Κόσμος

Ιαπωνία: 80χρονος θα επιχειρήσει να ανεβεί στο Έβερεστ

iapwnas.jpg
Ακούστε το άρθρο
Αναζητώντας έντονες συγκινήσεις, ένας 80χρονος Ιάπωνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιχειρήσει για τρίτη φορά να κατακτήσει το Έβερεστ, μια ανάβαση που ο ίδιος θεωρεί ότι συνιστά “το υπέρτατο αντιγηραντικό φάρμακο”.
 
Παρά τα καρδιολογικά προβλήματα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, ο Γουιτσίρο Μιούρα ετοιμάζεται για την τρίτη του ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, στα 8.848 μέτρα, προκειμένου να ξανακερδίσει όχι μόνο την αυτοπεποίθησή του αλλά και το ρεκόρ του γηραιότερου ορειβάτη, ρεκόρ που κατείχε μέχρι πρόσφατα ο ίδιος.
 
Ο 80χρονος θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Κατμαντού για να προετοιμαστεί για την περιπέτειά του που θα ξεκινήσει τον Μάιο.
 
Ο Μιούρα ανέβηκε στο Έβερεστ για πρώτη φορά το 2003, σε ηλικία 70 ετών. Επανέλαβε το κατόρθωμά του πέντε χρόνια αργότερα.
 
Το ρεκόρ που είχε πετύχει το 2003 το έσπασε το 2007 ένας συμπατριώτης του, ο Κατσουσούκε Γιαναγκισάβα, που ήταν τότε 71 ετών. Για να ξαναπάρει το ρεκόρ, ο Μιούρα ανέβηκε ξανά στο Έβερεστ τον Μάιο του 2008, σε ηλικία 75 ετών. Για κακή του τύχη, την προηγούμενη ημέρα είχε φτάσει στην κορυφή ο Νεπαλέζος Μιν Μπαχαντούρ Σερτσάν, 76 ετών. Σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, ο Σερτσάν είναι μέχρι σήμερα ο γηραιότερος ορειβάτης που έχει κατακτήσει το Έβερεστ.
 
“Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα παγκόσμια ρεκόρ”, υποστηρίζει πάντως ο Μιούρα. Ο Ιάπωνας δεν περίμενε να πάρει σύνταξη για να κάνει όλον τον κόσμο να μιλά για αυτόν. Ήταν γνωστός ήδη από το 1970, όταν κατέβηκε με σκι το Έβερεστ, από υψόμετρο 8.000 μέτρων. Η κατάβασή του μάλιστα αποτέλεσε το θέμα μιας ταινίας που βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.
 

Ο Μιούρα ανήκει σε μια οικογένεια τα μέλη της οποίας σπάνε ρεκόρ μακροβιότητας επιδιδόμενα σε ακραία —για την ηλικία τους— σπορ. Ο πατέρας του, ο Κέιζο, είχε κατεβεί το Λευκό Όρος με σκι όταν ήταν 99 ετών.

πηγή:protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα