Ηλεία Πολιτισμός

‘Οιδίπους επί Κολωνώ’ απόψε στο Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας

Ακούστε το άρθρο

Θερμό χειροκρότημα επεφύλαξε το κοινό στην εξαιρετική τραγωδία του Ευριπίδη ‘Ιφιγένεια εν Αυλίδι’, η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας, στα πλαίσια του προγράμματος του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.

Μια υπέροχη παράσταση σε ένα κατάμεστο θέατρο, μία παράσταση που καθήλωσε τους θεατές, σε μία πολύ ευρηματική σκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, οι οποίοι υιοθέτησαν το πρότυπο των τριών υποκριτών.

Έτσι, εντυπωσίασε ο Αιμίλιος Χειάκης με την Δωρική ερμηνεία του ως Αγαμέμνων και Αχιλλέας, ενώ υπέροχη, καθηλωτική ήταν η ερμηνεία της Αθηνάς Μαξίμου ως Κλυταιμνήστρα και Μενέλαος και φυσικά καταπληκτική η Λένα Παπαληγούρα ως Ιφιγένεια και πρεσβύτης.

Εντυπωσιακός ήταν και ο 9μελής γυναικείος Χορός, που κινούνταν σε όλη την ορχήστρα και άλλαζε κάθε φορά το σκηνικό.

Υποβλητική η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και καταπληκτική η μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα.

Να επισημανθεί και η παρουσία των δύο εθελοντικών Θεατρικών Ομάδων της πόλης, ‘ερασιΤΕΧΝΕΣ’ και Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης, που βοηθούν εθελοντικά σε όλες τις παραστάσεις.

Συνέχεια με Οιδίποδα

Απόψε η Αρχαία Ήλιδα θα υποδεχτεί μία ακόμη εξαιρετική τραγωδία του μεγάλου τραγωδού Σοφοκλή, το έργο ‘Οιδίπους επί Κολωνώ’, με πρωταγωνιστές τον Κώστα Καζάκο και τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Πρόκειται για την σπανιότερα παρουσιαζόμενη τραγωδία του Σοφοκλέους, την τελευταία που συνέθεσε ο πιο αγαπητός των τραγικών και αναγνωρίζεται σαν το αριστούργημά του. Την συγκεκριμένη παράσταση σκηνοθετεί ο Σταύρος Τσακίρης.

Η υπόθεση

Ο “Ξένος” Οιδίπους, μετά από τη δεκαετή περιπλάνησή του στον κόσμο των ανώνυμων και των κυνηγημένων, φτάνει τυφλός και ρακένδυτος στο άλσος του Κολωνού, στις παρυφές της πόλεως των Αθηνών, ζητώντας “φιλοξενία” από τους ντόπιους. Χρειάζεται επιτέλους έναν τόπο για ν’ αναπαυθεί. Μόνος συμπαραστάτης του, η κόρη και αδελφή του Αντιγόνη. Μετά από διαπραγματεύσεις με το τάγμα των φυλάκων και τον ίδιο τον βασιλιά Θησέα, του επιτρέπεται να κατοικήσει στα σύνορα. Ένα ενδιάμεσο διαφορετικών πολιτισμών, ένα ενδιάμεσο στη νομιμότητα και την παρανομία, βιώνοντας το ανάμεσα στη Ζωή και τον Θάνατο. Μέσα από τις συναντήσεις του με τον Θησέα, τον Κρέοντα, τη μικρή του κόρη- αδελφή Ισμήνη, αλλά και τον γιο – αδελφό του Πολυνείκη, κάνει την τελευταία ανασκόπηση της ζωής και στοχάζεται για το παράλογο του ανθρώπινου Βίου.

Η παράσταση

Ένας παλιός μύθος παρουσιασμένος από έναν θίασο σημερινών ανθρώπων, που προσπαθεί να τον φέρει σε ζωντανό διάλογο με το σήμερα, ώστε ν’ αφυπνίσει τις συνειδήσεις ενάντια στις προκαταλήψεις που μας χωρίζουν.

Η συνεχής παρουσία της μουσικής του Μίνου Μάτσα, σαν ένα παράλληλο κείμενο, που εκτελείται μόνο από τις φωνές τεσσάρων ιεροψαλτών, δίνει στο θέαμα τον χαρακτήρα παρουσίασης ενός επικολυρικού ποιήματος.

Η παράσταση ξεκινά στις 9:15 το βράδυ.

Όλη η επικαιρότητα