Οικονομία

Ιδρύεται εταιρεία αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας

katopanagia00.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στην ίδρυση ανώνυμης εταιρείας για την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της προχωρά η Εκκλησία, με συνέταιρο κατά 50% το ελληνικό δημόσιο το οποίο θα λαμβάνει και αντίστοιχο ποσοστό από την απόδοση των επενδύσεων.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον Κώδικα των Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών προβλέπεται η ίδρυση της Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ).

Αποκλειστικός σκοπός της τελευταίας είναι η διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της.

Στην ΕΑΕΑΠ μπορούν να περιέλθουν και τα δικαιώματα διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης και άλλων ακινήτων που ανήκουν σε άλλα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας όπως μητροπόλεις, μονές, Αποστολική Διακονία κ.λ.π. Επισημαίνεται πως δεν προβλέπεται η πώληση ακινήτων, αλλά μόνο η αξιοποίησή τους.

Η διάρκεια της ΕΑΕΑΠ είναι 99 χρόνια, θα διέπεται από το νομικό καθεστώς για τις Ανώνυμες Εταιρείες, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο, ύψους 300.000 ευρώ, θα συμμετέχουν κατά 50% το Ελληνικό Δημόσιο και κατά 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

 Η ΕΑΕΑΠ θα έχει τη δυνατότητα σύστασης «εταιρειών ειδικού σκοπού» για την αξιοποίηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα ακίνητα θα μεταβιβαστούν στη νέα εταιρεία χωρίς αντάλλαγμα και ατελώς, χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε φόρου, τέλους ή άλλου βάρους για χρονική περίοδο που δεν μπορεί να υπερβεί τα 99 έτη.

Τέλος, απαλλάσσονται από φόρο, τέλος ή άλλη επιβάρυνση τα έσοδα που αποδίδονται στα πρόσωπα που παραχώρησαν τα δικαιώματα που είχαν επί των ακινήτων.

Όλη η επικαιρότητα