Ηλεία

Ηλεία: Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων

13630_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τα χέρια ψηλά έχουν σηκώσει οι φαρμακοποιοί της Ηλείας βλέποντας τα ράφια των φαρμακείων τους να αδειάζουν με ανησυχητικό ρυθμό. Οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν να μην προμηθεύουν την αγορά του φαρμάκου με τα φαρμακευτικά σκευάσματά τους για τα οποία έχουν καταθέσει ενστάσεις στην επιτροπή τιμών.

Έτσι, οι φαρμακοποιοί της Ηλείας βρίσκονται σε μια ασταμάτητη επικοινωνία, δανείζοντας ο ένας τον άλλο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από τα φάρμακά τους.


Μια ματιά στα ράφια των περισσότερων φαρμακείων σε όλη την Ηλεία, είναι ικανή για να κατανοήσει κανείς το τεράστιο πρόβλημα που ανακύπτει από τις ελλείψεις που οδηγούν σε ανησυχία και φόβο εκατοντάδες ασθενείς, οι οποίοι ζουν καθημερινά με την αγωνία για το αν θα βρουν τα φάρμακα από τα οποία κρέμεται η υγεία ή σε ορισμένες περιπτώσεις η ίδια η ζωή τους.


Χωρίς φάρμακα βαριές πάσχοντες


Σοβαρότατο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν βαριά πάσχοντες και χρόνια ασθενείς καθώς ανάμεσα στα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη είναι αντικαρκινικά φάρμακα, φάρμακα για την αντιμετώπιση του ζαχάρου, της πίεσης, του θυρεοειδούς, κορτιζονούχα, αντικαταθλιπτικά, αντιπαρκινσονικά, ινσουλίνες, καρδιολογικά και αντιθυρεοειδικά κυριολεκτικά «πετάνε» από τα ράφια και οι ασθενείς βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόγνωση.

«Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε οι αποθήκες να πουλούν με νέες τιμές, όπως και οι εταιρίες. Δυστυχώς οι τιμές που βγάλει το υπουργείο έχουν πολλά λάθη με αποτέλεσμα να είμαστε ακόμα στην αναμονή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εταιρίες να μη στέλνουν φάρμακα στις αποθήκες και όσες έστειλαν το κάνουν με δελτία αποστολής γιατί δεν μπορούν να τιμολογήσουν, ενώ το ίδιο κάνουν και οι αποθήκες», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.


Δανείζονται μεταξύ τους οι φαρμακοποιοί


Αυτή τη στιγμή από τα ράφια των φαρμακείων όλης της χώρας λείπουν όλες οι μορφές των εξής φαρμάκων: LIPIDOR, DIOVAN, MICARDIS, SINGULAIR, ZODIN, SALOFALK, BIOSONIDE, GLUCOPHASE, EUTHYROX, LEGOFER, ZARATOR, XOZAL, DULCOLAX, MIRAPEXIN, SPIRIVA, PERSANTIN, SEROQUEL, CRESTOR, ATACAND, MEDROL, LYRICA, ATORSTAT, INSPRA, MODURETIC, BRASAN, ZURCAZOL, CLARIPEN, CARVEPEN, LEPUR, MONOSORDIL και PENRAZOL.

Έτσι, σε καθημερινή βάση, ασφαλισμένοι και φαρμακοποιοί αγωνίζονται για να βρουν φάρμακα, όχι μόνον τα πολύ ακριβά αλλά και τα καθημερινά σκευάσματα «Το φαινόμενο των τελευταίων ημερών είναι ότι δανείζει το ένα φαρμακείο το άλλο, ποιο έχει ο καθένας και πιο δεν έχει. Επίσης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αφού για να εκτελέσουμε μια συνταγή, θα πρέπει να έχουμε το φάρμακο και να το πληκτρολογήσουμε. Έτσι, υπάρχουν πολλές συνταγές σε εκκρεμότητα και δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε και αυτό», εξηγεί ο κ.Θεοδωρόπουλος.


Μειωμένα κατά 10-12%


Το μόνο θετικό για τους ασφαλισμένους από αυτή τη διαδικασία, όταν ολοκληρωθεί τελικά, είναι η μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10-12% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση χαμένοι θα είναι και πάλι οι φαρμακοποιοί, αφού όπως εξήγησε ο κ.Θεοδωρόπουλος «Ούτε αυτή τη φορά θα δοθεί μεταβατική περίοδος, οπότε εμείς θα επωμιστούμε το κόστος, καθώς ότι έχει μείνει στις αποθήκες μας αγορασμένο με παλιές τιμές, θα το πουλήσουμε με τις καινούργιες».

Μια νέα παράταση δε, 10 ημερών για την ανακοίνωση των νέων τιμών, θα «στραγγίσει» τελείως την αγορά του φαρμάκου και τότε, είναι άγνωστο τι θα συμβεί με τους βαριά πάσχοντες και χρόνια ασθενείς, η ζωή των οποίων -σε πολλές περιπτώσεις- «κρέμεται» από τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν.


Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα