Ηλεία

Οικογενειακή τραγωδία στην Μηλέα Ζαχάρως: Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία – Η στιγμή του φονικού και το σημείωμα

Συγκλονισμένη παραμένει η τοπική κοινωνία της Μηλέας μετά την αποτρόπαια πράξη του 86χρονου πατέρα Ηλία Τζανέτου να αφαιρέσει τη ζωή του 45χρονου γιού του Κλεάνθη στην εξώπορτα του σπιτιού τους και στη συνέχεια τη δική του, ζώντας στιγμές πρωτόγνωρες και απερίγραπτες τις οποίες δεν μπορεί να χωρέσει και να κατανοήσει ανθρώπινος νους. Για κάτι αναπάντεχο κάνουν λόγω οι κάτοικοι, που μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για μια οικογένεια που έχει δώσει εδώ και χρόνια τα καλύτερα δείγματα στην κοινωνία.


Όλα έδειχναν πως η περασμένη Δευτέρα θα έκλεινε ήρεμα όπως όλες οι προηγούμενες στη Μηλέα, ωστόσο κάτι τέτοιο έμελλε να διαψευστεί. Δίχως να μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια ποιο ήταν το πραγματικό κίνητρό του, ο 86χρονος πατέρας έμελλε να είναι ο άνθρωπος που θα αφαιρέσει εν ψυχρώ τη ζωή του νεότερου παιδιού του και μετά να δώσει τέλος και στη δική του.

Η στιγμή του φονικού

Ελάχιστα λεπτά μετά τις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας ο 45χρονος γιός επέστρεψε στην οικεία του, πάνω από αυτή του πατέρα του, όπου έμενε το τελευταίο διάστημα έχοντας επιστρέψει από την Αθήνα που ζούσε. Ωστόσο, ο 86χρονος φαίνεται πως είχε στήσει φονικό καρτέρι στο γιό του, τον οποίο και πυροβόλησε τη στιγμή που βρισκόταν στις σκάλες και προσέγγιζε το σπίτι του, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του νεαρού το άψυχο σώμα του οποίου «κύλησε» στη σκάλα. Στη συνέχεια ο 86χρονος κατευθύνθηκε προς το σπίτι του στο ισόγειο του κτιρίου και κατηύθυνε την καραμπίνα του στο σαγόνι, πατώντας τη σκανδάλη.

Οι δυο αυτοί πυροβολισμοί έγιναν αντιληπτοί από συγχωριανούς, που βρέθηκαν άμεσα στο σημείο να δουν τι συμβαίνει και αντίκρισαν τους δυο άνδρες μέσα στα αίματα. Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα αδέρφια του 45χρονου που αντικρίζοντας την εικόνα των άψυχων σωμάτων των ανθρώπων τους, «κατέρρευσαν» και μια μονάχα σκέψη κατέκλυζε το μυαλό τους. «Γιατί»;

Οι αντιδράσεις του πατέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό οικογενειακό κύκλο, ο πατέρας που ζούσε μόνος στο ισόγειο μιας και η σύζυγος και μητέρα των παιδιών του είχε φύγει από τη ζωή εδώ και περίπου 20 χρόνια αντιδρούσε έντονα για την απόφαση του 45χρονου να μένει στο πάνω σπίτι, ωστόσο ο άτυχος 45χρονος αποτελούσε ένα από τα παιδιά που τον πήγαιναν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση.

Ο σκληρός 86χρονος

Γνωστοί της οικογένειας, μιλώντας για τον 86χρονο πατέρα τον χαρακτήρισαν ως σκληρό χαρακτήρα που επεδίωκε πάντα να έχει τον έλεγχο. Μαζί με τη γυναίκα του είχαν δημιουργήσει μια μεγάλη οικογένεια με εννιά παιδιά, έξι γιους και τρεις κόρες. Παρά την ηλικία του έδειχνε να έχει σώας τας φρένας, ενώ είχε καταφέρει να έχει καλή σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα οποία καμάρωνε για τα παιδιά του και μοιραζόταν την αγάπη που είχε για τον παραδοσιακό χορό και το τραγούδι.

Σημείωμα γεμάτο παράπονα!

Το σημείωμα που βρέθηκε από τις αρχές φανέρωνε τον τρόπο που έβλεπε ο 86χρονος πατέρας το γιό του και δίνει φως σε όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας. Εξέφραζε έντονα τα παράπονά του προς τον 45χρονο, ο οποίος είχε έρθει μόλις ένα μήνα από την Αθήνα και έμενε στο επάνω όροφο του σπιτιού. Ο γιος εργαζόταν στη Ζαχάρω και φρόντιζε τον πατέρα του ύστερα από εγχείρηση που είχε υποβληθεί, πηγαίνοντάς τον όταν χρειαζόταν στο νοσοκομείο Πύργου για τη μετεγχειρητική του πορεία. Παρά την προσοχή του γιού όμως, ο 86χρονος συνέχιζε να βλέπει προβλήματα που εν τέλει οδήγησαν στην αποτρόπαια αυτή πράξη.

Αξιοσημείωτη είναι η πληροφορία που υπήρξε από ορισμένα άτομα που γνώριζαν την οικογένεια, τα οποία υποστήριξαν πως πρόσφατα ο πατέρας είχε ζητήσει από το γιο του να μην πηγαίνει στο καφενείο του χωριού λόγω διαμάχης του με τον καφετζή, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

«Στο μυαλό του πατέρα μου»!

Για το τραγική κατάληξη του πατέρα και του αδερφού του, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star ένας εκ των εννέα γιών, που συγκλονίζει με τη μαρτυρία του. «Ήταν όλα στο μυαλό του πατέρα μου. Προσπαθούσαμε να του κάνουμε τα χατίρια. Κατά αυτόν τον τρόπο, είχαμε καλές σχέσεις», είπε ο γιος του συνταξιούχου εκπαιδευτικού. Και πρόσθεσε: «Αν σας ενδιαφέρει η αλήθεια να κάνετε λίγο υπομονή, σεβαστείτε τον πόνο μας».

Συγγενείς και φίλοι για το συμβάν

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Μηλέας Ζαχάρως την επόμενη μέρα του τραγικού περιστατικού, με τους κατοίκους να δείχνουν έκπληκτοι για όσα συνέβησαν και να περιγράφουν με τα καλύτερα λόγια την οικογένεια.

Χρήστος Τζανέτος-Ξάδελφος: «Δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που έγινε, ωστόσο μάθαμε ότι ο πατέρας σκότωσε τον γιο. Ο πατέρας ήταν δάσκαλος και γνωστός σε όλους. Δεν γνωρίζουμε αν είχανε διαφορές. Επικοινωνούσαμε μονάχα τηλεφωνικά. Το σπίτι είναι σε απόμερο σημείο κοντά στο νεκροταφείο. Το παιδί είχε έρθει πρόσφατα στο χωριό και μάλιστα είχαμε μάθει ότι τον είχε συνοδεύσει και στο νοσοκομείο για κάποια εγχείρηση».

Ζωή Τζανέτου-Ξαδέλφη: «Δεν μπορώ να κρατηθώ με αυτό που έμαθα. Ήταν κάτι ξαφνικό για όλο το χωριό. Ήταν καλοί άνθρωποι και δεν είχανε δώσει το παιδί δείγματα κακή συμπεριφορά. Είχε εννέα παιδιά , όλα σπουδαγμένα. Δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο στο χωριό μας και μόλις το ακούσαμε συγκλονιστήκαμε. Μπορεί να ζούσε μόνος, ωστόσο τα παιδιά του τον επισκέπτονταν συχνά. Μάλιστα είχαμε σταματήσει ένα από τα παιδιά του, το οποίο δε γνώριζε τίποτα και μόλις πήγε σπίτι είδε την τρομακτική αυτή εικόνα. Η μητέρα τους είχε φύγει πολλά χρόνια. Ο πατέρας ήταν Ψάλτης στην εκκλησία και δεν είχε δείξει ότι είχε δείξει κάποιο πρόβλημα. Μάλιστα με το γιο είχαμε συναντηθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όπου είχαμε ολιγόλεπτη συνομιλία στην οποία μας ενημέρωσε ο πατέρας του ήταν μία χαρά. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως ήρθε στο μυαλό του ανθρώπου αυτού να κάνει κάτι τέτοιο»

Γιώργος Γεωργούλιας: «Τους ήξερα πολύ καλά. Ερχόντουσαν στο καφενείο, έπιναν καφέ, τζογάραμε, χορεύαμε και άλλα πολλά. Τελικά το μυαλό έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Ήταν κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί σε εμάς. Δεν γνωρίζω αν είχαν προβλήματα ή διαφωνίες, αλλά έβλεπα ότι όλα ήταν μία χαρά και τα παιδιά είχαν φύγει από τη γενέτειρα τους και εργάζονταν».

Ευγενία Γεωργούλια: «Ακούσαμε ότι έγινε ένας φόνος, αλλά δεν ξέρουμε τίποτα παραπάνω. Δεν μπορείς να γνωρίζεις στην οικογένειά του άλλου τι γίνεται. Ήταν καλοί άνθρωποι. Ο πατέρας σου ήταν άρρωστος και το παιδί είχε έρθει κοντά του».

Γιαννούλα Καρβουνιάρη: «Δεν πήγα να δω τι συνέβη, ωστόσο ακούσαμε τον πυροβολισμό. Δεν κάνουμε πολύ παρέα για να γνωρίζουμε τι άνθρωποι ήταν. Δεν μπορώ να ξέρω το λόγο που έγινε όλο αυτό. Τώρα βγήκα για να μάθω τι ακριβώς συνέβη»

Παναγιώτα Κουβαρά: «Ακούσαμε τι συνέβη αλλά δεν είδαμε τίποτα. Ήταν άνθρωποι της δουλειάς. Ο πατέρας ήτανε συνταξιούχος δάσκαλος και έφτασε στο σημείο να σκοτώσει το παιδί του, δίχως να γνωρίζουμε το λόγο. Δεν υπολόγιζε κανείς ότι θα γίνει κάτι τέτοιο και το χωριό είναι συγκλονισμένο».

Ανδρέας Κουτσούκος: «Έχω φύγει από το 54 από εδώ και τον θυμόμουν ως δάσκαλο από πάντα. Έμαθα από τον ξάδερφό μου ότι σκότωσε το γιο του και αυτοκτόνησε και αυτός, δείγμα ότι δεν έπρεπε να στέκει στα καλά του».

Κηδεία

Η νεκρώσιμος ακολουθία του 45χρονου Κλεάνθη πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα το απόγευμα της Τετάρτης, στον Ιερό Ναό  Αγ. Γεωργίου Μηλέας, ενώ η κηδεία του 86χρονου πατέρα Ηλία Τζανέτου έγινε το απόγευμα της Τρίτης.

Δείτε επίσης:

Ζαχάρω: Τι δηλώνουν τα αδέρφια του αδικοχαμένου Κλεάνθη Τζανέτου στην εφ.«Πατρίς»

Όλη η επικαιρότητα