Ηλεία

Ιαματικά και τα λασπόλουτρα στην Κυλλήνη

Τα Λουτρά Κυλλήνης αναγνωρίζονται επισήμως  ως ιαματικά αφού μετά την αναγνώριση του νερού ήρθε και η αναγνώριση του πηλού.

Η αναγνώριση αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού, τομέας τον οποίο μπορεί να υποστηρίξει ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης αφού στην περιοχή των Λουτρών υπάρχουν ξενοδοχειακά καταλύματα για όλα τα βαλάντια, εστιατόρια και υπέροχες παραλίες.

Υπεγράφη από τον  Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη  η απόφαση  με την οποία αναγνωρίζεται ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος “Πηλός Λουτρών Κυλλήνης” που βρίσκεται στον οικισμό Κυλλήνης του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, του Νομού Ηλείας.

Το θέμα της αναγνώρισης των Λουτρών Κυλλήνης ως ιαματικών εκκρεμούσε από τον Μάιο του 2014. Συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου του 2014 η ΦΑΙΑΞ Ανώνυμη Εταιρεία Τουριστικής Αναπτύξεως είχε αποστείλει αίτηση και συνημμένο φάκελο δικαιολογητικών, για την αναγνώριση του φυσικού πόρου “Πηλός Λουτρών Κυλλήνης, Νομού Ηλείας”, ως ιαματικού.

Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στη στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού για την αναγνώριση των Λουτρών της Ελλάδας που φέρουν τις προδιαγραφές ως Ιαματικών στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης της χώρας να επένδυση σε αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Ο ιαματικός τουρισμός είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος με σημαντικές προοπτικές παγκοσμίως ο οποίος ενισχύσει περιοχές που σήμερα δεν είναι τουριστικά ανεπτυγμένες όλους τους μήνες. Τα ιαµατικά νερά της πηγής της Κυλλήνης χαρακτηρίζονται ως υπόθερµα, µεταλλικά, έντονα αλκαλικά, χλωρονατριούχα, οξυανθρακικά, ισχυρώς υδροθειούχα.

Σύμφωνα με την Ελληνική  Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής τα ιαµατικά νερά της περιοχής ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού συστήµατος, καρδιαγγειακού και περιφερειακού αγγειακού συστήµατος δερµατικές και γυναικολογικές παθήσεις, ενώ η πηλοθεραπεία ενδείκνυνται στις ίδιες παθήσεις εκτός του αναπνευστικού συστήµατος.ες του χρόνου.

Όλη η επικαιρότητα