Ηλεία

Ηλεία: Ακατάλληλα τα μισά αστυνομικά τμήματα – Η «ακτινογραφία» μέσα από την απάντηση Θεοδωρικάκου σε Καλαματιανό

Ο κ. Καλαματιανός συνόδευσε την αναφορά του με την επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηλείας
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στην αναφορά του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανού σχετικά με την μεταστέγαση των Αστυνομικών Υπηρεσιών Νομού Ηλείας έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Καλαματιανός συνόδευσε την αναφορά του με την επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηλείας, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται πως «η μεταστέγαση των Αστυνομικών υπηρεσιών του Νομού Ηλείας είναι ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας για το σύνολο των αστυνομικών υπαλλήλων που υπηρετούν στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην επιστολή, με εξαίρεση το Αστυνομικό Μέγαρο Πύργου και το Α.Τ. Πηνειού, όλες οι υπόλοιπες αστυνομικές υπηρεσίες του νομού στεγάζονται σε κτίρια ντροπή με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τόσο των αστυνομικών υπαλλήλων όσο και των πολιτών που καθημερινά τα επισκέπτονται».

Στην απάντηση του ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι «Διαρκής επιδίωξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί η επίλυση του θέματος της στέγασης των περιφερειακών τους Υπηρεσιών σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές με σύγχρονους, άνετους και υγιεινούς χώρους εργασίας και διαμονής για το προσωπικό, αλλά και εξυπηρέτησης, αντίστοιχα, για τους προσερχόμενους σε αυτές πολίτες.

Στην κατεύθυνση αυτή, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Αρχηγείου αναλαμβάνονται οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και εκδηλώνονται οι ενδεδειγμένες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενέργειες προς το σκοπό της άμεσης επίλυσης και ικανοποίησης των όποιων ανακυπτόντων αναγκών – προβλημάτων».
Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά ζητήματα των υφιστάμενων Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας (Δ.Α.) Ηλείας, η οποία σημειωτέον εξέδωσε Απόφαση Ανάληψης Πολυετούς Υποχρέωσης για τα οικονομικά έτη 2023 – 2034 αφενός μεν για την πληρωμή μισθωμάτων των οικημάτων στέγασης αυτής και των υφιστάμενων Υπηρεσιών της, αφετέρου δε για την αναζήτηση, εξεύρεση και μίσθωση νέων οικημάτων για τη στέγαση αστυνομικών Υπηρεσιών δικαιοδοσίας της, οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει, αναφέρονται τα κάτωθι:

Σε καλή κατάσταση το Α.Τ. Πύργου

Η Δ.Α. Ηλείας και οι Υπηρεσίες έδρας αυτής [Επιτελείο, Υποδιεύθυνση Ασφάλειας (Υ.Α.) Πύργου, Αστυνομικό Τμήμα (Α.Τ.) και Τμήμα Τροχαίας (Τ.Τ.) Πύργου] στεγάζονται (εξωσυμβατικά) σε μισθωμένο κτίριο που βρίσκεται στον Πύργο (οδός Διονύσου αρ. 1), η συνολική κατάσταση του οποίου κρίνεται καλή, ενώ διαθέτει, επιπλέον, δυνατότητα πρόσβασης για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) σε όλους τους χώρους του.
Ασανσέρ για ΑμεΑ και έγγραφο για ανεύρεση ακινήτου από το Α.Τ. Ήλιδας
Το Α.Τ., το Τμήμα Ασφάλειας (Τ.Α.) και το Τ.Τ. Ήλιδας στεγάζονται (εξωσυμβατικά) σε μισθωμένο κτίριο που βρίσκεται στην Αμαλιάδα (στη συμβολή των οδών Σισίνη και Αγίου Γεωργίου), η εσωτερική κατάσταση του οποίου κρίνεται ικανοποιητική και κατάλληλη για τη στέγαση αστυνομικών Υπηρεσιών, ενώ στο πλαίσιο της εξασφάλισης της προσβασιμότητας σε αυτό από ΑμεΑ, έχουν ξεκινήσει εργασίες τοποθέτησης ανελκυστήρα. Επίσης, από την προαναφερόμενη Διεύθυνση απεστάλη έγγραφο προς την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, τον Δήμο Ήλιδας και την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας για την ανεύρεση ακινήτου για δωρεάν παραχώρηση και χρήση.

Αναμένεται η νέα προκήρυξη για το Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας

Αναφορικά με το Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας, που στεγάζεται (εξωσυμβατικά) σε μισθωμένο κτίριο στην Αρχαία Ολυμπία (οδός Π. Σπηλιοπούλου αρ. 5), το οποίο δεν εξυπηρετεί τις υφιστάμενες λειτουργικές ανάγκες, σημειώνεται ότι από την ανωτέρω Κτηματική Υπηρεσία διενεργήθηκαν μειοδοτικές δημοπρασίες μίσθωσης ακινήτου, την 04-12-2019 και την 13-12-2019 (επαναληπτική), οι οποίες απέβησαν άγονες.
Επισημαίνεται δε ότι τόσο για το εν λόγω Α.Τ. όσο και ως προς τις προαναφερόμενες Υπηρεσίες, απεστάλησαν από τη Δ.Α. Ηλείας, κατά τα παρελθόντα έτη, κτιριολογικά προγράμματα, μετά τεχνικών προδιαγραφών, στην Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας, για την εκκίνηση των διαδικασιών δημοπρασίας μίσθωσης νέων ακινήτων, ενέργειες των οποίων η έναρξη εκκρεμούσε, έως την 15-11-2022, για τη Δ.Α. Ηλείας, τις Υπηρεσίες έδρας αυτής, καθώς και τα Α.Τ., Τ.Α. και Τ.Τ. Ήλιδας, ενώ για το Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης.

Επίκειται η μετεστέγαση του Α.Τ. Ανδραβίδας –Κυλλήνης

Για το Α.Τ. Ανδραβίδας – Κυλλήνης, που στεγάζεται (εξωσυμβατικά) σε μισθωμένο κτίριο στα Λεχαινά (οδός Εθνικής Αντιστάσεως αρ. 7), το οποίο δεν εξασφαλίζει τις σύγχρονες απαιτήσεις, επίκειται η μεταστέγασή του (κατ’ εκτίμηση εντός του έτους 2023) σε χώρους των δωρεάν παραχωρηθέντων κτιρίων του πρώην Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) στην περιοχή των Λεχαινών, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών διαμόρφωσης – διαρρύθμισης αυτών.

Ελέγχεται ο φάκελος για το Α.Τ. Βουπρασίας

Για την κάλυψη των αναγκών του Α.Τ. Βουπρασίας, που στεγάζεται (εξωσυμβατικά) σε μισθωμένο κτίριο στη Βάρδα (οδός Αγ. Τριάδος αρ. 1), το οποίο δεν καλύπτει τις ανάγκες της Υπηρεσίας, έχει προταθεί από τον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης η δωρεά οικοπέδου προς ανέγερση κτιρίου, ενώ την 15-11-2022, βρισκόταν σε εξέλιξη η διενέργεια ελέγχου του φακέλου του εν λόγω ακινήτου, από τη Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης/ Α.Ε.Α., κατά λόγο αρμοδιότητας.

Πάει… Ειρηνοδικείο το Α.Τ. Κρεστένων

Προς το σκοπό της μεταστέγασης του Α.Τ. Κρεστένων, που επί του παρόντοςστεγάζεται (εξωσυμβατικά) σε μισθωμένο κτίριο στα Κρέστενα (οδός Πανταζοπούλου αρ. 11), το οποίο δεν καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες, παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στην Ελληνική Αστυνομία το κτίριο του πρώην Ειρηνοδικείου Κρεστένων.
Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν διενέργειας αυτοψίας από μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης/ Α.Ε.Α., συντάσσεται οικονομικοτεχνική μελέτη για τη διαμόρφωση – αναβάθμιση του κτιρίου, μετά την ολοκλήρωση της οποίας, θα προκηρυχθεί (κατ’ εκτίμηση εντός του α’ εξαμήνου του έτους 2023) δημόσιος διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου του έργου αυτού, προκειμένου να καταστεί λειτουργικό προς στέγαση του εν λόγω Α.Τ.. Διευκρινίζεται ότι οι σχετικές πιστώσεις έχουν δεσμευτεί από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου μας, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 8000/20/84/1/3-μ’ από 23-09-2022 Απόφαση του υπογράφοντα.

Έν αναμονή εύρεσης ακινήτου και διενέργειας διαγωνισμού για το Α.Τ. Ζαχάρως

Για το Α.Τ. Ζαχάρως, που στεγάζεται (εξωσυμβατικά) σε μισθωμένο κτίριο στη Ζαχάρω (επί της Εθνικής Οδού Πύργου – Κυπαρισσίας), η κατάσταση του οποίου κρίνεται καλή, αναφέρεται ότι, από τη Δ.Α. Ηλείας απεστάλη έγγραφο προς την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, τον Δήμο Ζαχάρως και την οικεία Κτηματική Υπηρεσία για την ανεύρεση ακινήτου για δωρεάν παραχώρηση και χρήση.

Επίσης, έχει δρομολογηθεί η αποστολή αιτήματος της ανωτέρω Διεύθυνσης προς την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία για τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας μίσθωσης οικήματος.

«Περνούν» τα τεστ τα Α.Τ. Πηνειού και Ανδρίτσαινας και οι Α.Σ. Βαρθολομιού και Λαμπείας
Για τα Α.Τ. Πηνειού και Ανδρίτσαινας, καθώς και τους Αστυνομικούς Σταθμούς (Α.Σ.) Βαρθολομιού και Λαμπείας, που στεγάζονται (δωρεάν) σε κτίρια που βρίσκονται στη Γαστούνη (επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πύργου – Πατρών), την Ανδρίτσαινα, το Βαρθολομιό (οδός Δ. Γιατρά αρ. 3) και τη Λαμπεία, αντίστοιχα, επισημαίνεται ότι η εν γένει κατάσταση των εν λόγω κτιριακών εγκαταστάσεων κρίνεται καλή, ενώ οι δύο πρώτες εξ αυτών (όπου στεγάζονται τα Α.Τ.) διαθέτουν, επιπλέον, δυνατότητα πρόσβασης για ΑμεΑ στους χώρους τους.

Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Προστασίας του Πολίτη

«Συνεχείς προσπάθειας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Δ.Α. Ηλείας»

«Από τις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες -σε συνεργασία με λοιπούς συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες του δημοσίου τομέα- στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων των υφιστάμενων Υπηρεσιών της Δ.Α. Ηλείας, ενώ τονίζεται ότι σε περιπτώσεις διαπίστωσης τυχόν ελλείψεων ή δυσλειτουργιών, πραγματοποιούνται όλες οι αναγκαίες και ενδεδειγμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις για την άμεση αντιμετώπισή τους, πάντοτε με γνώμονα την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας».

Όλη η επικαιρότητα