Ηλεία Υγεία

Ιατρικός Σύλλογος Πύργου – Ολυμπίας: Συμβουλές πρόληψης από τον ιό της γρίπης

Ακούστε το άρθρο

Την προσοχή του πληθυσμού σχετικά  με τον κίνδυνο επιδημίας γρίπης και εφέτος, εφιστά ο  Ιατρικός  Σύλλογος  Πύργου-Ολυμπίας, τονίζοντας την ανάγκη για πρόληψη, μέσω του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Η γρίπη αποτελεί ιογενή λοίμωξη με έξαρση κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχει ολιγοήμερη και αίσια έκβαση  – απλώς ταλαιπωρεί τον ασθενή – ωστόσο  συχνά συνοδεύεται από επικίνδυνες επιπλοκές  οι οποίες απαιτούν νοσηλεία και  οι οποίες σπανίως μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία

Παρότι υπάρχουν αντιϊκά φάρμακα σε περίπτωση νόσου, ισχύει παρά ταύτα και για την γρίπη ό,τι και  για τις υπόλοιπες νόσους: η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης στην περίπτωση της γρίπης, πέρα από τα γενικά μέτρα προστασίας που αφορούν τις μεταδιδόμενες με σταγονίδια λοιμώξεις (αποφυγή συνωστισμού, πλύσιμο χεριών κ.λ.π.)  τα οποία στην περίπτωση της γρίπης μάλλον περιορισμένη αποτελεσματικότητα έχουν, είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν  από την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.,  συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν). Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει μία  μόνο δόση του εμβολίου.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε  άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής 1)Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι), 2) Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, 3)Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα i)Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, ii)Καρδιακή νόσο με σοβαρές  αιμοδυναμικές διαταραχές, iii)Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), iv)Μεταμόσχευση οργάνων, v)Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), vi)Σακχαρώδη διαβήτη  ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα και vii)Χρόνια νεφροπάθεια, 4)Νευρομυϊκά νοσήματα, 5)Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, 6)Λεχωίδες, 7) Θηλάζουσες, 8) Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI)  μεγαλύτερης των 40 kg/m2 και 9)Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Οι αντενδείξεις  είναι περιορισμένες και περιλαμβάνουν αλλεργία στο αυγό, στα έκδοχα του εμβολίου και σε οποιαδήποτε συστατικό μπορεί να περιέχεται  σε ίχνη σε αυτό,    όπως νεομυκίνη, γενταμυκίνη κ.λ.π.

Να εμβολιαστούν

«Καλούμε τον πληθυσμό, ιδιαιτέρως  δε τους ανήκοντες στις ομάδες υψηλού κινδύνου  να εμβολιαστούν άμεσα αφού προηγουμένως συμβουλευθούν τον οικογενειακό ή άλλο θεράποντα ιατρό τους (Παιδίατρο, Πνευμονολόγο, κ.λ.π.), ο οποίος και θα τους συνταγογραφήσει το εμβόλιο (καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία για ανήκοντες στις ομάδες υψηλού κινδύνου, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου. Στους ανασφάλιστους επίσης συνταγογραφείται χωρίς συμμετοχή  αλλά μόνο σε δημόσιες δομές υγείας», αναφέρει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Νίκο Κατσαρό και τον Γεν. Γραμματέα Χρήστο Γιαννικούλη, οι οποίοι και τονίζουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οι εμβολιασμοί να γίνονται όσο το δυνατό νωρίτερα.

Όλη η επικαιρότητα