σε κάθε μας δυσκολία, στο πρόσωπο που στέκεται πάντα άγρυπνος φύλακας- άγγελός μας.

Στη γυναίκα που ανέχεται, που στερείται, που ικανοποιείται με τη χαρά μας και ματώνει με τον πόνο μας, στη μάνα που κανείς δεν μπορεί να την αντικαταστήσει.

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη μάνα που φανερώνει τη ρίζα μας και εμείς τον κορμό της και είναι εκείνη που απλόχερα μας δίνει όλα τα εφόδια για να πορευτούμε στο ταξίδι της ζωής, ψυχικά, υλικά και πνευματικά.

Συμβουλές, ιστορίες παλιές, μαλώματα και αγκαλιές από εκείνες τις μεγάλες και σφιχτές.

Και αν μπεις στον πειρασμό να θυμηθείς τις γεύσεις των φαγητών της, πουθενά δεν γεύτηκες νοστιμότερα, όπως εκείνα τα τηγανόψωμα που έφτιαχνε η δική μου η μάνα!!!

Μαζί της κάνεις τα πιο σπουδαία και τρανά, μιλάς για πρώτη φορά, περπατάς, γελάς και κλαις, όλα για πρώτη φορά.

Όσο για την απουσία της μάνας είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο και όχι εύκολα διαχειρίσιμο γιατί εμπεριέχει θρήνο, πόνο, κενό και φτωχότερο λεξιλόγιο κατά μία λέξη, αφού ποτέ δεν θα πεις ξανά, τη λέξη «μάνα…».

ΡΕΒΕΚΚΑ ΜΩΡΟΥ –
H
λέξη μάνα γλυκαίνει
τα προβλήματα 

Σε άλλους η ζωή τα φέρνει εύκολα και σε κάποιους άλλους λιγότερο εύκολα, όπως στην περίπτωση της κ. Ρεβέκκας Μώρου που είναι μητέρα 3 παιδιών, έχει 4 εγγόνια και πρόσφατα απέκτησε και το πρώτο της δισέγγονο. Μία γυναίκα που πάλεψε για την οικογένειά της, μεγάλωσε τα παιδιά της, και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Η λέξη μάνα είναι κάτι σαν ανταμοιβή σε όλες τις κακουχίες που πέρασε και που τελειωμό δεν έχουν, με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της. Μία γυναίκα που έβαλε στην άκρη ακόμη και τα θέλω της προκειμένου να προσφέρει στα παιδιά της. Μεγάλη οικογένεια με αγάπη, αρχές και κούραση που όμως όταν ακούει τη λέξη μάνα όλα τα προβλήματα γλυκαίνουν και το πρόσωπό της λάμπει από ευτυχία.!

 ΒΑΡΒΑΡΑ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ –
Τέσσερις γενιές μαζί..!

Μπορεί να είμαστε στη σύγχρονη εποχή, στην εποχή που όλα αλλάζουν που οι ρυθμοί τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα αλλά ευτυχώς κάποιες αξίες παραμένουν αδιαπραγμάτευτα σταθερές στο πέρασμα των χρόνων. Είναι οι αξίες της οικογένειας, της ανιδιοτελούς αγάπης, που περνούν από τη μια γενιά στην άλλη! Ο κόσμος αλλάζει και οι άνθρωποι το ίδιο, όμως η οικογένεια, η μητρότητα, η αγάπη παραμένουν άγρυπνοι φρουροί στον ελλαδικό χώρο! Όλα αυτά καταφέρνουν να σώζονται και να περνούν από τη μητέρα στην κόρη και από τη γιαγιά στην εγγονή!

Τέσσερις γενιές μέσα σε αυτή τη φωτογραφία, η Βαρβάρα Θανάσουλα από τον Ανθόπυργο, μαζί με τη μητέρα της την κ. Αναστασία και με τις τρεις κούκλες εγγονές της και δίπλα με τις κόρες της Νικολέτα και Νατάσα, εύχεται να είναι χαρούμενη η σημερινή ημέρα για όλες τις μανούλες του κόσμου!!!

Η Νάνσυ και η Ελένη Μπούκλη, μας συστήνουν την υπέροχη γιαγιά τους Αθανασία Μπούκλη και ποζάρουν για εμάς… 

Του παιδιού μου το παιδί, είναι δυο φορές παιδί μου, λέει η παροιμία και επιβεβαιώνεται πανηγυρικά στη φωτογραφία… Η κ. Αθανασία Μπούκλη σήμερα γιορτάζει διπλά, τον ρόλο της μάνας και αυτόν της γιαγιάς… Τους ωραιότερους ρόλους της ζωής της και μαζί μας θυμήθηκε τη γέννηση του γιού της Θανάση, το μεγάλωμά του, τη ζωή στο εξωτερικό, την επιστροφή στην πατρίδα. Όμορφα χρόνια, γιατί όποιες κι αν ήταν οι δυσκολίες το γέλιο ενός παιδιού σου δίνει δύναμη. Για τα παιδιά μου πεθαίνω, μου ομολόγησε συγκινημένη και καμαρώνω πολύ και τα δυο μου κορίτσια τη Νάνσυ μου και την Ελένη μου, η αγάπη στα εγγόνια είναι αλλιώς… Στις νέες μαμάδες εύχομαι να έχουν αγάπη και σεβασμό στον σύντροφο και πατέρα των παιδιών τους, όσο για τη μητρική αγάπη, αυτή είναι έμφυτη. Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΙΜΠΕΛΗ –
Κι όταν οι αντοχές τελειώνουν
ένα χαμόγελο και ένα σ’ αγαπώ σου δίνει δύναμη ξανά..!

Η Μητρότητα είναι Ευλογία, είναι το “θαύμα” της Ζωής, ότι πιο όμορφο χάρισε ο Θεός στη γυναίκα. Μάνα είναι η πηγή όλων των λεπτών και ευγενικών αισθημάτων, είναι η πιο ζεστή αγκαλιά… Ένα πρόσωπο που καλείται να παίξει πολλούς ρόλους, ρόλους όμορφους, μοναδικούς. Αυτόν της γυναίκας, της συζύγου, της μητέρας, της φίλης για τα μεγαλύτερα παιδιά, της μαγείρισσας, της νοσοκόμας, της καθαρίστριας, μας λέει με χαμόγελο η Μαρία Κατσίμπελη μητέρα πέντε παιδιών. Έχει δέκα χέρια, δέκα πόδια για να μπορέσει να εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες, ώστε να μην τους λείψει τίποτα… Το να είμαι μητέρα 5 παιδιών (21, 18, 12, 8, 5 ετών), σήμερα, θεωρείται πράξη ηρωισμού και θαυμασμού… γιατί τα πολλά παιδιά απαιτούν κόπους, χρόνο, σωματική και πνευματική δύναμη, πνεύμα θυσίας και διακονίας. Είναι ένας διαρκής αγώνας για να προσφέρω τα καλύτερα εφόδια σε αυτά, ώστε να μπορέσουν να βγουν νικητές στο παιχνίδι της ζωής. Πατώντας γερά στα πόδια τους, έχοντας υγεία σωματική και πνευματική και με τη βοήθεια του Θεού, να μπορέσουν να ανοίξουν τις φτερούγες τους και να πετάξουν εκεί που επιθυμούν. Και όταν νιώθω, ότι δεν έχω άλλες αντοχές. Έρχεται ένα χαμόγελο, μια ζωγραφιά, ένα σ’ αγαπώ που σε κάνει και τα ξεχνάς όλα… Και βρίσκω δυνάμεις που δεν ήξερα ότι έχω και αντιμετωπίζω τους φόβους μου, που δεν ήξερα ότι υπήρχαν. Γιατί δεν είμαι τέλεια… Απλά προσπαθώ για το καλύτερο!! Χρόνια πολλά, Μανούλα, σε σένα οφείλω αυτά τα Δώρα της Ζωής και φυσικά, στον πατέρα μου και στον σύζυγο μου. Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Η Γιορτή της Μητρότητας
έρχεται από την αρχαία Ελλάδα

Η μητέρα Γη σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλον τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Η ιστορία της γιορτής…

Η Γιορτή της Μητέρας ξεκίνησε το 1907 στις ΗΠΑ και το 1914 με προεδρικό διάταγμα η Ημέρα της Μητέρας ορίστηκε επίσημα εθνική γιορτή για τις ΗΠΑ και ο εορτασμός της πραγματοποιείται κάθε Μάιο. Στην Ελλάδα, η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε το 1929 και συνδέθηκε αρχικά με τη γιορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου. Από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, ο εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Όλη η επικαιρότητα