Γεύσεις Ηλεία

Ηλεία: Ένας γαστρονομικός οδηγός με τοπικά προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσεις

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Ηλείας είναι ένα από τα λιγότερο όξινα της Ελλάδας και η ντόπια παραγωγή εσπεριδοειδών είναι κυριολεκτικά τεράστια, ξεπερνώντας τους 65.000 τόνους το χρόνο.
Ακούστε το άρθρο

Η Ηλεία είναι μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Ελλάδας. Παράγει ελιές και λάδι, σιτηρά και λαχανικά, ψάρια και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Ηλείας είναι ένα από τα λιγότερο όξινα της Ελλάδας και η ντόπια παραγωγή εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια) είναι κυριολεκτικά τεράστια, ξεπερνώντας τους 65.000 τόνους το χρόνο. Η Ηλεία κατέχει όμως ακόμα ένα ρεκόρ: είναι η περιοχή όπου παράγονται τα περισσότερα καρπούζια στην Ελλάδα! Εντυπωσιακά είναι και τα ντόπια τυριά, όπως το ανθότυρο, το γιαούρτι και το πεντανόστιμο ρυζόγαλο, αλλά και τα ψάρια (εντάξει – βοηθάει και η ατελείωτη ακτογραμμή μήκους 130χλμ. και τα εκτροφεία πέστροφας στη Λίμνη του Πηνειού), όπως επίσης, τα χειροποίητα ζυμαρικά (παπαρδέλες, κοχυλάκι, κριθαράκι). Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε βέβαια στο μέλι ελάτης και τις φράουλες της Ηλείας, που έχουν τη φήμη πως είναι οι καλύτερες στην Ελλάδα.

Τι καλό να φας στην Ηλεία: Τοπικά πιάτα

Μάλλον δε θα έχεις ακουστά το χοντρομενούδελο (τοπικό πιάτο με κοκκινιστό φιδέ σε σούπα). Εμείς σου προτείνουμε να το δοκιμάσεις με μπόλικο πιπέρι και φέτα. Πολύ αγαπητή ντόπια γεύση είναι και η ταμπακάλη, πιάτο με φασόλια και κολοκυθάκια. Εξαιρετικά δημοφιλή είναι ακόμα ο καγιανάς με τσιγαρίδα (καπνιστό χοιρινό με αυγό και ντομάτα), αλλά και το στρωτό (η ντόπια εκδοχή του μπακλαβά), το οποίο παραδοσιακά προσφέρουν σε πανηγύρια της Ηλείας και σε γάμους, εμείς όμως σου λέμε να το απολαύσεις όποια στιγμή και αν έχεις όρεξη για γλυκό.

Πηγή: Instagram
Πηγή: Instagram

Τι καλό να πιείς στην Ηλεία: Τοπικά κρασιά & αποστάγματα

Στους αμπελώνες της Ηλείας θα βρεις ευρωπαϊκές και ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών (όπως Ροδίτη και Μαυροδάφνη) που καλλιεργούνται σε μεγάλες ποσότητες. Εμείς ιδανικά σου προτείνουμε στο δρόμο σου προς την Αρχαία Ολυμπία ή κάποια από τις παραλίες της περιοχής να σταματήσεις για ξενάγηση σε ένα από τα πολλά οινοποιεία. Εναλλακτικά, μπορείς να επισκεφθείς ένα αποστακτήριο και να δεις από κοντά πώς παράγονται το ούζο και το τσίπουρο.

Πηγή: Instagram

Πηγή: discovergreece.com

Όλη η επικαιρότητα