Οικονομία

ΙΚΑ: Απλήρωτοι έμειναν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι!

ika.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφανές αλαλούμ επικράτησε την Πέμπτη με τις πληρωμές των συντάξεων του ΙΚΑ, καθώς δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που πήγαν να πάρουν τη σύνταξή τους έφυγαν με άδεια χέρια και άλλοι πήραν λιγότερα από αυτά που πήραν τον προηγούμενο μήνα.

Ο λόγος; Το ΙΚΑ ανακάλυψε, μόλις άνοιξαν οι τράπεζες, ότι του έλειπαν 21 με 22 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους του, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν το ΙΚΑ να πληρώσει… μέχρι εκεί που έφταναν τα λεφτά.

Άλλοι δηλαδή πληρώθηκαν λιγότερα, άλλοι καθόλου και κάποιοι είδαν καινούργιες μειώσεις της τάξης των 20 ευρώ χωρίς να ανήκουν στους διπλοσυνταξιούχους που θα έχουν νέες περικοπές από αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη του υπουργείου Εργασίας απέδωσαν αυτές τις διακυμάνσεις στο γεγονός ότι πολλοί συνταξιούχοι, μετά τον επανέλεγχο των εισοδημάτων τους, δικαιούνται μικρότερο ΕΚΑΣ (π.χ. αντί για 230 ευρώ, παίρνουν 170 ευρώ ή 50 ευρώ).

Την ίδια στιγμή, όμως, που οι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας χαρακτήριζαν «μικρό το κακό» και έλεγαν ότι η κατάσταση ομαλοποιήθηκε άλλα -επίσης αρμόδια- οικονομικά στελέχη του ΙΚΑ είχαν σημάνει συναγερμό από το πρωί για τα 22 εκατ. ευρώ που έλειπαν από τις πληρωμές του ΕΚΑΣ.

Το πρόβλημα προέκυψε επειδή το ΙΚΑ υπολόγισε στις αρχές Μαΐου ότι θα χρειαστεί 40 εκατ. για το ΕΚΑΣ, αλλά επειδή αποφασίστηκε να γίνει αυτό το μήνα η πληρωμή των αναδρομικών, βρέθηκε στις 30 Μαΐου να χρειάζεται άλλα 21 εκατ. ευρώ που δεν τα είχε εξασφαλίσει.

Τι απαντά το ΙΚΑ
Από την πλευρά της η διοίκηση του ιδρύματος δεν απαντά στην ουσία του προβλήματος, ότι, δηλαδή, σε μεγάλο αριθμό συνταξιούχων δεν κατεβλήθη μέρος της σύνταξης αποδίδοντας την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην έλλειψη ΑΦΜ και ΑΜΚΑ από τα στοιχεία 40.000 συνταξιούχων (34.000 ελλείψεις ΑΦΜ και 5.000 ελλείψεις ΑΜΚΑ). Η υπηρεσία της μηχανογράφησης  , αναζητώντας από το πρωί , τυχόν λάθη , κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ανεστάλη η καταβολή συντάξεων  λόγω ελλιπών στοιχείων ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ , κατέβηκαν κατηγορία , λόγω της αύξησης του εισοδήματός τους. Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, τόνισε ότι δεν υπήρξαν λάθη και ότι οι συντάξεις πληρώθηκαν κανονικά. Επίσης επεσήμανε απαντώντας σε δημοσιεύματα ότι η έλλειψη 22 εκατ. ευρώ από το κονδύλι πληρωμής του ΕΚΑΣ ήταν λογιστικό λάθος τους λογιστηρίου του Υπουργείου Εργασίας το οποίο αποκαταστάθηκε σύντομα μέσα στην ημέρα και δεν έγινε εμφανές στους δικαιούχους που πήγαν να πάρουν τις συντάξεις τους. Όσοι δεν έχουν ακόμα συμπληρώσει τα ελλιπή στοιχεία θα πρέπει να σπεύσουν έως  τις 6 Ιουνίου. Αν μέσα σε αυτό το διάστημα δηλώσουν τα στοιχεία, θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
 
Το ίδιο πρόβλημα, πάντως, μπορεί να παρουσιαστεί και με τις συντάξεις άλλων ταμείων . Το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει  ότι  αν θέλουν να πληρωθούν οι 96.333 συνταξιούχοι στους οποίους ανεστάλη η καταβολή της σύνταξής στον τραπεζικό τους λογαριασμό, πρέπει να περάσουν από τα υποκαταστήματα των ταμείων τους και να συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ τον ΑΦΜ τους
 
Όπως είχε ανακοινωθεί πριν από έναν μήνα, για τις 54.193 κύριες και 42.140 επικουρικές συντάξεις για τις οποίες δεν έχει συμπληρωθεί ο ΑΜΚΑ ή ο ΑΦΜ δεν θα γίνει η καταβολή τους στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν εμφανιστεί στα ταμεία του δημοσίου.
 
Οι συνταξιούχοι αυτοί θα πρέπει να επικοινωνήσουν ή να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ταμείου τους προκειμένου να συμπληρώσουν στο μητρώο τους τα στοιχεία που λείπουν, για να συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό. 
 
Στο μεταξύ από 1η Ιουνίου μέχρι 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας και η απογραφή των συνταξιούχων ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ μέσω ΚΕΠ.
 
Υπόχρεοι απογραφής είναι όλοι οι συνταξιούχοι και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη, ασχέτως αν τα βιβλιάρια φέρουν ενεργό θεώρηση.
 
«Αναγκαζόμαστε να προβούμε σε προσωρινή αναστολή αυτών των συντάξεων» δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιαννης Βρούτσης, «μέχρις ότου οι δικαιούχοι συμπληρώσουν ως όφειλαν τα στοιχεία που λείπουν και οι συντάξεις θα καταβληθούν άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ταμείων προετοιμαζόμαστε ώστε να μην υπάρξει καμία ταλαιπωρία των συνταξιούχων. Αντίθετα, το όφελος και για τους ίδιους, αλλά και για την σταθερότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, θα είναι εξαιρετικά μεγάλο». 
 
πηγή:protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα