Ηλεία

Είδος προς εξαφάνιση οι χειρουργικές μάσκες – Μεγάλα τα προβλήματα για νέες παραγγελίες στα φαρμακεία της Ηλείας

Είδος προς εξαφάνιση είναι οι χειρουργικές μάσκες στα φαρμακεία της Ηλείας, αφού το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Ιταλία έχει ανησυχήσει τους πολίτες, που… τρέχουν να τις αγοράσουν.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Κανελλόπουλος / Παναγιώτης Πεντάζος

Ελάχιστα φαρμακεία στον Πύργο έχουν απόθεμα από χειρουργικές μάσκες και είναι πολύ δύσκολο να προμηθευτούν άλλες, αφού η παραγωγή τους γίνεται κυρίως στην Κίνα, όπου τα εργοστάσια έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Η εφημ. «Πατρίς» έκανε ρεπορτάζ στα φαρμακεία του Πύργου και της Αμαλιάδας όπου και κατέγραψε τη μεγάλη έλλειψη που υπάρχει!

Πύργος

Διονυσία Αδαού
φαρμακοποιός

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση στις μάσκες και έχουν ήδη εξαντληθεί. Έχουμε κάνει εδώ και καιρό επιπλέον παραγγελίες, αλλά δεν μπορούμε να προμηθευτούμε νέες μάσκες, αφού υπάρχει παγκόσμια έλλειψη. Αυτή η μεγάλη ζήτηση υπάρχει κυρίως λόγω φόβου, γιατί προσπαθεί ο κόσμος να προφυλαχτεί. Ειδικά αυτοί που ταξιδεύουν ή έρχονται σε επαφή με άτομα που ταξιδεύουν ή που πηγαίνουν στα νοσοκομεία προσπαθούν να προμηθευτούν μάσκες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τους καλύπτει εντελώς. Το να φοράς μία μάσκα δεν σε καλύπτει απόλυτα, πρέπει να υπάρχουν και άλλα μέτρα προστασίας. Σίγουρα ο πανικός που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερος από ότι θα έπρεπε, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι υγιής οργανισμοί δεν έχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν. Δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για την υγεία τους, αν δεν έχουνε κάποιο άλλο νόσημα που τους ταλαιπωρεί».

Γέτα Μιχαήλ
φαρμακοποιός

«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση και έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα τα οποία υπήρχαν. Επίσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι μάσκες λόγω γρίπης πωλούνται πιο εύκολα και λόγω της Ιταλίας τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. Το γεγονός ότι η γειτονική χώρα έχει τόσους θανάτους δημιουργεί έναν σχετικό πανικό. Δυστυχώς δεν μπορούμε να παραγγείλουμε νέες μάσκες, διότι δεν υπάρχουν προμηθευτές αυτή την περίοδο».

Χρήστος Δανίκας
φαρμακοποιός

«Ο κόσμος έχει φοβηθεί και θέλει να προφυλαχτεί με κάθε μέσο. Είναι δίπλα μας στην Ιταλία πλέον ο ιός και κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα. Ήδη έχει ακουστεί για κάποια κρούσματα στην Πάτρα. Πρόκειται για ένα καινούργιο ιό, που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις έχει και δεν υπάρχει κάποια θεραπεία. Οι μάσκες έχουν εξαντληθεί, δεν υπάρχει κανένα απόθεμα, αν και τέλος του μήνα λένε ότι μπορούν να βγουν νέες παραγγελίες».

Δημήτριος Καραμάνης
φαρμακοποιός

«Δυστυχώς έχουν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα από τις μάσκες που υπήρχανε και στο δικό μου φαρμακείο και πιστεύω και στα περισσότερα, αλλά και στις φαρμακαποθήκες και στους προμηθευτές μας. Το πρόβλημα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμο και αυτό γιατί είναι παγκόσμιο το πρόβλημα, λόγω του κορωνοιού. Πιστεύω ότι θα υπάρχει και στο μέλλον μεγάλο πρόβλημα, γιατί η κυρία χώρα κατασκευής είναι η Κίνα που πλέον έχει σταματήσει τις εξαγωγές και ότι αποθέματα υπάρχουν έχουν εξαντληθεί. Εγώ χθες είχα εφημερία και όλος ο κόσμος ζήταγε μάσκες και δυστυχώς δεν είχαμε να προμηθεύσουμε. Μέχρι και από την Αθήνα με παίρνουν τηλέφωνο για το αν έχω μάσκες. Η μάσκα σίγουρα είναι ένα μέτρο προστασίας, γιατί αυτός που νοσεί δεν διασπείρει τα μικρόβια όταν τη φοράει. Και αυτόν που τη φοράει σαν προστασία πάλι τον προστατεύει. Το κυριότερο πάντως είναι να μην διασπείρει τον ιό αυτός που είναι ήδη άρρωστος και για αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε αυτοί που έχουν ήδη την ίωση είτε του κορωναίου, είτε της άλλης γρίπης, να έχει μία μάσκα για να μην διασπείρει τα μικρόβια στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους μας».

Δημήτριος Θεοδωρόπουλος
πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας

«Ο πανικός, κακός σύμβουλος»

Για την έλλειψη χειρουργικών μασκών μίλησε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτριος Θεοδωρόπουλος που ανέφερε χαρακτηριστικά :

«Σχετικά με τις μάσκες που αυτή την στιγμή έχουν μεγάλη ζήτηση, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο τρόπος με το οποίο το έχει διαχειριστεί το σύστημα, με τον πανικό που έγινε, έχει προκαλέσει προβλήματα, αφού δυστυχώς αυτή την στιγμή παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις, αφού πολλά φαρμακεία δεν έχουν καθόλου, και δεν ξέρουμε πότε θα προμηθευτούν οι εταιρίες. Πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούμε ότι όταν θέλουμε μια μάσκα, να πάρουμε δυο ή τρεις και όχι ολόκληρα κουτιά για να έχουμε σπίτια μας. Κάποια στιγμή θα χρειαστούμε και δεν θα υπάρχουν. Ο πανικός σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο χειρότερος σύμβουλος και πρέπει να δούμε με ψυχραιμία τι πρέπει να γίνει, τη στιγμή που θα έχουμε και μια σωστή ενημέρωση από το υπουργείο».

ΑΜΑΛΙΑΔΑ

Εξαντλήθηκαν οι ιατρικές μάσκες από το σύνολο των φαρμακείων της Αμαλιάδας λόγω του φόβου που έχει ξεσπάσει για τον κοροναϊό. Πριν ένα μήνα περίπου, οπότε και ξέσπασε ο κοροναϊός στην Κίνα, η ανησυχία όλο και μεγάλωνε. Όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας, έτσι και στην Αμαλιάδα, οι κάτοικοι άρχισαν να προμηθεύονται μάσκες και πλέον δεν υπάρχει στα φαρμακεία ούτε… για δείγμα, αλλά ούτε και στις φαρμακευτικές αποθήκες, τουλάχιστον μέχρι χθες το μεσημέρι!

Έχουν γίνει παραγγελίες, αλλά παραμένει άγνωστο πότε αυτές θα φτάσουν στην Ελλάδα και ύστερα θα κατανεμηθούν από τις προμηθευτές στα φαρμακεία της χώρας.

Ότι τις τελευταίες ημέρες δεν υπάρχουν μάσκες επισημαίνει η φαρμακοποιός κα Τρισεύγενη Παπαγεωργίου, η οποία ωστόσο συμπληρώνει ότι από μόνη της η μάσκα δεν προστατεύει από τον ιό εάν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και στην περιοχή μας και αυτό φαίνεται από το ότι τελικά εξαντλήθηκαν οι μάσκες, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, σήμερα στο φαρμακείο ήρθαν 50 περίπου άτομα για μάσκες, αλλά δεν είχαμε πλέον.
Αναμένουμε τις παραγγελίες. Θα πρέπει πάντως να πούμε ότι εάν δεν ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα, εάν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών, η μάσκα δεν μπορεί να προστατέψει από την ενδεχόμενη μετάδοση του ιού», δήλωσε η κα Παπαγεωργίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο φαρμακοποιός κ. Αναστάσιος Γεωργούλιας, επισημαίνει: «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Εμείς περίπου 3 εβδομάδες δεν έχουμε μάσκες και ακόμα περιμένουμε.

Καθημερινά συρρέει κόσμος στο φαρμακείο ζητώντας μάσκες, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να εξυπηρετήσουμε. Μόλις ξέσπασε το θέμα με τον ιό άρχισαν και τα προβλήματα στην τροφοδοσία. Θα δούμε τις επόμενες μέρες. Αναμένουμε…».

Όλη η επικαιρότητα