Ηχηρή παρέμβαση Λυμπέρη στην Κ.Ε.Δ.Ε. για όλα τα προβλήματα

Share

Σημαντική τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) πραγματοποίησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαλιάδας Γιάννης Λυμπέρης, εστιάζοντας σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και για τα οποία ζητούν την βοήθεια της κυβέρνησης για την άμεση επίλυση τους.

Κατά την έναρξη της δήλωσής του έκανε σύντομη αναφορά στο προηγούμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη και στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, όπου απευθυνόμενος προς τον κ. Παπαστεργίου είχε πει πως θα πρέπει να τελειώνουν οι γκρίνιες και να μην μεμψιμοιρούν και πως θα πρέπει να υπάρξουν κινητοποιήσεις για διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, με την αυτοδιοίκηση να κηρύττει την επανάσταση του αυτονόητου απέναντι στην κεντρική εξουσία. Φέτος, κατέληξε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κοινό ψήφισμα με  την πλειοψηφούσα παράταξη, διότι από την περσινή συμφωνία δεν τηρήθηκε τίποτα.

Η αναφορά των προβλημάτων

Στο κύριο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Λυμπέρης ανέφερε πως ο καινούργιος προϋπολογισμός που κατατίθεται προβλέπει αύξηση στην ανάπτυξη, στις τιμές καταναλωτή, μείωση της ανεργίας και αριθμούς που ευημερούν. Όσον αφορά την ελληνική ύπαιθρο εκτίμησε πως ζει την αστυφιλία αυτής της χώρας και γίνεται προσπάθεια να λυθεί ο αρχέγονος γρίφος πως θα αμβλυνθεί η αντίθεση αστικού κέντρου και υπαίθρου.

Σε ότι αφορά το κράτος, έθεσε ερώτημα πως σε περίπτωση που αυτό είχε εκτιμήσει θετική τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, δεν θα είχε βρεθεί τρόπος να ενταχθούν και να συμμετάσχουν οι δήμοι στον προγραμματισμό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων; Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να χτυπηθεί η πελατειακή λογική και η πελατειακή σχέση, σημειώνοντας πως δεν είναι οι δήμαρχοι η κοινωνία των Αγγέλων και οι κεντρικοί εκπρόσωποι οι διάβολοι που θέλουν να διαλύσουν την κοινωνία των Αγγέλων, κλείνοντας με ερώτηση προς τον υπουργό για το αν θα βρεθούν στη φυλακή στο τέλος επειδή θέλουν να υπηρετήσουν τον τόπο τους;

Ζήτησε παράλληλα το αυτονόητο για τους γιατρούς, τους απλούς εκτός νομικής πολίτες, οι οποίοι όπως επεσήμανε δεν μπορούν να τίθενται σε αργία χωρίς να έχει υπάρξει μια ετυμηγορία. Ένα ακόμα θέμα που έκανε αναφορά είναι η έλλειψη προσωπικού, εκτιμώντας πως δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη και δεν μπορούν να αναπτυχθούν τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα.

Παράλληλα, τόνισε πως θα γίνει αγώνας από το Δίκτυο Υγιών Πόλεων για δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και προσπάθεια έμπνευσης γιατρών, νοσηλευτών, ανθρώπων της υγείας να συμμετάσχουν και εθελοντικά για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος τον πληθυσμό. Όσον αφορά τις σχολές, δήλωσε με έμφαση πως πηγαίνουν σε μέρη όπου υπάρχει «μπάρμπας στην Κορώνη» και σχολίασε επικριτικά τις μεταρρυθμίσεις της παιδείας που έγιναν ανεξαρτήτως αναγκών που θα υπηρετήσουν σε μια παραγωγική περιοχή, ανεξαρτήτως αναπτυξιακών κινήτρων, ανεξαρτήτως ανάπτυξης της υπαίθρου.