Εκλογές Εκλογικά Νέα Πολιτική

Οικ. Πράσινοι: «Απαράδεκτες και προκλητικές οι εκφοβιστικές ενέργειες κατά μελών μας και ενεργών πολιτών σε Λευκάδα και Ιωάννινα»

Ακούστε το άρθρο

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ιδιαίτερα προβληματισμένοι, κοινοποιούν την απόφαση – ψήφισμα της Τοπικής και Περιφερειακής Οργάνωσης των Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων και ζητούν δημόσιες απαντήσεις και αποκατάσταση για όσα συνέβησαν σε Λευκάδα και Ιωάννινα στις δράσεις κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Απόφαση-Ψήφισμα της Τοπικής Κίνησης των Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων και Ανοιχτή Επιστολή προς τον πρωθυπουργό

Η Τοπική Κίνηση Ιωαννίνων καθώς και η Περιφερειακή Οργάνωση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, θεωρούμε απαράδεκτες και προκλητικές τις εκφοβιστικές ενέργειες κατά των μελών μας και ενεργών πολιτών που συνέβησαν προχθές Κυριακή 12-05-2019 σε Λευκάδα και Ιωάννινα. Ειδικότερα:

1. Καταγγέλλουμε την αναίτια προσαγωγή του Μιχάλη Μαραγκάκη, φιλήσυχου οικογενειάρχη και κάτοικου Λευκάδας, καθηγητή Γεωλογίας της μέσης εκπαίδευσης και μέλους της «Πρωτοβουλίας Λευκάδας Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων», γνωστού αντιρρησία συνείδησης, ιστορικού μέλους των κινημάτων μη βίας και ενεργού μέλους του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, που έγινε πριν την ποδηλατοδρομία στην Λευκάδα το πρωί της Κυριακής και αργότερα την απαγόρευση της δημόσιας προφορικής διαμαρτυρίαςενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, στην πλατεία της πόλης της Λευκάδας.Καταγγέλλουμε επιπρόσθετα τον ταπεινωτικό δημόσιο διασυρμό και τον αποκρουστικό προπηλακισμό του, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μαθητών του (βλέπε σχετικό βίντεο) με το σύρσιμό του στο έδαφος και την διαταγή απομάκρυνσής του από όλους τους χώρους εστίασης της πόλης, υπό την απειλή δεύτερης προσαγωγής.

2. Καταγγέλλουμε την ταυτόχρονη εκδίωξη των 3 υποψήφιων ευρωβουλευτών μας που τον συνόδευαν, της συν-επικεφαλής της καμπάνιας των ευρωεκλογών στην Ελλάδα και εκλεγμένης αντιπροσώπου της χώρας στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, Μαρίας Πετεινάκη, και των δύο υποψηφίων από την Ήπειρο, Δημήτρη Πασχάλη και Ρήγα Τσιακίρη, οι οποίοι, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, διατάχθηκαν προφορικά υπό την απειλή προσαγωγής, να απομακρυνθούν από τη πόλη, στερώντας τους το αυτονόητο πολιτικό δικαίωμα της δημόσιας προβολής των απόψεών τους, κατά την διάρκεια της προεκλογικής τους περιοδείας στην Ήπειρο και στο νησί της Λευκάδας.

3. Καταγγέλλουμε την αναίτια προσαγωγή το απόγευμα της ίδιας ημέρας δύο ακόμη μελών των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, της Δημοτικής Συμβούλου του Δήμου Ζαγορίου Καλλιόπης Στάρακαι υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τον συνδυασμό «Ενιαία Δημιουργική Κίνηση Πολιτών Ζαγορίου», του πρώτου δήμου στην Ελλάδα που ομόφωνα αποφάσισε ενάντια στις έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων στις δημοτικές εκτάσεις του και τον δημόσιο διασυρμό της εν μέσω εκατοντάδων παρισταμένων συντοπιτών της, καθώς της Μαρίας Πετεινάκη, υποψήφιας ευρωβουλευτή του κόμματος και συν-επικεφαλής της καμπάνιας των Ευρωεκλογών, από την δημόσια ανοιχτή ομιλία του πρωθυπουργού στο ξενοδοχείο Du Lac, όπου παραβρέθηκαν για να τον ακούσουν. Τα εν λόγω στελέχη μας μαζί με τρεις ακόμη πολίτες, απομακρύνθηκαν από την αίθουσα της ομιλίας και προσήχθησαν στην ασφάλεια Ιωαννίνων για εξακρίβωση στοιχείων, με την αιτιολογία “τη συμμετοχή τους, στο κίνημα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων”.

Τα παραπάνω, εάν όπως μας αναφέρθηκε είναι “άνωθεν εντολές”, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κατοχυρωμένων, με σκληρούς λαϊκούς αγώνες, συνταγματικών δικαιωμάτων της ελεύθερης έκφρασης ιδεών και ειδικότερα της ελεύθερης, ισότιμης και ανεπηρέαστης διεξαγωγής της προεκλογικής διαδικασίας και μάλιστα παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, πολλών ακόμη υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης καθώς και υποψηφίων ευρωβουλευτών και των υποστηριζόμενων αυτοδιοικητικών σχημάτων τους.
Η παραπάνω εκφοβιστική τακτική, αποτελεί ένα καθόλα απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο ολίσθημα που θυμίζει σκοτεινές εποχές, οι οποίες θα ανέμενε κανείς πως πρώτη η ριζοσπαστική αριστερά θα έπρεπε να φροντίσει να μπούνε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Για τον λόγο αυτό ζητάμε από τον επίσημο κομματικό φορέα του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η μεγάλη πλειοψηφία γνωρίζουμε πως συνεχίζει, όπως και πριν την ανάληψη της κυβέρνησης, να αντιτίθεται στα μαύρα σχέδια των εξορύξεων της βρώμικης ενέργειας και της παράδοσης του ενός τρίτου της χώρας στα νύχια πολυεθνικών του πετρελαίου (κατεξοχήν αντιδημοκρατικών θεσμών παγκοσμίου βεληνεκούς), να απαιτήσει την άμεση επανόρθωση  του ανεπίτρεπτα τεράστιου ελλείμματος δημοκρατίας και αντικειμενικής πληροφόρησης των τοπικών κοινωνιών (που η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε από τις προηγούμενες και πιστά συνέχισε με την υπογραφή των νέων συμβάσεων), αντί να προωθεί την φίμωση και δίωξη όσων προσπαθούν να καλύψουν με ειρηνικό, κόσμιο και υπεύθυνο τρόπο το παραπάνω έλλειμμα.

Απαιτούμε άμεσα από την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, εάν σέβεται τον θεσμικό της ρόλο, να προστατέψει πραγματικά όλους τους πολίτες και:

1. Να ταυτοποιήσει άμεσα, από το ψηφιακό υλικό που αναρτούμε στα κοινωνικά δίκτυα, όλους όσους προπηλάκισαν τον Μιχάλη Μαραγκάκη στην πόλη της Λευκάδας μαζί με τους εντολείς τους και να φροντίσει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, όπως προβλέπεται από την εφαρμογή της σχετικής υπηρεσιακής νομοθεσίας
2. Να μεριμνήσει άμεσα και έμπρακτα για την δημόσια αποκατάσταση της αξιοπρέπειας όλων των προσαχθέντων
3. Να διασφαλίσει την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών και ειδικότερα εκείνων που είναι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως συνδυασμού, με την διασφάλιση της αδιατάρακτης και ανεμπόδιστης προεκλογικής καμπάνιας τους από κάθε τέτοιο έκνομο γεγονός
4. Να διασφαλίσει το δικαίωμα της ελεύθερης δημόσιας έκφρασης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών
ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΤΙ:
– Η ελεύθερη και ειρηνική διαμαρτυρία και η δημοσιοποίηση της άποψης (φυσικά και κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων) είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά!
– Δεν θα ανεχθούμε καμία απολύτως έκπτωση στο δικαίωμα της ελεύθερης δημόσιας έκφρασης των απόψεων κάθε πολίτη!
– Η ανοχή μας στις προκλητικές προσαγωγές αγωνιστών της πολιτικής οικολογίας και της κοινωνίας των ενεργών πολιτών, είναι μηδενική!
 Ζητούμε να απολογηθούν όσοι δεν έκαναν ποτέ δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για την παράδοση του τόπου τους και από άκρη σε άκρη και σε ολόκληρη την χώρα, στα εξορυκτικά συμφέροντα! Να θεσμοθετηθεί ΤΩΡΑ η απαγόρευση ερευνών για εξορύξεις στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, όπως έχει δεσμευτεί εδώ και ένα έτος ο κ. Σταθάκης με έτοιμη τροπολογία που έχουμε καταθέσει και να παγώσουν άμεσα όλες οι συμβάσεις μέχρι να γίνει δημόσια διαβούλευση σε κάθε τοπική κοινότητα.
 Ζητάμε από την Ηπειρώτισσα Υπουργό Όλγα Γεροβασίλη και τον επίσης Ηπειρώτη πρωθυπουργό, την διερεύνηση, τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία όσων δημιούργησαν τα επεισόδια καθώς και την δημόσια αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των εμπλεκομένων.

================================

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα Γιάννενα
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1585666134898264&id=145348752263350

Το βίντεο από την Λευκάδα
https://www.facebook.com/watch/?v=2389262057884029

Συνέντευξη του Ρήγα Τσιακίρη στην ΕΡΤ Ιωαννίνων (και για τα επεισόδια) 
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1585657351565809&id=145348752263350

Όλη η επικαιρότητα