Ηλεία

ΙΕΚ Πύργου: – Αποκατέστησαν εικόνα του 1835 – «Δουλεύαμε με μεράκι για 3 μήνες»

Ακούστε το άρθρο

Οι σπουδαστές του τμήματος συντήρησης έργων τέχνης και αρχαιοτήτων του δημόσιου ΙΕΚ Πύργου, παρέδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης, στους εφημέριους του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Μυρτιάς, την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου, την οποία είχαν αναλάβει να αποκαταστήσουν, διορθώνοντας τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί σε αυτή, λόγω παλαιότητας.

Η εικόνα είναι δεσποτική τέμπλου του 1835 και έχει φιλοτεχνηθεί από τον αγιογράφο – αναγνώστη Γεώργιο, ενώ αυτή την στιγμή υπάρχει μια διαδικασία για να ταυτοποηθεί ο αγιογράφος.

Η αποκατάσταση της εικόνας του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου, ήταν ένα μεγάλο … στοίχημα για το τμήμα συντήρησης έργων τέχνης και αρχαιοτήτων του δημόσιου ΙΕΚ Πύργου, που κερδήθηκε, αφού το τελικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και ικανοποίησε πλήρως τους εκπροσώπους της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, τον αιδεσιμολογιότατο Παντελεήμων Παπαηλίου και τον π. Χαράλαμπο Γαλανόπουλο, που παρέλαβαν την εικόνα.

Η αποκατάσταση της εικόνας διήρκησε περίπου τρεις μήνες, και πλέον θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μυρτιάς, προκειμένου να μπορούν να την θαυμάσουν οι πιστοί.

Ο κ. Παύλος Αυγερινόπουλος υποδιευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Πύργου τόνισε για την αποκατάσταση της εικόνας και την παράδοση της. «Παραλάβαμε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μυρτιάς, στις 26 Νοεμβρίου, έγιναν τρεις μήνες συντήρηση από τους σπουδαστές υπό την επίβλεψη του κ. Μαφρέδα και σήμερα γίνεται η παράδοση της εικόνας έτσι ώστε να επιστρέψει στο ναό».

Από την πλευρά του ο εκπαιδευτής του δημόσιου ΙΕΚ Πύργου
κ. Θωμάς Μαφρέδας ανέφερε. «Προχωρήσαμε στην συντήρηση της εικόνας που είχε προβλήματα στην ζωγραφική επιφάνεια, την συντήρησαν οι σπουδαστές του τμήματος και παραδίδεται ύστερα από τρεις μήνες εργασιών. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Μητρόπολη και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Γερμανό, τους πατέρες της Μητροπόλεως, οι οποίοι περιέβαλαν το τμήμα και το έργο που κάνει το τμήμα με πολύ αγάπη και εμπιστοσύνη και ευελπιστούμε η συνεργασία μεταξύ του ΙΕΚ Πύργου και της Ιεράς Μητροπόλεως να συνεχιστεί».

Από τους σπουδαστές του τμήματος συντηρητών έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, η Ξανθή Πολίτη σπουδάστρια στο 4ο εξάμηνο του τμήματος τόνισε. «Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Θωμά Μαφρέδα που μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε την συντήρηση της εικόνας, όπως φυσικά και τους πατέρες. Είναι κάτι ξεχωριστό για μας. Αυτό το αντικείμενο είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό, θέλει πολύ χρόνο, πολύ υπομονή και προσοχή, και δουλέψαμε πολλές ώρες πάνω σε αυτό, με πολύ χαρά και αγάπη.

Επίσης ο Διονύσιος Γιαννακούλιας σπουδαστής και αυτός στο 4ο εξάμηνο του τμήματος, ανέφερε για την αποκατάσταση της εικόνας. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον καθηγητή μας τον κ. Μαφρέδα, για την επίβλεψη και τις γνώσεις που μας έχει μεταδώσει, για την αγάπη του πάνω στο αντικείμενο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, όπως και τον π. Παντελεήμονα Παπαηλιού, που μας βοήθησε να έχουμε αυτή την συνεργασία με την Μητρόπολη».

Όλη η επικαιρότητα