Ελλάδα

Iδρύεται Κέντρο Διάγνωσης Λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο

nosokomeio.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η λειτουργία Κέντρου Διάγνωσης της λεπτοσπείρωσης στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, προκειμένου να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για την επιβεβαίωση των κρουσμάτων  είναι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στο νησί μας για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου.

Στην πρόταση αυτή, κατέληξε, μεταξύ άλλων, το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ που τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στο νησί μας στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη νόσο και με δεδομένη την αυξητική τάση των κρουσμάτων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Νοσοκομείο του νησιού διαθέτει τα απαραίτητα εργαστηριακά μέσα προκειμένου να λειτουργήσει το κέντρο διάγνωσης ενώ ο συμπληρωματικός εξοπλισμός που απαιτείται, δεν είναι ακριβός και θα επιβαρύνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πιο συγκεκριμένα την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.

Ενημέρωση για τα πρώτα συμπεράσματα που έβγαλαν οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Ζάκυνθο έγινε και προς τον Βουλευτή Ζακύνθου Σταύρο Κοντονή, ο οποίος συνάντησε τον καθηγητή και τους συνεργάτες του το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στον Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλο.

Ο Βουλευτής ζήτησε να μάθει πληροφορίες για τα αυξημένα κρούσματα στη Ζάκυνθο, αλλά και για τις προτάσεις του Κέντρου, ενώ σημείωσε πως περιμένει ένα πλήρες υπόμνημα από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε και ο ίδιο να συμβάλει για την υλοποίησή τους κάνοντας ενέργειες προς στο Υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης προς το Βουλευτή,  καθηγητής Γιάννης Τσελέντης σχολίασε πως η κατάσταση στη Ζάκυνθο είναι πολύ πιο σοβαρή σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και αυτό συμβαίνει επειδή η νόσος δεν μεταδίδεται μόνο μέσω τρωκτικών αλλά και διαμέσου άλλων οικόσιτων ζώων.

Ερμηνεύοντας την αύξηση των κρουσμάτων στο νησί, ο Καθηγητής σχολίασε πως σημαντικό ρόλο παίζει η έντονη υγρασία αλλά και το γεγονός ότι τώρα γίνεται διάγνωση των περιστατικών, κάτι που μπορεί να μη συνέβαινε κατά το παρελθόν.
Πέρα από την λειτουργία διαγνωστικού κέντρου στο Νοσοκομείο, για να μικρύνει ο χρόνος διάγνωσης της νόσου,  ο καθηγητής του ΚΕΕΛΠΝΟ σημείωσε πως χρειάζεται να γίνει στη Ζάκυνθο και η διαδικασία καλλιέργειας του παράσιτου για να εντοπιστεί ποια από τις 205 διαφορετικές ποικιλίες εντοπίζεται και για να γίνει ο απαραίτητος εμβολιασμός στο μέλλον.

Αυτό που τέλος επεσήμανε, παράλληλα με την ανάγκη σωστής ενημέρωσης των πολιτών για την λήψη των μέτρων προφύλαξης, είναι πως η εκρίζωση της ενδημίας δε θα γίνει από την μια ημέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται χρόνο.


Το πρόγραμμα μυοκτονίας

Αν και όπως επανειλημμένως τονίστηκε από τους εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ η μυοκτονία δεν είναι το μοναδικό μέτρο που θα πρέπει να ληφθεί για να αντιμετωπιστεί η νόσος, καθώς δεν μεταδίδεται μόνο μέσω των τρωκτικών, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος δεσμεύτηκε για μια πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό  φέτος, σε αντίθεση με όσα ίσχυαν κατά το παρελθόν.

«Επί χρόνια γίνεται ένας λάθος σχεδιασμός. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγράψει και την τυπολογία, τη γεωγραφία αλλά και τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Σχεδιάζουμε η παρέμβασή μας να είναι και έγκαιρη και στοχευμένη αλλά και χωρίς την σπατάληση πόρων» σημείωσε σχετικά.



Πηγή: ermisnews.gr

Όλη η επικαιρότητα