Ηλεία

Ηλεία: Αύριο η εκλογή του νέου Μητροπολίτη – Υπέρ του Επισκόπου Ωλένης οι πιστοί

Αναμφιβόλως είναι μία ιστορική στιγμή για τον τόπο μας, που την κάνει ακόμη μεγαλύτερη το εύρος της προσωπικότητας και του πολύτιμου έργου που αφήνει πίσω του, ο μέχρι πρότινος και επι 41 έτη Ποιμενάρχης Ηλείας.
Ακούστε το άρθρο

Αύριο η Μητρόπολη Ηλείας θα αποκτήσει τον νέο της ηγέτη και στον νομό έχει σημάνει συναγερμός για την εκλογή του Μητροπολίτη, που θα καθοδηγήσει το πλήρωμά του, διαδεχόμενος τον κορυφαίο ιεράρχη της ορθόδοξης εκκλησίας μας τον κ.κ. Γερμανό.

Αναμφιβόλως είναι μία ιστορική στιγμή για τον τόπο μας, που την κάνει ακόμη μεγαλύτερη το εύρος της προσωπικότητας και του πολύτιμου έργου που αφήνει πίσω του, ο μέχρι πρότινος και επι 41 έτη Ποιμενάρχης Ηλείας. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την παραίτηση του τελευταίου, μέχρι και σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ηλείων έχει ήδη στείλει το μήνυμά της στην Ιερά Σύνοδο. Θέλει νέο Μητροπολίτη Ηλείας τον επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο. Το ίδιο επιθυμεί και ο απερχόμενος Μητροπολίτης μας καθώς τον είχε πολλά χρόνια δίπλα του και βοηθό του και για αυτό και εκτιμά ότι είναι η ιδανικότερη λύση για την αναπλήρωση της θέσης. Ο κ.κ. Γερμανός έχει στείλει και ο ίδιος το μήνυμά του στην ιεραρχία, κάνοντας έκκληση και ζητώντας ευθυτενώς την εκλογή του επισκόπου κ. Αθανασίου, ως νέου Μητροπολίτου Ηλείας. Παράλληλα πληθώρα ανακοινώσεων, δηλώσεων και επισήμων τοποθετήσεων, έχει επισημάνει την καθολική αποδοχή του κ. Αθανασίου από την Ηλειακή κοινωνία, από τους πιστούς της Μητρόπολης Ηλείας. Άνθρωπος έντιμος, δραστήριος, που γνωρίζει όσο κανένας άλλος, μετά τον κ.κ. Γερμανό τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες της Μητρόπολης Ηλειας. Η βούληση των πιστών για την εκλογή του κ. Αθανασίου αναμένεται να εκφραστεί ηχηρά και με την παρουσία τους, όπως και πολλών κληρικών της Μητρόπολης την αυριανή ημέρα διεξαγωγής των εκλογών στη μονή Πετράκη. Η εφημερίδα μας μεταφέροντας και αυτή το κοινό αίσθημα και την επιθυμία της πληθώρας των αναγνωστών της, συμπαρίσταται στον επίσκοπο Ωλένης και εκτιμά ότι η εκλογή του στη θέση του Μητροπολίτη Ηλείας, θα έχει ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα για την ίδια τη Μητρόπολη και το ποίμνιό της.

Με την ευχή όλων λοιπόν, ο επίσκοπος κ. Αθανάσιος προσδοκά και ο ίδιος με τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων μελών της ιεραρχίας, αλλά και με τη βοήθεια του Θεού, να είναι αυτός που θα αποτελέσει τον επόμενο Δεσπότη μας. Δεν μένει παρά να αποδειχθεί ακράδαντα αυτό στην αυριανή εκλογική διαδικασία. Αύριο λοιπόν Παρασκευή (7/10), στις 9:00, μετά την ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Δράμας και Ηλείας, ως και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων.

Η διαδικασία της εκλογής

Η κάλυψη μιας κενής Μητροπολιτικής θέσης από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, γίνεται είτε δι’ εκλογής ή δια μεταθέσεως. Η Ιεραρχία κατά την τακτική συνέλευσή της με μυστική ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών της αποφασίζει για την εγγραφή ή μη στον κατάλογο των εκλογίμων αυτών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον πίνακα υποψηφίων, εφ’ όσον κρίνει ότι κατέχουν τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα και έτσι συμπληρώνει τον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων που κάθε φορά ισχύει. Οι λευκές ψήφοι υπολογίζονται υπέρ του υποψηφίου. Σε περίπτωση, κατά την οποία συγκληθεί εκτάκτως η Ιεραρχία, ρυθμίζει τη διαδικασία περί του καταλόγου των εκλογίμων. Πριν προχωρήσει στη διαδικασία καταρτίσεως του καταλόγου εκλογίμων αποφαίνεται οριστικά με μυστική ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών για τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και αφορούν στη νομιμότητα και κανονικότητα της εγγραφής ή της μη εγγραφής κάποιου σ’ αυτόν. Η διαδικασία συμπληρώσεως του καταλόγου εκλογίμων δεν αναστέλλει την ισχύ του υπάρχοντος καταλόγου. Η εκλογή Μητροπολιτών ρυθμίζεται από το 24ο άρθρο. Σύμφωνα με αυτό η εκλογή προς πλήρωση χηρεύοντος Μητροπολιτικού θρόνου ενεργείται εντός εξαμήνου από την ημέρα της χηρείας του θρόνου. Η εκλογή διενεργείται από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία συνέρχεται για τον σκοπό αυτό εκτάκτως, εφ’ όσον στο χρονικό αυτό διάστημα δεν συμπίπτει ο χρόνος τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας.

Διαδικασία διεξαγωγής της εκλογής Μητροπολιτών. Άρθρο 25 παρ. 1

Η εκλογή Μητροπολιτών διεξάγεται με μυστική ψηφοφορία σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, κάθε εκλογέας Μητροπολίτης αναγράφει στο ψηφοδέλτιό του τα ονόματα τριών εκλογίμων. Από τους τρεις πρώτους σε αριθμό ψήφων υποψηφίους σχηματίζεται τριπρόσωπο δελτίο από το οποίο εκλέγεται στη δεύτερη φάση με σχετική πλειοψηφία ο ένας. Μετά την εκλογή τελείται το Μικρό Μήνυμα και οι συνοδικοί Μητροπολίτες κατέρχονται στο συνοδικό παρεκκλήσιο για να τελεσθεί το Μεγάλο Μήνυμα. Διάταγμα αναγνωρίσεως και καταστάσεως. Άρθρο 26 Αφού ανακοινωθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η εκλογή, η τέλεση του Μεγάλου Μηνήματος και η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου και εφ’ όσον δεν είναι ήδη αρχιερέας εκδίδεται μέσα σε 10 ημέρες το προεδρικό διάταγμα αναγνωρίσεως και καταστάσεώς του. Αυτό δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μόλις κοινοποιηθεί στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας το προεδρικό διάταγμα αναγνωρίσεως και καταστάσεως, ο νέος Μητροπολίτης δίδει διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη διαβεβαίωση περί της εκπληρώσεως των αρχιερατικών καθηκόντων του. Μετά ακολουθεί η ενθρόνιση κατά την εκκλησιαστική τάξη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ: Ευεργέτης των πολύτεκνων οικογενειών ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Πύργου και περιχώρων με επιστολή του τονίζει ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, υπήρξε ευεργέτης των πολύτεκνων οικογενειών, ενώ ελπίζει και πιστεύει η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας να εκλέξει ως νέο Μητροπολίτη τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο. Η επιστολή του συλλόγου «Μετά 41 χρόνια αρχιερατικής διακονίας ως Μητροπολίτης της Μητροπόλεως Ηλείας, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ.κ. Γερμανός υπέβαλε την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας μας, η οποία έγινε αποδεκτή. Σεβάσμιος Ιεράρχης. Εξέχουσα προσωπικότητα και θρησκευτικός ηγέτης, αφήνει ανεξίτηλη την παρουσία του στα εκκλησιαστικά και κοινωνικά δρώμενα της Ηλείας και όχι μόνο. Ασκητικός, διορατικός, προορατικός και παρεμβατικός στα δρώμενα, με ουσιαστικές παρεμβάσεις πάντοτε. Ως φιλόστοργος πατέρας αγκάλιασε τους πάντες, χωρίς εξαιρέσεις και προσωπικά οφέλη. Αγάπησε τον Θεό παιδιόθεν, αλλά και τον άνθρωπο που είναι εικόνα Θεού. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στο φιλανθρωπικό του έργο, αφού αυτό μίλα από μόνο του, με τα ευαγή ιδρύματα και τους ανθρώπους που στεγάζονται σε αυτά, βρίσκοντας εκεί τη θαλπωρή και την ανακούφιση. Προερχόμενος και ο ίδιος από πολύτεκνη οικογένεια, όταν ακόμα ήταν Πρωτοσύγκελος και στη συνέχεια ως Μητροπολίτης, στάθηκε στο πλευρό των πολύτεκνων οικογενειών, προσφέροντας πνευματική καθοδήγηση και πολύτιμη υλική βοήθεια στις οικογένειές μας. Για πολλά χρόνια τα γραφεία του συλλόγου Πολυτέκνων στεγάστηκαν σε κτίριο που προσέφερε ο Σεβασμιότατος.

Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Επίσης κάθε χρόνο προσέφερε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, για να βραβεύονται οι φοιτητές των πολύτεκνων οικογενειών. Θα θέλαμε δημόσια να εκφράσουμε τις ευχαριστίες, τον σεβασμό και την αγάπη μας για τον Ποιμενάρχη μας κ.κ. Γερμανό και θα προσευχόμαστε πάντοτε για τον ΑΞΙΟ πνευματικό Πατέρα μας. Ελπίζουμε και πιστεύουμε η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας να εκλέξει ως νέο Μητροπολίτη μας τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο, γνήσιο Πνευματικό τέκνο του κ.κ. Γερμανού και ΑΞΙΟ συνεχιστή του μεγάλου και σπουδαίου έργου του».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΗΛΙΔΑ – ΝΕΑ ΜΕΡΑ»: «Η Ηλεία ευγνωμονεί τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Γερμανό και ελπίζει στον άξιο διάδοχό του Θεοφιλέστατο κ.κ. Αθανάσιο»

Ένας κύκλος 41 ετών σημαντικής Ποιμαντορίας και παρακαταθήκης πλούσιου έργου κλείνει τις επόμενες ημέρες για την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γερμανός έδειξε με την επιλογή του, να ανοίξει μόνος του τη διαδικασία διαδοχής του, το μεγαλείο ψυχής που -άλλωστε- τον διακρίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της Ποιμαντορίας του. Το έργο που αφήνει πίσω του είναι μεγαλειώδες, με τους πιστούς να τον ευγνωμονούν για τα όσα απλόχερα προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια. Ένας άνθρωπος που τίμησε το «ΑΞΙΟΣ» που ακούστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1981 και συνεχίζει να ακούγεται στους Ιερούς ναούς της Μητρόπολης Ηλείας. Όσον αφορά στη διαδικασία της διαδοχής για τον επισκοπικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως, εύχομαι από καρδιάς στον Θεοφιλέστατο κ.κ. Αθανάσιο Μπαχό να κριθεί ως ο άξιος των αξίων από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, όπως κρίνεται καθολικά κατά τη διαδρομή του, από το σύνολο των εκπροσώπων φορέων, αρχών και το ποίμνιο της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Είμαι, δε, βέβαιος, ότι με τον Θεοφιλέστατο ως νέο Μητροπολίτη, προμηνύεται ένα δημιουργικό μέλλον, υπό την αλληλέγγυα σκέψη του, τις οραματικές του ιδέες και τον προσφιλή σε όλους μας εκκλησιαστικό και γόνιμο λόγο που τον διακατέχει. Τις πιο θερμές ευχές, εν όψει της διαδικασίας εκλογής.

Όλη η επικαιρότητα