WEB tv Ελλάδα

Ίκαροι μέχρι τέλους… – Θρήνος για τον 29χρονο υποσμηναγό, αγωνία για τον 31χρονο κυβερνήτη

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία για τον θάνατο του 29χρονου συγκυβερνήτη του F-4 Phantom, υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασε τη ζωή του μετά την πτώση του αεροσκάφους, χτες το πρωί, νότια της Ανδραβίδας - Oι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους, Ευστάθιου Τσιτλακίδη συνεχίζονται
Ακούστε το άρθρο

Μια τραγική ημέρα ξημέρωσε για την πολεμική μας αεροπορία χθες το πρωί, με την συντριβή του Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης, στον θαλάσσιο χώρο 8 ναυτικά μίλια νότια από το Κατάκολο, που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση με δύο χειριστές 31 και 29 ετών αντίστοιχα.

Είκοσι επτά χρόνια μετά την πτώση του αεροσκάφους στα Ίμια που στοίχισε τη ζωή των ηρώων πιλότων Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψού που «έπεσαν» εκτελώντας το καθήκον υπέρ της πατρίδος την 31η Ιανουαρίου του 1996, η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί, τον 29χρονο Υποσμηναγό (Ι), Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον 31χρονο Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, που αγνοείται. Ειρωνεία ότι την περασμένη Κυριακή η Πολεμική Αεροπορία τίμησε την μνήμη των ηρώων πιλότων που έπεσαν στο καθήκον στα Ίμια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές το Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης, ξεκίνησε από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας εκτελώντας εκπαιδευτική πτήση με χειριστές τους δύο πιλότους. Κυβερνήτης ο Σμηναγός (Ι) Ευστάθιος Τσιτλακίδης και συγκυβερνήτης ο Υποσμηναγός (Ι), Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του F-4 Phantom

Από την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στις 10.30 το πρωί το διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με τις έρευνες να επικεντρώνονται στα 8 ναυτικά μίλια νότια του Κατάκολου, σημείο όπου άμεσα κινήθηκαν πλωτά και εναέρια μέσα.

Ο 29χρονος πιλότοτος, Μάριος Τουρούτσικας που εντοπίστηκε νεκρός

Στην περιοχή έσπευσαν δύο ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, από Κατάκολο και Κυλλήνη, ενώ στην περιοχή βρέθηκε και 1 C-130.

Μέχρι αργά το απόγευμα οι Αρχές που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν καταφέρει να εντοπίσουν δυστυχώς νεκρό τον έναν από τους δύο χειριστές, τον 29χρονο Υποσμηναγό (Ι), Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα, που ήταν ο άτυχος συγκυβερνήτης ενώ οι αναζητήσεις που ήταν σε εξέλιξη και όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίζονται.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν ένα C-130, το οποίο έριχνε φωτοβολίδες με τις οποίες φωτίζεται η περιοχή των ερευνών και βοηθά έτσι τα πλωτά μέσα του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα S-70 τα οποία εναλλάσσονταν μεταξύ τους, σκανάροντας όλη την περιοχή.

Τα πρώτα ευρήματα

Συντρίμμια του F-4, τα σωσίβια και το ένα από τα δύο αλεξίπτωτα που φέρουν τα καθίσματα των πιλότων ήταν τα πρώτα ευρήματα που εντόπισε η ομάδα έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο σημείο των ερευνών, στη θάλασσα, με τις έρευνες να συνεχίζονται σε μια αρκετά μεγάλη περιοχή από το σημείο που είχε αρχικά φανεί ότι κατέπεσε το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο χειριστές του Phantom F-4 δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος που κατέπεσε στη θάλασσα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι χειριστές του F-4 έκαναν «χαμηλή ναυτιλία» όρος που σημαίνει χαμηλή πτήση με κατώτατο όριο τα 300 πόδια. Το βάθος, δε, στο σημείο της πτώσης του F-4 είναι 1.000 μέτρα.

Η στιγμή που τα διασωστικά ανασύρουν συντρίμμια του αεροσκάφους

Και ενώ οι έρευνες στην νότια περιοχή του Κατάκολου, συνεχίζονται, στην προβλήτα του λιμανιού του Κατάκολου μεταφέρονταν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος τα πρώτα συντρίμμια από το F-4 Phantom που κατέπεσε στη θάλασσα χθες το πρωί. Να σημειωθεί πως το δεύτερο Phantom με το οποίο έκανε άσκηση το F-4 που κατέπεσε, βρέθηκε πάνω από την περιοχή του ατυχήματος και συμμετείχε στις πρώτες έρευνες αλλά αποχώρησε καθώς εξαντλήθηκαν τα καύσιμά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα λεπτά μετά από τη συντριβή διαδόθηκε ότι έχει ληφθεί σήμα εγκατάλειψης, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι χειριστές του δεύτερου αεροσκάφους του σχηματισμού, που πετούσαν μαζί με το F-4 που συνετρίβη, είχαν αναφέρει ότι δεν εντόπισαν αλεξίπτωτα.

Απόστρατοι αξιωματικοί ανέφεραν ότι οι δύο πιλότοι του F-4 πιθανότατα δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το αυτόματο σύστημα εκτόξευσης – παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές πληροφορίες – καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα γινόταν εκπομπή σήματος και ο εντοπισμός τους θα ήταν σχετικά εύκολος, με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές.

Τριήμερο Στρατιωτικό Πένθος

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύχθηκε τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από χθες έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του o Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Σχετικά με τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε: «Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα. H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υποσμηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ευρισκόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αναφέρθηκε στην πτώση του μαχητικού αεροσκάφους. «Είναι εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων και για όλη τη χώρα. Εξελίσσεται γιγάντια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και οι σκέψεις, οι ευχές και προσευχές μας είναι για τους πιλότους μας και τις οικογένειές τους», είπε μεταξύ άλλων.

Ποιο είναι το Phantom II 

Το F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ανδραβίδας είναι ένα διθέσιο, δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), το συγκεκριμένο μοντέλο που έχει στο οπλοστάσιό της είναι αμερικανικής κατασκευής και τα πρώτα F-4 βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το 1963. Τα πρώτα ελληνικά Phantom αποκτήθηκαν το 1974 με το αμυντικό πρόγραμμα Peace Icarus. Παρότι είναι αεροσκάφος δεύτερης γενιάς, 36 ελληνικά Phantom έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (πρόγραμμα Peace Icarus 2000), με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής. Τα F-4E Phantom επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και εξοπλίζουν τις 338Μ και 339Μ.

Το πρωτότυπο αναβαθμισμένο F-4Ε πέταξε στις 28 Απριλίου 1999.

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης στην ΠΑ του πρώτου αεροσκάφους παραγωγής του προγράμματος, με αριθμό «01507», ενώ ήδη στην 117 ΠΜ βρίσκονταν άλλα τρία αναβαθμισμένα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το αρχικό «Ρrincess of Andraνida» (01523).

Με τα νέα δεδομένα η ΠΑ προχώρησε σε αναδιοργάνωση του στόλου των F-4, συγκεντρώνοντας όλα τα αεροσκάφη των προγραμμάτων PI I&II στην Ανδραβίδα.

Αλέκος Δρεμπέλας, πρώην εργαζόμενος Αεροπορίας

«Έγινε ένα πάρα πολύ δυσάρεστο γεγονός για την οικογένεια, γιατί κι εγώ ήμουν εργαζόμενος στην Αεροπορία, ένα πάρα πολύ δυσάρεστο γεγονός και εύχομαι ο Θεός να βάλει το χέρι του γιατί αυτοί οι άνθρωποι έχουν γυναίκες, παιδιά, αδέλφια και ανθρώπους που τους αγαπάνε και όλοι τους αγαπάμε γιατί αγωνίζονται για την ειρήνη και για να μπορούμε εμείς να ζούμε ειρηνικά. Αυτά τα παιδιά είναι άξια και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Έχω συναδέλφους και φίλους πιλότους και ήταν οικογένειά μου. Τριάντα χρόνια στην αεροπορία. Πάντα υπάρχουν πολλοί παράγοντες, είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας και είναι και τα τεχνικά. Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα Phantom είναι πάρα πολύ δύσκολο να πέσουν. Γιατί έχουν δύο κινητήρες και δύο χειριστές. Οπότε και ο ένας να κάνει λάθος θα μπορέσει ο δεύτερος να διορθώσει το λάθος του πρώτου».

Όλη η επικαιρότητα