Ηλεία

Ηλεία: «Ακριβό» το νερό που πίνουν…

Ακούστε το άρθρο

Ακατάλληλο προς πόση είναι το νερό της Καλίδονας αν και τρέχει άφθονο από τις βρύσες. Οι κάτοικοι εδώ και ενάμιση περίπου μήνα αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο για να πιούν και να μαγειρέψουν οι νοικοκυρές, ενώ ακόμα και τα δόντια τους τα πλένουν… με φόβο.


Το χωριό υδρευόταν από γεώτρηση τα τελευταία 12 χρόνια, αφού η παλιά πηγή με τη φυσική ροή δεν επαρκούσε για να καλύψεις τις ανάγκες του χωριού, πολύ περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός διπλασιάζεται με την έλευση των ετεροδημοτών. Ωστόσο, λόγω διαφωνίας με τον ιδιοκτήτη του χωραφιού που βρισκόταν η γεώτρηση, ο δήμος έκανε νέα γεώτρηση, λίγα μέτρα μακριά από την παλιά για την υδροδότηση του χωριού.

Κι ενώ αρχικά δεν υπήρχε πρόβλημα και ο κόσμος έπινε κανονικά νερό από τις βρύσες, πριν ένα περίπου μήνα η ΔΕΥΑ Ζαχάρως, με ανακοίνωσή της, απαγόρευσε στους κατοίκους να χρησιμοποιούν το νερό προς πόση λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε μαγγάνιο.


Τρέχουν από πηγή σε πηγή

Έχει περάσει ένας και πλέον μήνας και οι κάτοικοι εξακολουθούν να κάνουν τις δουλειές τους με εμφιαλωμένο νερό. Η υπομονή και το κουράγιο τους έχουν τελειώσει, όπως και χρήματα που μπορούν να διαθέσουν για την αγορά εμφιαλωμένου νερού, αφού οι περισσότεροι είναι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα και συντάξεις, ενώ λόγω έλλειψης μεταφορικών μέσων, δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τη Ζαχάρω για να αγοράσουν.

Συγκοινωνία δεν υπάρχει πια στο χωριό και το ταξί, για να πάνε στη Ζαχάρω και να επιστρέψουν, κοστίζει 25 ευρώ. Χρήματα που οι περισσότεροι δυσκολεύονται να δώσουν. Όσοι έχουν δικά τους μεταφορικά μέσα, ψάχνουν για πηγές με κατάλληλο νερό και πηγαίνουν με βαρέλια και παγούρια, εξυπηρετώντας και όσους συγχωριανούς τους μπορούν, ενώ κάνουν το ίδιο και με το εμφιαλωμένο.

Όταν κατεβαίνουν στη Ζαχάρω για να νερό, αγοράζουν και για τους συγχωριανούς τους, ενώ έχουν ενημερώσει φίλους και συγγενείς, αν τους επισκεφθούν, να μην τους πάνε γλυκά αλλά… νερό για να πιούν!

Κουρασμένοι και αγανακτισμένοι από την ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται από τις αρχές του χρόνου, καλούν τους αρμόδιους να δώσουν άμεσα λύση, εξηγώντας παράλληλα ότι αν είχαν φτιάξει την παλιά πηγή με τη φυσική ροή, το νερό της οποίας τώρα χάνεται ανεκμετάλλευτο στο ποτάμι, θα μπορούσε το χωριό να εξυπηρετηθεί προσωρινά από εκεί.


Εξετάζουμε διάφορες λύσεις


Ο δήμαρχος Ζαχάρως Γιώργος Μπάμης πάντως, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» για το πρόβλημα της Καλίδονας εξήγησε πως είναι θέμα χρόνου η επίλυσή του και ήδη σήμερα θα ληφθεί νέο δείγμα για έλεγχο και αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, τότε ο δήμος θα εξετάσει άλλες εναλλακτικές λύσεις.


Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα