Ηλεία: Εκπαίδευση… μετ’ εμποδίων

Share

Η μόρφωση είναι ένα αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται σε όλους τους ανθρώπους και ιδίως στα παιδιά, που την χρειάζονται, προκειμένου να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και φυσικά στο μέλλον να προσφέρουν στην κοινωνία, κάνοντάς την καλύτερη απ’ ότι είναι σήμερα.

Δυστυχώς όμως δεν είναι όλα τέλεια στο θέμα της παιδείας, με τα προβλήματα να είναι αρκετά και να αναζητούν άμεσα λύσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα θέματα που υπάρχουν στα ολοήμερα διευρυμένα σχολεία που έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν σε όλη τη χώρα και φυσικά και στην Ηλεία.
Στο πρόγραμμα ήταν αρχικά να μπουν στην Ηλεία 17 σχολεία (12 δημοτικά και 5 νηπιαγωγεία) και τελικά εισήρθαν 9 (7 δημοτικά και 2 νηπιαγωγεία).

Ένα πρόβλημα πάντως που υπάρχει σε όλη την χώρα, όπου δεν προχώρησε το πρόγραμμα στο 50% σχεδόν των υποψήφιων σχολείων.

Και αυτό αφού είναι λίγοι αυτή την περίοδο οι γονείς που γράφουν τα παιδιά τους στα ολοήμερα διευρυμένα (είναι έως της 17:30) διότι είτε τα παιδιά έχουν άλλες δραστηριότητες εκείνες τις ώρες (όπως ξένες γλώσσες ή αθλητισμός), είτε ακόμη δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό το πρόγραμμα στην Ελληνική κοινωνία.

Ακόμη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα προβλήματα τα οποία είναι αρκετά σοβαρά στα ειδικά σχολεία, όπου φοιτούν παιδιά που χρειάζονται ειδική φροντίδα. Και τα κυριότερα προβλήματα είναι η έλλειψη των απαραιτήτων αιθουσών. Στην Ηλεία υπάρχουν 6 ειδικά σχολεία, 4 δημοτικά σε Πύργο, Αμαλιάδα, Κρέστενα και Λεχαινά και 2 ειδικά νηπιαγωγεία του Πύργου και του Πηνειού.

Η εφημ. «Πατρίς» προσπαθώντας να … ανακαλύψει τα καλά, αλλά και τα άσχημα της παιδείας, επικοινώνησε τόσο με τον κ. Ανδρέα Καρατζά, διευθυντή Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας, όσο και με διευθυντές ολοήμερων διευρυμένων σχολείων και ειδικών σχολείων, οι οποίοι και μας γνωστοποίησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και επηρεάζουν, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, την προσπάθεια τους να παρέχουν την καλύτερη δυνατή μάθηση στους μαθητές τους.

Ανδρέας Καρατζάς : «Στα διευρυμένα ολοήμερα εξυπηρετούνται οι γονείς και έχουν καλύτερες εκπαιδευτικές δυνατότητες οι μαθητές»

Ο κ. Ανδρέας Καρατζάς διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, όσον αφορά το θέμα λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων και ιδίως των διευρυμένων όπου τα παιδιά είναι στο σχολείο έως τις 17:30 το απόγευμα τόνισε ότι δεν υπάρχει αυτή την περίοδο κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
«Στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας έχουμε 41 ολοήμερα δημοτικά και 37 νηπιαγωγεία, εκ των οποίων τα 7 είναι διευρυμένα δημοτικά, δηλαδή δουλεύουν μέχρι τις 17:30 και δύο διευρυμένα νηπιαγωγεία, που δουλεύουν και αυτά έως τις 17:30 για να εξυπηρετούνται οι γονείς και να έχουν καλύτερες εκπαιδευτικές δυνατότητες οι μαθητές».

Δημήτρης Μικέλης (7ο Δημοτικό Πύργου) : «Το διευρυμένο ολοήμερο είναι ένας νέος θεσμός, που δεν έχει πολύ μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία έως αυτή τη στιγμή»

O κ. Δημήτρης Μικέλης διευθυντής στο 7ο Δημοτικό Πύργου, που είναι στο πρόγραμμα των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων, τονίζει ότι είναι ένας νέος θεσμός, που δεν έχει πολύ μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία έως αυτή τη στιγμή.

«Το διευρυμένο ολοήμερο σχολείο είναι ένα καινούργιος θεσμός. Έχουμε το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, οι αιτήσεις όμως δεν είναι αρκετές. Από τους 270 μαθητές που έχουμε και από τους 75 που παρακολουθούν στο ολοήμερο πρόγραμμα, μόνο 14 μαθητές έχουν δηλώσει συμμετοχή για το διευρυμένο ολοήμερο, που είναι από τις 16:00 μέχρι τις 17:30. Άρα αυτός ο θεσμός δεν έχει πολύ μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία αυτή τη στιγμή, γιατί οι μαθητές εκείνες τις ώρες έχουν κανονίσει άλλου είδους δραστηριότητες, όπως τα ξενόγλωσσα μαθήματα, και προτιμουν αυτές. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι έχουν δηλώσει συμμετοχή μικροί μαθητές, της πρώτης και της δευτέρας δημοτικού και αυτά τα παιδιά εμφανώς φαίνονται κουρασμένα στο τέλος του ωραρίου. Γι’ αυτά τα παιδιά μάλλον οι γονείς τους έχουν πρόβλημα για το που θα τα αφήσουν και επειδή είναι πολύ μικρά, κουράζονται περισσότερο. Το πρόγραμμα όμως είναι ελκυστικό, αφού στο σχολείο μας κάνουμε μουσικοκινητική και ρομποτική. Κανονικά θα έπρεπε για μία δραστηριότητα την οποία δεν την πληρώνουν οι γονείς και δεν τη βρίσκουν και εύκολα εκτός σχολείου, να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι πολλοί γονείς γράφουν τα παιδιά τους τη μία μέρα και όταν βλέπουν τα δύσκολα, ότι δηλαδή τα παιδιά τους δεν αντέχουν, τα ξεγράφουν. Αυτό γίνεται την επόμενη μέρα ή μετά από μία εβδομάδα. Κοιτάμε με νύχια και με δόντια να το κρατήσουμε το διευρυμένο ολοήμερο. Από υλικοτεχνική υποδομή το σχολείο μας δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Πέτρος Κοκκόσης ( 4ο δημοτικό Αμαλιάδας) : «Θα θέλαμε μια αίθουσα σίτισης και μία αίθουσα να ξεκουραστούν τα παιδιά το μεσημέρι»

Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Κοκκόσης διευθυντής του 4ου δημοτικού Αμαλιάδας που είναι και αυτό στο πρόγραμμα με τα ολοήμερα διευρυμένα σχολεία τονίζει.

«Το πρόγραμμα στα ολοήμερα διευρυμένα σχολεία κυλάει κανονικά. Το προσωπικό είναι όλο στη θέση του, είναι στελεχωμένο κατάλληλα το τμήμα του ολοήμερου, με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες και δεν έχουμε κάποιο ειδικό πρόβλημα στελέχωσης. Είμαστε στην αρχή και πάμε καλά, στο μέλλον θα δούμε πώς θα κυλήσει αυτό το πρόγραμμα. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο είναι η κούραση των παιδιών, αφού μέχρι τις 17:30 είναι πολύς ο χρόνος. Στο σχολείο μας υπάρχουν αίθουσες, αλλά δεν υπάρχουν αυτές που θα στηρίξουν τη λειτουργία του ολοήμερου. Δηλαδή δεν υπάρχει η αίθουσα σίτισης, δεν υπάρχει μία αίθουσα να ξεκουραστούν τα παιδιά το μεσημέρι. Απλώς τα παιδιά μετακινούνται από τάξη σε τάξη, που είναι πολύ κουραστικό για αυτά από τις 8:30 πρωί έως τις 5:30 το απόγευμα. Μιλάμε για πολλές ώρες. Αυτή τη στιγμή στο διευρυμένο ολοήμερο στο σχολείο μας φοιτούν 22 μαθητές. Γενικά στο σχολείο μας φοιτούν 120 μαθητές και από αυτούς μόνο οι 22 είναι στο διευρυμένο ολοήμερο».

Διονύσης Κυπριώτης ( Δημοτικό Τραγανού) : «Έχουμε μεριμνήσει από παλιά να είμαστε πλήρεις σε όλα»

Επιπλέον για τον θεσμό του διευρυμένου ολοήμερου ο κ. Διονύσης Κυπριώτης διευθυντής στο Δημοτικό Τραγανού τονίζει.
«Στο σχολείο μας έχουμε 32 παιδιά. Δεν έχουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, όσον αφορά την λειτουργία του διευρυμένου ολοήμερου, αφού έχουν τακτοποιηθεί στις θέσεις τους όλοι οι συνάδελφοι. Από αίθουσες και από εξοπλισμό είμαστε εντάξει, αφού έχουμε μεριμνήσει από παλιά να είμαστε πλήρεις σε όλα».

Πολυξένη Σαπουνά (Ειδικό νηπιαγωγείο Πύργου) : «Θέλουμε μια νέα αίθουσα και επίστρωση του εξωτερικού χώρου με ένα ασφαλές υλικό για τα παιδιά»

Όσον αφορά τα ειδικά σχολεία ούτε εκεί τα πράγματα δεν είναι τέλεια, αφού υπάρχουν αρκετά θέματα με την απουσία αιθουσών, ενώ και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν είναι οι πλέον κατάλληλες για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτά.

Χαρακτηριστικά η κα Πολυξένη Σαπουνά διευθύντρια στο Ειδικό νηπιαγωγείο Πύργου τονίζει στην εφημ. «Πατρίς».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μας αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν υπάρχουν αίθουσες. Επίσης θέλουμε την επίστρωση του εξωτερικού χώρου με ένα ασφαλές υλικό για τα παιδιά, αφού τώρα έχει χώμα και χαλίκι. Έχουμε πάρα πολύ χώρο στο σχολείο και με μία ακόμα λυομένη αίθουσα θα ήμασταν εντάξει. Σε όλα τα υπόλοιπα, υλικοτεχνική υποδομή για τα παιδιά, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Θέμα μετεγκατάστασης του σχολείου δεν υπάρχει, αφού τα ειδικά σχολεία θα πρέπει και είναι απαραίτητη προϋπόθεση αυτό, να είναι συστεγασμένα με γενικό σχολείο για να μπορέσουμε να κάνουμε διάφορα προγράμματα στην εκπαίδευση. Εμάς λοιπόν μας λείπει μόνο μία λυόμενη αίθουσα, ενώ αυτή πού μας έφεραν ήταν ακατάλληλη για να γίνονται σε αυτή μαθήματα και την χρησιμοποιούμε ως αποθήκη. Τώρα που μεταφέρεται το 1ο Λύκειο μπορεί να περισσέψει μία αίθουσα από εκεί και να μας τη φέρουν. Έχουμε κάνει σχετικές αιτήσεις στο δήμο και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Αυτή τη στιγμή στο σχολείο φοιτούν 10 παιδάκια. Το θέμα είναι ότι στο ειδικό υπάρχουν ειδικότητες οι οποίες για ένα αξιοποιηθούν όπως πρέπει θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος. Εγώ έχω διαμορφώσει τους χώρους έτσι ώστε να μπορούν να δουλέψουν κάποιες ειδικότητες, αλλά για να γίνει πιο σωστή δουλειά και τα παιδιά να μην είναι στριμωγμένα, αφού η αίθουσα είναι πολύ μικρή, θα πρέπει να έρθει μία ακόμα αίθουσα. Ευελπιστώ ότι θα μας φέρουν αυτή την αίθουσα που ζητάμε. Είναι ένα αίτημα το οποίο το έχουμε κάνει εδώ και 10 χρόνια και το κάνουμε κάθε χρόνο».

Βασιλική Καλαντζή ( Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου) : «Θέλουμε επιπλέον αίθουσα στο σχολείο μας ή να μας μεταφέρουν σε άλλο χώρο»

Επιπλέον η κα Βασιλική Καλαντζή διευθύντρια στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου αναφέρεται στο κτηριακό πρόβλημα του σχολείου, ζητώντας την μεταφορά του σε άλλον χώρο.

«Τα κυριότερα προβλήματα του ειδικού Σχολείου Πύργου, είναι ότι δεν έχει τους κατάλληλους χώρους όπως όλα τα σχολεία. Έχουμε ζητήσει να μας φτιάξει ο δήμος μία επιπλέον αίθουσα, ωστόσο μας τοποθέτησε μία λυόμενη αίθουσα πού δεν λειτουργεί γιατί είναι χαλασμένη. Έχουμε κάνει αίτημα στο Δήμο να μας αυξήσει τον χώρο στο σχολείο. Ένα ακόμη πολύ σοβαρό πρόβλημα, είναι ότι μέσα στις τουαλέτες, επειδή το κτίριο είναι παλιό, είναι από το 1940, μη αδειοδοτημένο και δεν πληροί τις προδιαγραφές ενός ειδικού σχολείου, έχουμε τον καυστήρα πετρελαίου, έχουμε το ντεπόζιτο με το πετρέλαιο, μαζί με διάφορα άλλα εύφλεκτα υλικά και δεν υπάρχει εξαερισμός σε αυτό τον μικρό χώρο. Έχουμε πρόβλημα όταν ξεκινήσει να λειτουργεί ο καυστήρας. Μυρίζει όλος ο χώρος. Έχει έρθει το τμήμα υγιεινής, έχει δει την κατάσταση, έχει αναφέρει στο Δήμο να φύγει ο καυστήρας από μέσα και να γίνει τακτοποίηση χώρου, γιατί αυτό είναι ανθυγιεινό και επικίνδυνο, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Έχουμε κάνει τα σχετικά αιτήματα προς το δήμο, μας έχουν υποσχεθεί ότι θα δοθεί λύση σε αυτό το θέμα. Ακόμα μία πρόταση που κάναμε με το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, ήταν ότι ζητήσαμε, αν δεν γίνει κάτι πάνω σε αυτό το θέμα, αφού δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να μας μεταφέρουν στο σχολείο του Αγίου Ιωάννη, αφού έφυγε το ειδικό γυμνάσιο και Λύκειο και πήγε στη Μυρτιά.

Ζητήσαμε να μας μεταφέρουν εκεί που υπάρχουν χώροι, που θα είναι και μικρότερο το κόστος για το δήμο ή να μας μεταφέρουν σε ένα άλλο σχολείο. Ο κ. Πλεμμένος με διαβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε πριν από λίγες μέρες, ότι ο δήμος κάνει προσπάθειες να βρει ένα χώρο για να δοθεί μία συνολική λύση. Βέβαια δεν μας απάντησε αν μπορεί να δεχτεί τη λύση που προτείναμε εμείς, δηλαδή να πάμε στην περιοχή του Άγιου Ιωάννη. Αυτό πιστεύω ότι θα ήταν το καλύτερο για μας, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, γιατί τώρα το σχολείο είναι πολύ μικρό, δεν μπορούν να αναπτυχθούν οι δράσεις μας και δεν μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο όπως πραγματικά θα έπρεπε. Αυτή τη στιγμή το σχολείο έχει 17 παιδιά, ενώ υπάρχει και ένα παιδί που δεν έρχεται γιατί έχει τετραπληγία και δεν μπορεί εδώ να γίνει φυσιοθεραπεία, αφού δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος. Έτσι το παιδί μπαίνει στο σπίτι και είναι και αυτό ένα σημαντικό πρόβλημα».