Ηλεία Υγεία

Ιατρικός Σύλλογος Πύργου – Ολυμπίας: Το νέο σύστημα Π.Φ.Υ απαιτεί ριζικές βελτιώσεις

Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη διαλόγου με την ιατρική κοινότητα, προκειμένου να προωθηθούν οι διορθώσεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία – προς όφελος των ασθενών και με αξιοπρεπείς όρους για τους υπηρετούντες γιατρούς – του νέου συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόνισαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός και ο Γραμματέας Χρήστος Γιαννικούλης, σημειώνοντας πως τα μέχρι τώρα δεδομένα των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται, δημιουργούν ένα «κλειστό σύστημα», το οποίο θα αποκλείει την απευθείας πρόσβαση του ασθενούς σε εξειδικευμένο γιατρό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ.Κατσαρός και ο κ.Γιαννικούλης, αναφέρθηκαν τόσο στις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο σύστημα για την Π.Φ.Υ όσο και για το θέμα της οδηγίας από τον Δήμο Πύργου για την αφαίρεση των κάθετων πινακίδων από τα ιατρεία και γενικότερα από τα καταστήματα της πόλης.

Τα σημεία που απαιτούν αλλαγές

Στα σημεία που απαιτούνται ριζικές αλλαγές, και τα οποία αφορούν και τους ασθενείς αλλά και τους συμβεβλημένους γιατρούς, αναφέρθηκε ο κ.Γιαννικούλης, σημειώνοντας μάλιστα ότι υπάρχει μικρή ανταπόκριση από τους γιατρούς στις προσκλήσεις του Υπουργείου. «Προωθείται ένα κλειστό σύστημα, που θα αποκλείει την απευθείας πρόσβαση του ασθενούς σε εξειδικευμένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ, και ο ασθενείς θα πρέπει να περνά αναγκαστικά μέσα από τον οικογενειακό γιατρό, με συγκεκριμένες ειδικότητες – γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους – οι οποίοι σίγουρα έχουν ένα επιτελικό ρόλο, αλλά δεν πρέπει να είναι οι τελικοί κριτές, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν πληθώρα ικανών εξειδικευμένων γιατρών που θα παράσχουν τις υπηρεσίες τους», εξήγησε ο κ.Γιαννικούλης. Όσον αφορά τους όρους, που προτείνονται για την ένταξη των γιατρών στο νέο σύστημα, εξήγησε πως δεν είναι καθόλου ικανοποιητικοί, διευκρινίζοντας πως «…Στα ΤΟΜΥ προτείνεται αποκλειστική απασχόληση για 2 χρόνια, με προοπτική παράτασης για 2 ακόμα χρόνια, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και αβέβαιο αν θα συνεχίσει μετά. Για την κατηγορία των γιατρών που θα δέχονται τους ασθενείς στο ιατρείο τους, προτείνεται αποζημίωση 70-80 λεπτά ανά ασθενή ανά μήνα μεικτά, μείον οι κρατήσεις και εισφορές. Φυσικά, ενώ τους δίνει τη δυνατότητα να ασχολούνται και ιδιωτικά, ο όγκος εργασίας δε θα το επιτρέψει, κι έτσι με την αποζημίωση που θα λαμβάνουν, δε θα μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους και το ιατρείο τους». Έτσι εξηγείται – σύμφωνα με τον κ.Γιαννικούλη – η εξαιρετικά μικρή ανταπόκριση και στις δυο περιπτώσεις. Γι’ αυτό και – επεσήμανε – ότι το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε «επίταξη» των γιατρών που υπηρετούν σε Κ.Υ και Π.Ι, εντάσσοντας τα ονόματά τους στο σύστημα χωρίς καν να τους ρωτήσει, επιφορτίζοντας τους με εργασία. Και φυσικά – κατέληξε ο κ.Γιαννικούλης – μοιραία τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ακάλυπτα.

Οι αλλαγές

Σαν να «άκουσε» τις επισημάνσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας, το Υπουργείο Υγείας, χθες το μεσημέρι, ανακοίνωσε κάποιες αναπροσαρμογές στο ζήτημα του Οικογενειακού Γιατρού, με στόχο – όπως αναφέρει – το σύστημα να είναι πιο λειτουργικό και πιο «ελκυστικό» για τους ελευθεροεπαγγελματίες που θα κληθούν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις μέχρι τις 30 Ιουλίου προκειμένου να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

-Αμοιβή των γιατρών από τους ασθενείς που εξετάζονται εκτός του προβλεπόμενου 4ωρου ημερησίως.

-Άρση του περιορισμού υποχρεωτικής εξέτασης όλες τις μέρες του 5μερου, με την προϋπόθεση ότι τηρείται το υποχρεωτικό 20ωρο εβδομαδιαίως.

-Στις συμβατικές υποχρεώσεις του γιατρού δεν συμπεριλαμβάνονται οι κατ’ οίκον επισκέψεις

-Οι επισκέψεις που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 4ωρης απασχόλησης των γιατρών, δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως.

Την απόφαση, ανακοίνωσε ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός σε συνάντηση που είχε με την Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), επισημαίνοντας ότι, παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει περιθώριο συνεννόησης έτσι ώστε το νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας να είναι βιώσιμο και να εξυπηρετεί τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς τόσο τους γιατρούς που υπηρετούν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) όσο και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

«Απαιτούμαι ισότιμη και ισόνομη μεταχείριση»

Εξάλλου, όσον αφορά την καθαίρεση των κάθετων πινακίδων, που όπως αποδείχθηκε στην πορεία, ξεκίνησε «επιλεκτικά» από τους γιατρούς τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου – Ολυμπίας, αποφάσισε να τοποθετηθεί δημόσια, μετά τη διαπίστωση των μελών του ότι οι μόνοι που έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής είναι οι γιατροί και ότι ακόμα και στις 19 κεντρικές οδούς που ο Δήμος Πύργου διαβεβαιώνει εγγράφως τον Ιατρικό Σύλλογο ότι έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και έχουν παραδοθεί τα διαβιβαστικά, δεν έχει υπάρξει καμία καθαίρεση πινακίδας. «Εμείς είπαμε, ότι θα συμμορφωθούμε στο Νόμο, αλλά απαιτούμε ισότιμη και ισόνομη μεταχείριση. Είναι αδιανόητο να έχουν ¨κατέβει¨ οι πινακίδες από όλα σχεδόν τα ιδιωτικά ιατρεία, σε συγκεκριμένους δρόμους και σε άλλες περιοχές, να μην έχουν φτάσει ακόμα τα ειδοποιητήρια. Αυτό, είναι ανισότιμο και άδικο, όχι μόνο προς τους γιατρούς αλλά και στους άλλους επαγγελματίες, συνιστά επιλεκτική εφαρμογή του νόμου και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό», σημείωσε ο κ.Κατσαρός, αναφερόμενος μάλιστα και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί καθώς πολλοί ασθενείς – δεδομένης και της ελλιπούς οδοαρίθμησης – δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα ιατρεία και αναρωτιούνται αν έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους. Γι’ αυτό και ο κ.Κατσαρός, μετέφερε την απόφαση του ιατρικού κόσμου να διεκδικήσουν με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο την καθαίρεση των πινακίδων όχι επιλεκτικά από τα ιατρεία – οι οποίες σημειοτέον έχουν ενημερωτικό και όχι διαφημιστικό χαρακτήρα – αλλά από όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών.

 

Όλη η επικαιρότητα