Ηλεία

Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα: Υπεγράφη η απόφαση για την αναγνώριση

Πράσινο φως για την λειτουργία των Λουτρών Καϊάφα άναψε χθες με την υπογραφή από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη της απόφασης για την αναγνώριση των Λουτρών ως Ιαματικών.

Νωρίτερα είχε γνωμοδοτήσει θετικά  Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΕΠΙΦΠ) η οποία ας σημειωθεί πως συνεδρίασε τις φορές μετά τον 15Αύγουστο.

Ιαματικά και με τη… βούλα  θεωρούνται πλέον τα Λουτρά Καϊάφα, όπως προβλέπεται σε χθεσινή απόφαση του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, μετά και τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΕΠΙΦΠ).

Η απόφαση όπως εξήγησε ο υπουργός μιλώντας χθες στην Εφημ. «Πατρίς» δίνει τη δυνατότητα για «άμεση και νόμιμη επαναλειτουργία των Λουτρών», με ότι οφέλη αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία την Ηλεία.

Ταυτόχρονα η απόφαση του υπουργού συνιστά και ένα καθοριστικό βήμα στο σχέδιο ενεργοποίησης του Ιαματικού Τουρισμού και του Τουρισμού Ευεξίας στη χώρα μας.

Για την ιστορία το θέμα της αναγνώρισης των Λουτρών Καϊάφα εκκρεμούσε με αρκετές παραπομπές στην ΕΠΙΦΠ από το 2014.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός μετά από ένα 6μηνο απραξίας, το Υπουργείο Τουρισμού ενεργοποίησε την ΕΠΙΦΠ χωρίς καθυστέρηση, αναζήτησε τα ελλιπή έγγραφα και πιστοποιητικά και με την επανασυνεδρίαση της Επιτροπής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «από την πρώτη στιγμή που φορείς της περιοχής μου γνωστοποίησαν το ζήτημα, κινητοποίησα εν μέσω θέρους τις Υπηρεσίες του Υπουργείου για την ταχεία επίλυση του προβλήματος. Καταφέραμε με συντονισμένες ενέργειες να αδειοδοτήσουμε πλήρως και νόμιμα τα Λουτρά Καϊάφα, θέμα που εκκρεμούσε τουλάχιστον από το 2014» τόνισε και συνέχισε: «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει την πολιτική κατεύθυνση πως πρέπει να σταματήσει το χαλαρό πλαίσιο λειτουργία των λουτρών κι ότι όποιος δεν έχει αδειοδότηση να μην μπορεί να λειτουργήσει, χωρίς όμως να δώσει και τη λύση. Δηλαδή να αδειοδοτήσει όσους ήταν ώριμο να αδειοδοτηθούν».

Ο κ. Θεοχάρης μίλησε για έξι μήνες απραξίας και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα : «στις 28 Ιανουαρίου είχε ζητηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, να σταλούν τα έγγραφα για να ολοκληρωθεί ο φάκελος από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.). Η απάντηση εδόθη με καθυστέρηση έξι μηνών. Τρείς μέρες πριν τι εκλογές!».

Ο Υπουργός Τουρισμού μίλησε για καθυστερήσεις και αδράνεια που είχε ως αποτέλεσμα η νέα κυβέρνηση να παραλάβει μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί «όμως – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – τρέξαμε  και κάναμε όλες τις ενέργειες ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.  Αμέσως μετά την γνωμοδότηση της Επιτροπής υπεγράφη η απόφαση και έγιναν οι ενέργειες να πάρει ΦΕΚ. Ταυτόχρονα υπεβλήθη αίτημα για να ληφθεί και  το ειδικό σήμα λειτουργίας».

Κλείνοντας ο κ. Θεοχάρης ανέφερε: «Ο ιαματικός τουρισμός συνδυάζει δύο πράγματα. Πρώτον, είναι μια από τις μορφές θεματικού τουρισμού που ως Υπουργείο θέλουμε να εγκύψουμε γιατί είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος με τεράστιες προοπτικές παγκοσμίως. Δεύτερον, μπορεί να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες σε περιοχές που δεν είναι απαραίτητα τουριστικά ανεπτυγμένες όλους τους μήνες του χρόνου»

Όλη η επικαιρότητα