Ελλάδα

Είκοσι χρόνια φυλακή για τον ηγούμενο και μοναχό της μονής Εσφιγμένου για τη μολότοφ

Ακούστε το άρθρο

Την επιβολή ποινής 20ετούς κάθειρξης αποφάσισε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης αργά το βράδυ την περασμένη Παρασκευή, σε βάρος του ηγούμενου της παλαιάς μονής Εσφιγμένου, Μεθοδίου και ενός μοναχού για τα επεισόδια που σημειώθηκαν τον Ιούλιο του 2013 στο κονάκι της μονής στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Θυμίζουμε ότι ο μοναχός ο οποίος καταδικάστηκε εμφανίζεται σε φωτογραφία να κρατάει στο χέρι του βόμβα μολότοφ, κατά τη διάρκεια εισβολής στο κονάκι από μέλη της νέας αδελφότητας με σκοπό την εκκένωση του κτιρίου, στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν και τραυματισμοί.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αποφάσεις τις δικαιοσύνης προβλέπεται η εκκένωση στο κονάκι των Καρυών και η απόδοσή του στα μέλη της νέας αδελφότητας, τα οποία αναγνωρίζονται από τόσο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και από την κοινότητα του Αγίου Όρους ως η επίσημη μοναστική κοινότητα της Εσφιγμένου.

Η απόφαση κάθειρξης δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ, ενώ όπως προβλέπεται οι δύο άνδρες θα πρέπει να παραδοθούν στις αρχές ούτως ώστε να εκτελεστεί η ποινή.

«Ας έρθουν να μας συλλάβουν όλους μαζί»

Ωστόσο ανεπίσημης πηγές της μονής Εσφιγμένου, με τις οποίες συνομίλησε το newsbeast.gr, αναφέρουν με νόημα: «Ας έρθουν να τους συλλάβουν. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να μας συλλάβουν όλους μαζί».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα

m1

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση, στελέχη της παλαιάς ή ιστορικής – όπως αποκαλείται – μονής Εσφιγμένου, θα συγκεντρωθούν την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, στις 18:00.

Η ίδια πηγή ανέφερε στο newsbeast.gr ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί και η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση για το συγκεκριμένο θέμα.

Όλη η επικαιρότητα