Ελλάδα

Ιχνηλάτηση κορωνοϊού: Η ΓΑΔΑ τηλεφωνεί και διερευνά τις επαφές

Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο ιχνηλάτησης του κορωνοϊού

Σε λειτουργία τίθεται το κέντρο ιχνηλάτησης του κορονοϊού, στον 2ο όροφο του κτιρίου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ήδη έχουν γίνει οι δοκιμές των εγκαταστάσεων αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού, που αποτελείται από αστυνομικούς και πυροσβέστες. Οι εξειδικευμένοι τηλεφωνητές θα έρχονται σε τηλεφωνική επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού και θα συλλέγουν πληροφορίες για όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στις περιπτώσεις που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Κατόπιν, οι τηλεφωνητές θα έρχονται σε τηλεφωνική επαφή με τους ανθρώπους που συνάντησαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, προκειμένου να τους δώσουν οδηγίες, αφενός για την προστασία τους και αφετέρου για την προστασία των δικών τους ανθρώπων που θα μπορούσαν να κολλήσουν από αυτούς τον ιό.

Οι πολίτες που θα δέχονται τα τηλεφωνήματα των περίπου 100 αστυνομικών και πυροσβεστών που επανδρώνουν το κέντρο ιχνηλάτησης θα απαντούν σε ερωτηματολόγια. Από τις απαντήσεις θα προκύπτουν δεδομένα, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα κατάρτισης λίστας με άτομα μηδενικού, χαμηλού και υψηλού ρίσκου.

Το προσωπικό του κέντρου στη ΓΑΔΑ θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους υπευθύνους του ΕΟΔΥ που έχουν στη διάθεσή τους όλα τα δεδομένα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται στα άτομα που μπορεί να ταξίδεψαν πρόσφατα στο εξωτερικό ή να ήρθαν σε επαφή με κάποιον που έφτασε στην Ελλάδα από το εξωτερικό και ιδιαίτερα σε εκείνους που μπορεί να βρέθηκαν στις λεγόμενες «κόκκινες» χώρες, όπως η Ιταλία.

Το κέντρο ιχνηλάτησης, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, θα βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, καθώς θα κληθεί να εντοπίσει φορείς του ιού πριν την εκδήλωση έντονων συμπτωμάτων. Πριν δηλαδή κολλήσουν περισσότεροι άνθρωποι από κάποιον πολίτη που δεν έχει ακόμα αντιληφθεί ότι είναι φορέας. Καθημερινά θα γίνονται εκατοντάδες τηλεφωνήματα σε πολίτες «υψηλού ρίσκου», προκειμένου να δίνονται οδηγίες κατ’ οίκον περιορισμού.

Την ίδια ώρα, το κέντρο της Άμεσης Δράσης της ΓΑΔΑ θα δέχεται καταγγελίες πολιτών για συμπεριφορές μη συμμόρφωσης στα μέτρα περιορισμού του ιού που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

thebest.gr

Όλη η επικαιρότητα