Υγεία

Ιατρικές υπηρεσίες σε 38.342 γυναίκες, 3.390 εγκύους και 6.685 βρέφη προσέφερε σε 2 χρόνια το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί»

Ακούστε το άρθρο

Ξεπεράστηκαν κατά πολύ οι στόχοι του προγράμματος σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσίασαν οι Γιατροί του Κόσμου και η MSD Ελλάδος

Ιδιαίτερα σημαντικοί ήταν οι στόχοι που επιτεύχθηκαν σε σχεδόν δύο χρόνια μέσα από τις δράσεις του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί», σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσίασαν οι Γιατροί του Κόσμου και η MSD Ελλάδος σε συνέντευξη τύπου, επί τη ευκαιρία της ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Οι Γιατροί του Κόσμου ξεκίνησαν την υλοποίηση του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί» το Μάιο του 2016. Στόχος του προγράμματος ήταν να  προσφέρει υγειονομική περίθαλψη σε εγκύους και νεογνά που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (ανασφάλιστοι, πρόσφυγες, μετανάστες, μειονότητες). Παράλληλα, παρείχε δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό πάνω σε θέματα γυναικείας υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού, σε επαγγελματίες Υγείας και γυναίκες. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης MSD for Mothers και η χρηματοδότησή του θα ανέλθει συνολικά στα 750.000 δολάρια.

Πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί»

Αναλυτικότερα :

  • Ο 1ος πυλώνας: Γυναικολογική και παιδιατρική φροντίδα σε γυναίκες από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και υπηκόους τρίτων χωρών, μέσω 70 επισκέψεων της κινητής ιατρικής μονάδας των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, σε απομακρυσμένες περιοχές και ανοικτά κέντρα φιλοξενίας, με στόχο την εξυπηρέτηση 8.400 γυναικών.
  • Ο 2ος πυλώνας: Ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου για τη σεξουαλική υγεία, τον οικογενειακό προγραμματισμό, το τεστ Παπανικολάου και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, με στόχο  την εκπαίδευση Επαγγελματιών Υγείας, καθώς και ενημερωτικά μαθήματα σε ευάλωτες γυναίκες, στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και φαρσί.

Οι αρχικοί στόχοι του προγράμματος ήταν:

  • Παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε 8.400 γυναίκες
  • Παροχή παιδιατρικών υπηρεσιών σε βρέφη και παιδιά
  • Διανομή παιδικών και βρεφικών ειδών, ήτοι, γάλατα, κρέμες, ιματισμός, κλπ.
  • Υλοποίηση 70 επισκέψεων της κινητής ιατρικής μονάδας
  • Ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου για επαγγελματίες υγείας και κατάρτιση 480 ατόμων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας MdM Ελλάδας στη διεύθυνση: http://mdmelearning.gr
  • Διανομή ενημερωτικού υλικού σε γυναίκες σε 5 γλώσσες

Οι αριθμοί όμως που παρουσίασε ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος κ. Νικήτας Κανάκης στην απολογιστική συνέντευξη τύπου του προγράμματος ήταν άκρως εντυπωσιακοί, καθώς υλοποιήθηκαν τελικά οι παρακάτω δραστηριότητες:

  • Παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε 38.842 γυναίκες
  • Παροχή γυναικολογικών υπηρεσιών σε 3.390 εγκύους
  • Παροχή παιδιατρικών υπηρεσιών σε 6.685 βρέφη και παιδιά
  • Κατανομή 7.224 παιδικών σετ, παιδικού ενδύματος και ειδών προσωπικής υγιεινής
  • Εφαρμογή 405 επισκέψεων της κινητής ιατρικής μονάδας σε στρατόπεδα προσφύγων
    1. Ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου για επαγγελματίες υγείας στα ακόλουθα θεματικά πεδία: α) Τεστ ΠΑΠ, β) Οικογενειακός προγραμματισμός, γ) Αντισύλληψη, δ) ΣΜΝ, ε) Θηλασμός και στ) μητρική φροντίδα
  • Εκπαίδευση 1.622 επαγγελματιών υγείας και ωφελούμενων γυναικών

Σύμφωνα με τον κ. Κανάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος, εκπονήθηκε μελέτη τη χρονική περίοδο Μάιος 2016 – Ιανουάριος 2018 σε 38.000 γυναίκες υπηκόους τρίτων χωρών, από την οποία εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα που αφορούσαν στην πρόσβαση εγκύων, μητέρων και βρεφών σε υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας. Τα κυριότερα από αυτά ήταν:

  • Έλλειψη γνώσης σχετικά με την πρόσβαση στο ΕΣΥ & ανεπαρκής ροή πληροφοριών
  • Γεωγραφικός αποκλεισμός
  • Γλωσσικά εμπόδια και διερμηνεία
  • Φόβος διάκρισης
  • Πολιτιστικά εμπόδια

Ο κ. Νικήτας Κανάκης Πρόεδρος των ΓτΚ δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί»: «Η παροχή πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους ευάλωτους πληθυσμούς, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οργάνωσης των Γιατρών του Κόσμου παγκοσμίως. Η εφαρμογή του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί» ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας, καθώς πέτυχε να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες σε περισσότερες από 40.000 μετακινούμενες γυναίκες και βρέφη προστατεύοντας την υγεία των εγκύων αλλά και των μητέρων σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία MSD που εμπιστεύτηκε τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδος για την υλοποίησή του, δίνοντάς μας την ευκαιρία να υλοποιήσουμε δράσεις υγείας αλλά και ανάδειξης κοινωνικών ζητημάτων σε ευρεία κλίμακα. Το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί» είχε σημαντικά για την Ελλάδα αποτελέσματα και λειτούργησε ως μοντέλο σύμπραξης μεταξύ μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα».

Επ’ ευκαιρία του απολογισμού του προγράμματος, η κα Agata Jakoncic, Διευθύνουσα Σύμβουλος MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας δήλωσε: Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται περισσότερα από 50 προγράμματα που υποστηρίζονται από τον Οργανισμό MSD for Mothers σε 30 χώρες του κόσμου και μέσω των συνεργασιών που αναπτύσσουμε έχουμε διευκολύνει σχεδόν 6 εκατομμύρια γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες μητρικής φροντίδας. To ελληνικό πρόγραμμα απέδειξε τη δυναμική του και τη συμβολή του στους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (3.1) που καλούν για την παγκόσμια μείωση της μητρικής θνησιμότητας  σε λιγότερους από 70 θανάτους ανά 100.000 ζωντανές γεννήσεις μέχρι το 2030. Δεσμευόμαστε ότι η MSD Ελλάδας θα συνεχίσει να στηρίζει και να υλοποιεί και στο μέλλον ανάλογες δράσεις, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων.

Το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί», εντάχθηκε στην 10ετή παγκόσμια πρωτοβουλία «MSD For Mothers», η οποία ξεκίνησε το 2011 και χρηματοδοτήθηκε με 500 εκ. δολάρια.

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας (ΓτΚ – Ελλάδας), ιδρύθηκαν το 1990 και αποτελούν μία ιατρική, ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μέλος του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου το οποίο αποτελείται από 15 αντιπροσωπείες. Κινητήρια αρχή της οργάνωσης είναι ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την ιδεολογία ή πολιτική πεποίθηση. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με βάση τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Από την αρχή της δράσης τους, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν δημιουργήσει πλήθος προγραμμάτων τόσο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό με στόχο την παροχή ιατρικών και άλλων υπηρεσιών σε περιθωριοποιημένες πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Μακροπρόθεσμος στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι να διασφαλίσουν πως η ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Το 2018 οι Γιατροί του Κόσμου συμπληρώνουν 28 χρόνια λειτουργίας και υλοποίησης δράσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και κοινωνικής πρόνοιας, μέσα σε ένα ευρύ φάσμα από δραστηριότητες, όπως:

  • Λειτουργία 8 Ανοιχτών Πολυιατρείων σε 2 Αθήνα, 1 Πέραμα, 1 Θεσσαλονίκη, 1 Πειραιά, 1 Πάτρα, 1 Χανιά και 1 Καβάλα, όπου καθημερινά προσφέρεται πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψης και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε συμπολίτες μας
  • Λειτουργία κινητών ιατρικών μονάδων (παιδιατρική, γυναικολογική, οδοντιατρική, κλπ.) που παρέχουν υπηρεσίες σε κατοίκους σε ακριτικές περιοχές, νησιωτικά συμπλέγματα
  • Λειτουργία Ξενώνα φιλοξενίας αστέγων, δυναμικότητας 55 θέσεων
  • Λειτουργία ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, δυναμικότητας 32 θέσεων
  • Παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτική περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε υπηκόους τρίτων χωρών σε κέντρα φιλοξενίας, όπως Λέσβο, Χίο, κλπ.
  • Λειτουργία Κοινωνικών Ιατρείων στο ακριτικό νησί της Χάλκης και Φολεγάνδρου. Καθημερινά παρέχεται πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική περίθαλψη σε κατοίκους των παραπάνω νησιών, αλλά και πραγματοποιούνται αποστολές στα γύρω νησιωτικά συμπλέγματα.

Οι Γιατροί του Κόσμου συνεχίζουν το ανθρωπιστικό και προνοιακό έργο τους, και προχωρούν σε σχεδιασμό και υλοποίηση νέων προγραμμάτων με στόχο πάντα την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων των συνανθρώπων μας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Γιατρών του Κόσμου www.mdmgreece.gr, την ιστοσελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/mdmgreece.gr/ καθώς και τη σελίδα μας στο Twitter https://twitter.com/MdM_Greece

Όλη η επικαιρότητα