Ελλάδα Πολιτική

Οικολόγοι Πράσινοι: Τρεις νεκροί πρόσφυγες σε ναυάγιο στη Σάμο. Θρηνούμε τα νέα θύματα, πενθούμε την Ευρώπη

Άλλες 3 ψυχές προσφύγων που προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη, αναζητώντας καλύτερο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειες τους, προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων ναυαγίων στη Μεσόγειο.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Μαρτίου 2019, ένας πατέρας και τα δίδυμα αγοράκια του 4,5 χρονών έχασαν τα ζωή τους στα ανατολικά της Σάμου.

Ο Μιχάλης Μπάκας, συνεπικεφαλής της καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές δήλωσε σχετικά: « Δυστυχώς θρηνούμε σήμερα αλλά 3 θύματα, αλλά παράλληλα πενθούμε την Ευρώπη, την Ευρώπη των αξιών, την Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η “θωράκιση” της Ευρώπης για την αποτροπή των προσφυγικών ροών κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές και είναι εμφανές ότι η σκληρή αποτρεπτική πολιτική που εφαρμόζεται όσο συνεχίζεται ωθεί όλο και περισσότερους απελπισμένους ανθρώπους σε όλο και πιο επικίνδυνα περάσματα προς το “ευρωπαϊκό όνειρο”, με κόστος ανθρώπινες ζωές, στον Έβρο, στο Αιγαίο, στην κεντρική Μεσόγειο και αλλού. Η ανέγερση τειχών δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή και ούτε αποτρέπει το να γίνει η Μεσόγειος μαζικός τάφος. Η Ευρώπη οφείλει να θεσπίσει νόμιμες και ασφαλείς διαύλους μετανάστευσης και να κινηθεί ταχύτατα προς αυτήν την κατεύθυνση κόντρα (ενάντια) στις πολιτικές κάποιων χωρών που μπλοκάρουν τις διαδικασίες. Αυτές είναι σταθερές πολιτικές προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και ελπίζουμε στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο να συμβάλουμε στην υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών.»

Όλη η επικαιρότητα