Categories: Υγεία

Η ζέστη προκαλεί περισσότερες ασθένειες και κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή

Share

Σύμφωνα με μελέτες, από όλες τις φυσικές καταστροφές, η ζέστη είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος. Και καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της κλιματικής κρίσης, οι επιστήμονες αναμένουν ότι από τον καύσωνα θα αρρωστήσουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι.

Επίσης όπως έχει ανακοινώσει η  Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, ήδη τα κύματα καύσωνα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Στη δεκαετία του 1960, οι Αμερικανοί έβλεπαν περίπου δύο κύματα καύσωνα το χρόνο, και μέχρι το 2010, υπήρχαν έξι το χρόνο.

Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των αθλητών σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Αλλά αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για οποιονδήποτε εκτελεί δραστηριότητες σε υψηλή θερμοκρασία.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αμερικής δημοσίευσε μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της ζέστης αυτή την εβδομάδα.

Οι γιατροί έχουν ενθαρρύνει τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, σύμφωνα με το CDC.

Δύο από τις πιο κοινές καταστάσεις που σχετίζονται με τη θερμότητα είναι η θερμοπληξία και η κόπωση.

Εάν ένα άτομο χτυπηθεί από θερμότητα, το σώμα δεν μπορεί να κρυώσει. Η θερμοκρασία του ανεβαίνει γρήγορα και ο φυσικός μηχανισμός ψύξης – ιδρώτας – αστοχεί. Η θερμοκρασία ενός ατόμου μπορεί να ανέλθει στους 106 βαθμούς ή παραπάνω σε μόλις 10 ή 15 λεπτά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Η θερμική εξάντληση συμβαίνει όταν το σώμα χάνει πάρα πολύ υγρά και νάτριο λόγω υπερβολικής εφίδρωσης. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ζάλη, δίψα, πονοκέφαλο και υψηλή θερμοκρασία σώματος. Και στις δύο καταστάσεις, απαιτείται επείγουσα βοήθεια.

Πηγή: Top Channel