Κόσμος

Ιαπωνία: Νοσηλεύτρια δολοφονούσε ασθενείς – Τους χορηγούσε απολυμαντικό με ενδοφλέβια

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την επιβολή θανατικής ποινής στην πρώην νοσηλεύτρια
Ακούστε το άρθρο

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε μια πρώην νοσηλεύτρια στην Ιαπωνία για τη δολοφονία 3 ασθενών καθώς μόλυνε την αγωγή που τους χορηγείτο ενδοφλεβίως με απολυμαντικό.

Κατά τη διάρκεια της δίκης της, η 34χρονη Αγιούμι Κουμπόκι ομολόγησε ότι σκότωσε 70χρονους και 80χρονους ασθενείς πριν από πέντε χρόνια, σε μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει την Ιαπωνία.

Αρχικά είχε πει στους αστυνομικούς πως μπορεί να είχε σκοτώσει ακόμη και 20 ασθενείς μέσα σε διάστημα δυο μηνών, όμως στη συνέχεια δεν το επιβεβαίωσε στους εισαγγελείς.

Ο δικαστής, που προήδρευε του δικαστηρίου της περιφέρειας της Γιοκοχάμα που εξέδωσε την απόφαση για την νοσηλεύτρια, δήλωσε ότι είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να καταδικάσει την Κουμπόκι σε θάνατο, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

“Αυτή δήλωσε ότι μετανιώνει (για τις πράξεις της) και ότι θέλει να πληρώσει για το έγκλημά της, υπάρχει περίπτωση να διορθωθεί και δεν μπόρεσα παρά να διστάσω να επιλέξω την θανατική ποινή”, είπε ο δικαστής.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την επιβολή θανατικής ποινής στην πρώην νοσηλεύτρια, αλλά η υπεράσπιση γνωστοποίησε ότι η κατηγορούμενη υπέφερε από κατάθλιψη λόγω του στρες που της προκάλεσε ο θάνατος των ασθενών της και ότι οι ικανότητές της έχουν μειωθεί.

Η Κουμπόκι δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν ήθελε να την κατηγορήσουν τα μέλη της οικογένειάς της ότι συνέβη κάτι κακό στους ασθενείς της όταν είχε εκείνη βάρδια και ότι αισθανόταν “ανακούφιση” όταν ένα από τα θύματά της πέθαινε, σύμφωνα με το NHK.

Σήμερα περίπου 100 κρατούμενοι είναι καταδικασμένοι σε θάνατο στην Ιαπωνία, μια από τις πολύ λίγες βιομηχανικές χώρες που συνεχίζουν να εφαρμόζουν την θανατική ποινή που εκτελείται δι’ απαγχονισμού.

Η υποστήριξη στην θανατική ποινή παραμένει υψηλή στην Ιαπωνία παρά τις διεθνείς επικρίσεις, μεταξύ των οποίων από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλη η επικαιρότητα