Categories: Ηλεία

Ηλεία: «Άμεσα έλεγχοι σε όλα τα δημόσια κτίρια, για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές»

Share

Mε αφορμή την συμπλήρωση τριάντα (30) ετών από τους σεισμούς του 1993 που είχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην πόλη του Πύργου, τα πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς του νομού, παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου με θέμα: “Αντισεισμικός έλεγχος-Αντισεισμική θωράκιση”.

Σε αυτήν τη συνέντευξη, ζήτησαν από την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στον έλεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων (σχολείων, νοσοκομείων κ.α.), προκειμένου να διαπιστωθεί η σημερινή δομική κατάστασή τους και πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού.

Τόνισαν μάλιστα ότι είναι υπεραπαραίτητος αυτός ο έλεγχος, προκειμένου να μην έχουμε ανάλογες τραγωδίες με αυτή των Τεμπών.

Ακόμη ζήτησαν, πέρα από το να γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι, να υπάρχει πλέον για όλα τα κτήρια ένα βιβλίο, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι  συντηρήσεις που έχουν γίνει σε αυτό, να εντοπιστούν οι αδυναμίες που μπορεί να έχουν, για να διορθωθούν τα όποια προβλήματα, προτού είναι αργά και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Νίκος Λοχοβίτης: «Συνεχίζουμε τις δράσεις, αναδεικνύοντας τα καθημερινά … Τέμπη που απειλούν την ασφάλεια της ζωής μας»

Πρώτος μίλησε ο κ. Νίκος Λοχοβίτης πρόεδρος ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ηλείας που τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η συνέντευξη μας δίνεται με θέμα την αντισεισμική προστασία με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα ετών από τους σεισμούς του 1993. Συνεχίζουμε τις δράσεις μας για να μην συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, αναδεικνύοντας τα καθημερινά … Τέμπη που απειλούν την ασφάλεια της ζωής μας. Γιατί οι γερασμένες και ασυντήρητες υποδομές στα δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, γέφυρες, οδικό δίκτυο, σήραγγες, λιμάνια, δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, δεν είναι παρά τα άλλα Τέμπη. Είναι και τα εργατικά δυστυχήματα που κάθε τρεις μέρες σκοτώνεται ένας εργάτης. Τα εργατικά σωματεία πάντα έχουμε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων μας την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς και δεν περιοριζόμαστε μόνο σε οικονομικά αιτήματα. Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε εκτεταμένους προσεισμικούς ελέγχους στα δημόσια κτίρια, κάτω από το βάρος των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων για τα Τέμπη. Αυτό αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τη δύναμη του εργατικού λαϊκού κινήματος όταν βγαίνει στο προσκήνιο. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες αν δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες, ελλιπείς χρηματοδοτήσεις, υποστελέχωση, θα αποδειχτούν αδειανό πουκάμισο».

Τρύφωνας Αθανασόπουλος: «Θα πρέπει να γίνουν σοβαροί έλεγχοι και όχι τυπικοί, για να δοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για τα κτίρια»

Ακολούθως ο κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηλείας τόνισε.

«Συζητώντας ένα τόσο σοβαρό θέμα, θα ξεκινήσουμε από τα δεδομένα τα οποία είναι ότι έχουμε πάρα πολλά σχολεία, τα οποία έχουν χτιστεί πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν σοβαροί έλεγχοι και όχι τυπικοί, για να δοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για τα κτίρια. Θα ήθελα να σημειώσω την υποχρηματοδότηση που υπάρχει, αφού το κράτος προκειμένου να διαχέονται οι ευθύνες, έδωσε τα κτίρια στους δήμους χωρίς να δίνει λεφτά. Η υποχρηματοδότηση έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν οι δήμοι τους απαραίτητους ελέγχους. Γιατί δεν έχουν τις τεχνικές υπηρεσίες και τον εξοπλισμό για να κάνουν αυτόν τον ουσιαστικό έλεγχο. Ένα κτίριο που έχει καταπονηθεί από τους τελευταίους σεισμούς, μπορεί να φαίνεται εντάξει, αλλά στις κολώνες του να έχει ρήγματα, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν με ένα μικρό σεισμό και να έχουμε ζημιές μεγάλες ή ακόμα και καταρρεύσεις. Για αυτό ζητάμε να γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι και θα πρέπει να υπάρχει για τα κτίρια ένα βιβλίο, στο οποίο θα καταγράφεται όλες οι συντηρήσεις που έχουν γίνει, οι αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί, για να διορθωθούν τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στο να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τις άσχημες συνέπειες ενός σεισμού. Γιατί μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχή. Το επόμενο διάστημα θα απευθυνθούμε στους δήμους προκειμένου να πιέσουν και αυτοί στο να γίνει η σοβαρή δουλειά που απαιτείται και που θέλει επαρκή χρηματοδότηση».

Γιώργος Αντωνόπουλος: «Η πολιτεία να είναι προετοιμασμένη, προκειμένου να πάψουμε να θρηνούμε αθώα θύματα»

Ακόμη ο κ. Γιώργος Αντωνόπουλος, γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων Δήμου Πύργου, Ζαχάρως και Αρχαίας Ολυμπίας ανέφερε.

«Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 26-3-23, μια ακόμα θλιβερή επέτειος έρχεται να προστεθεί στα τραγικά γεγονότα που συνταράσσουν τη χώρα μας με το ατύχημα των Τεμπών, αλλά και τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική Τουρκία.

Είναι η επέτειος των 30 ετών από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1993 που έπληξαν την πόλη μας.

Είναι φλέγον λοιπόν το θέμα της ασφάλειας, ώστε σα συντεταγμένη πολιτεία να είμαστε προετοιμασμένοι, προκειμένου να πάψουμε να θρηνούμε αθώα θύματα.

Για το λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμο να κάνουμε μια αναφορά για τον προληπτικό προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, μια διαδικασία απαραίτητη και αναγκαία, που ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει.

Η αντισεισμική δόμηση των κτιρίων αποτελεί αναμφισβήτητα τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Στη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή κτιρίων ικανών να δέχονται με ασφάλεια τις σεισμικές καταπονήσεις, αποτελούσε και αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας. Στην κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα, κυρίως με τη θεσμοθέτηση αυστηρών Αντισεισμικών Κανονισμών, που παρέχουν στα σύγχρονα κτίρια υψηλό επίπεδο αντισεισμικής ασφάλειας. Με το δεδομένο όμως ότι ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα το 1959 και η πρώτη σημαντική βελτίωσή του έγινε το 1985, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα για το πόσο ασφαλή μπορεί να είναι τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1959 ή ακόμα και πριν το 1985. Το ερώτημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν αφορά κτίρια συνάθροισης κοινού ή κρίσιμων λειτουργιών, όπως κατά κανόνα είναι τα κτίρια Δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης, και κυρίως τα νοσοκομεία, σχολεία, κτίρια διοίκησης, τηλεπικοινωνίας, παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, πυροσβεστικοί σταθμοί, κ.ά.

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, αλλά και των οδηγιών και των προτύπων του ΟΑΣΠ, η απογραφή και ιεραρχική αποτίμηση των κτιρίων γίνεται σε τρεις διαδοχικές φάσεις:

α. Ταχύς οπτικός ή πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος
β. Δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος
γ. Τριτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος».

Στατιστικά στοιχεία που προβληματίζουν

Ο κ. Γιώργος Αντωνόπουλος παραθέτοντας δε κάποια στατιστικά στοιχεία δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, το 46% των υφιστάμενων κατασκευών της Ελλάδας έχουν χτιστεί από το 1959-1985 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, το 32% πριν το 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, το 13% των κτιρίων που έχουν χτιστεί από το 1985 έως το 1995 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και τα πρόσθετα άρθρα του 1984/85, ενώ το 9% που έχουν χτιστεί από το 1995 έως σήμερα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1995 και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000.

Το 1959 είχαμε την πρώτη απόφαση για αντισεισμικές συστάσεις. Όλα τα κτίρια μέχρι το 1985 που εκδόθηκε ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός χτίστηκαν με αυτές τις συστάσεις που είχαν εκδοθεί από καθηγητές του ΕΜΠ και ήταν κανονιστική διάταξη. Αυτά τα κτίρια δεν είναι επικίνδυνα, αλλά είναι κτίρια που δεν είναι τόσο σύγχρονα όσο αυτά που ανεγέρθηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985 και 1995. Υπήρχαν όμως και τα κτίρια πριν το 1959. Ακόμα και τα κτίρια αυτά, έχουν μια αντισεισμικότητα διότι από το 1929 και μετά (έπειτα δηλαδή από τους σεισμούς του 1926) δόθηκαν τότε κάποιες συστάσεις κανονισμών, οπότε κι αυτά έχουν ως έναν βαθμό κάποια αντισεισμική θωράκιση».

Συναυλία την Πέμπτη για τα Τέμπη 

Τέλος η κα Στέλλα Αναστασίου πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας τόνισε.

«Συνεδρίασαν τα σωματεία και οι φορείς  του νομού και μετά το έγκλημα στα Τέμπη και έχουμε αποφασίσει μια σειρά από δράσεις. Η επόμενη είναι για την Πέμπτη 30 Μαρτίου στις 8 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Πύργου συναυλία από συγκροτήματα της περιοχής για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη».

*** Παρόντες στην συνέντευξη τύπου ήταν ακόμη ο Θοδωρής Τσίπας, Γενικός Γραμματέας του συλλόγου υπαλλήλων περιφερειακής ενότητας Ηλείας, όπως και ο Γιάννης Γεωργίου από το σύλλογο εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου.