Γυναίκα Παγκόσμιες Ημέρες

Η ζωή, είναι γυναίκα.. – Στον αγώνα για αναγνώριση και καταξίωση

Ακούστε το άρθρο

“Εάν δεν υπήρχαν οι γυναίκες,
όλα τα λεφτά του κόσμου
δεν θα είχαν καμία αξία” 
– Αριστοτέλης Ωνάσης

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται ως ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών και έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες τους στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Την εποχή εκείνη, οι γυναίκες ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Το 1977 η ημέρα της γυναίκας θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ και κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν αυτή την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Η πρώτη τήρηση της «Ημέρας της Γυναίκας», ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» και έγινε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ.

Έτσι με την εφαρμογή του Γρηγοριανού ημερολογίου η ημερομηνία μεταφέρθηκε και καθιερώθηκε στις 8 Μαρτίου ως μέρα της γυναίκας καθώς αυτή την ημέρα οι γυναίκες στην Αγία Πετρούπολη έκαναν απεργία για το “Ψωμί και την Ειρήνη” απαιτώντας το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον τερματισμό των ελλείψεων τροφίμων και το τέλος του τσαρισμού. Έτσι όταν πρωτοθεσμοθετήθηκε η ημέρα αυτή, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο πρώτες οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας απέκτησαν επισήμως το 1893. Στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας πέρυσι τους δόθηκαν δημόσια αξιώματα και ίσα εργασιακά διακαιώματα με τους άντρες. Όλα αυτά τα χρόνια από το ρόλο της οικογένειας, του επαγγέλματος, της κοινωνίας και πρωτίστως της μητέρας αυτό που έχει αποδειχθεί αναμφίβολα είναι ότι η γυναίκα δίνει ζωή και μάχεται …  Γυναίκες που ζουν στην Ηλεία μιλούν στην εφημ. Πατρίς για τη σημερινή ημέρα και δίνουν το δικό τους στίγμα..

Οι γυναίκες είχαν δικαίωμα ψήφου σε τοπικό επίπεδο για πρώτη φορά στις τοπικές εκλογές της Θεσσαλονίκης, στις 14 Δεκεμβρίου 1930, όπου 240 γυναίκες άσκησαν το δικαίωμά τους να το κάνουν. Σε εθνικό επίπεδο, γυναίκες άνω των 18 ετών ψήφισαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1944 για το Εθνικό Συμβούλιο. Τελικά, οι γυναίκες κέρδισαν το νόμιμο δικαίωμα ψήφου και την εκλογή τους στις 28 Μαΐου 1952.

Εκτιμάται ότι 120 εκ. Γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Περισσότερο από το 1/3 των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία σε κάποια φάση της ζωής τους και κυρίως στην εφηβεία ή την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Καμία γυναίκα δεν έχει εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, μεταξύ 27 Αυγούστου και 21 Σεπτεμβρίου 2015.

Η πρώτη γυναίκα που ήταν επικεφαλής ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος ήταν η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας από το 1991 έως το 2013.

Σε λίγες ημέρες θα αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας για πρώτη φορά γυναίκα η Αικ. Σακελλαροπούλου.

Όλη η επικαιρότητα