Εκπαίδευση Ηλεία

Ηλεία: Εντείνονται οι κινητοποιήσεις κατά της μείωσης των σχολικών τμημάτων

Σήμερα συνέντευξη τύπου από τους συλλόγους γονέων και αύριο συλλαλητήριο.
Ακούστε το άρθρο

Οι γονείς και οι μαθητές αρκετών σχολείων της Ηλείας, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας την ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, να μειώσει τα τμήματα και φυσικά να «συγκεντρώσει» περισσότερα παιδιά, από το επιτρεπόμενο, μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Όπως μάλιστα τονίζουν, αυτές οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ σήμερα θα δοθεί συνέντευξη τύπου από τους συλλόγους των γονέων των σχολείων που έχουν κλείσει και αύριο Τετάρτη θα διεξαχθεί συλλαλητήριο, όπου σε αυτό θα κληθούν να συμμετάσχουν όλα τα σχολεία του νομού.

Ρεπορτάζ: Χρ. Κανελλόπουλος / Γ. Τσουκαλάς

Με αφορμή λοιπόν τις κινητοποιήσεις, γονείς και μαθητές από το 3ο Γυμνάσιο Πύργου, αλλά και από άλλα σχολεία, βρέθηκαν για άλλη μία φορά χθες στην Περιφερειακή Διεύθυνση νομού Ηλείας, όπου και συναντήθηκαν με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κο Γεώργιο Φωτεινόπουλο, ζητώντας του εκ νέου να πιέσει και αυτός από την πλευρά του, για να κάνει πίσω η υπουργός παιδείας κα Κεραμέως.

«Θα υπάρξει θέμα και σε δημοτικά – λύκεια»

Για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, αλλά και την εξέλιξή τους, μίλησε στην εφ. «Πατρίς» ο κος Θοδωρής Τσίπας γονέας μαθητών του 3ου Γυμνασίου Πύργου, που τόνισε σχετικά.

«Συνεχίζεται κανονικά η κατάληψη του 3ου γυμνασίου από γονείς και μαθητές και περιμένουμε να δούμε κάποιο αποτέλεσμα. Έχουμε πάλι σήμερα μία παράσταση στον διευθυντή δευτεροβάθμιας, αύριο (σ.σ. σήμερα) θα κάνουμε μία ενημέρωση στον τύπο για τις κινητοποιήσεις και την Τετάρτη θα έχουμε ένα συλλαλητήριο, όπου θα καλέσουμε όλα τα σχολεία να συμμετέχουν σε αυτό, γιατί είναι ένα θέμα το οποίο θα πάει και στα δημοτικά, αλλά και στα λύκεια. Αυτό το θέμα δεν θα απασχολήσει μόνο τα γυμνάσια, αλλά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και πρέπει να το αντιληφθούν όλοι αυτό σύντομα».

«Υπάρχει κίνδυνος και για την ασφάλεια των παιδιών μας»

Σε ερώτησή μας για το αν είναι εύκολο να δικαιωθούν και να κάνει πίσω το Υπουργείο Παιδείας, ο κος Τσίπας μας τόνισε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, ενώ στάθηκε και στον κίνδυνο που θα διατρέχουν τα παιδιά που θα είναι συγκεντρωμένα σε μία μικρή σχολική αίθουσα, σε περίπτωση ενός επικίνδυνου γεγονότος, δηλαδή είτε σε φωτιά, είτε σε σεισμό.

«Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να δικαιωθούμε σε αυτό το εγχείρημα που κάνουμε, αλλά δεν θα το αφήσουμε έτσι, αφού τα παιδιά μας είναι το μέλλον μας και αυτή τη στιγμή η παιδεία και το δημόσιο σχολείο καταστρέφονται, με όλα αυτά που έχουν γίνει εδώ και ενάμιση χρόνο. Πέρα από ότι είναι αντιεκπαιδευτικό όλο αυτό, να κάνει δηλαδή ένας εκπαιδευτικός μάθημα σε 27 παιδιά, είναι και επικίνδυνο λόγω της συγκέντρωσης τόσων παιδιών σε μία αίθουσα. Πλέον σε μία αίθουσα 40 τετραγωνικών, τίθενται και θέματα ασφάλειας και κυρίως πυρασφάλειας, αφού από τα προεδρικά διατάγματα φαίνεται ότι πρέπει να υπάρχει ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό πλέον δεν λαμβάνεται υπόψη και μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία σεισμογενή περιοχή κι αν γίνει ένας δυνατός σεισμός, σε μία τόσο μικρή αίθουσα που θα είναι στριμωγμένα τα παιδιά, θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τους μαθητές. Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για σεισμό, αλλά και για φωτιά και άλλα επικίνδυνα γεγονότα».

Στον αγώνα και το Γυμνάσιο της Βάρδας

Κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις των τμημάτων

Κινητοποίηση στον προαύλιο χώρο του σχολείου, πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς του Γυμνασίου Βάρδας, ενάντια στην συγχώνευση τριών τμημάτων της Α’ τάξης του Γυμνασίου σε τρία τμήματα, από τέσσερα που ήταν πριν, των 27 μαθητών.

Στην κινητοποίηση, η οποία διοργανώθηκε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και το Σύλλογο Διδασκόντων, τονίσθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να στοιβάζονται τόσοι πολλοί μαθητές σε μια αίθουσα διδασκαλίας εν μέσω έξαρσης της πανδημίας ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, την ίδια στιγμή  που η αραίωση των μαθητών είναι επιτακτική ανάγκη για την προστασία της υγείας, ενώ ταυτόχρονα η απόφαση αυτή έχει αρνητικές συνέπειες και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τη διαμαρτυρία των γονέων, των δασκάλων και των μαθητών στήριξε με την παρουσία του στο σχολικό συγκρότημα και ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ.Γιάννης Λέντζας.

«Στηρίζουμε την κινητοποίηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου της Βάρδας και του Συλλόγου των Διδασκόντων, που διαμαρτύρονται για την αιφνίδια συνένωση των τμημάτων της Α’ Γυμνασίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι μαθητές της πρώτης τάξης, περίπου τριάντα άτομα σε κάθε τμήμα, όταν είναι γνωστό ότι οι συνέπειες από τον κορωνοϊό στην συσσώρευση πολλών ατόμων στην ίδια αίθουσα, δρουν αρνητικά και είναι εναντία στα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του ιού. Επιπλέον, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τόσους μαθητές σε μια τάξη δε μπορεί να είναι εφάμιλλο και ανάλογο, με αυτό που θέλουμε για τα παιδιά μας», δήλωσε ο κ.Λέντζας, τονίζοντας παράλληλα ότι η δημοτική αρχή αγωνίζεται και απαιτεί να καταργηθεί η απόφαση συγχώνευσης των τεσσάρων τμημάτων σε τρία.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Γυμνασίου Βάρδας, κ.Χρήστο Δίπλας, το πρόβλημα  προέκυψε από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας που διέταξε τη συγχώνευση των τμημάτων σε όλη την Ελλάδα.

«Ένα από τα σχολεία το οποίο πλήττεται είναι και το δικό μας. Αυτή η απόφαση φέρνει μεγάλο πρόβλημα και στην ψυχολογία των παιδιών ενώ εξορίζονται οι συνάδελφοι. Πρέπει να πάνε μακριά για να συμπληρώσουν ωράριο, χωρίς να είναι δεδομένο ότι θα το καταφέρουν. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δε νομίζω ότι η θα επιστρέψει αλλά δε μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει  αδιαμαρτύρητα. Επίσης τίθεται και θέμα υγείας αφού σε μια αίθουσα οι μαθητές θα στοιβάζονται σα τις σαρδέλες», δήλωσε ο κ.Δίπλας.

Επίσης ο διευθυντής του γυμνασίου υπογράμμισε πως το μεγάλο ψέμα σε όλη την ιστορία είναι ότι ενώ ο γενικός γραμματέας λέει ότι δεν έχει τεθεί θέμα αναγκαστικής συνένωσης, το Γυμνάσιο Βάρδας έλαβε χθες προφορική εντολή από το προϊστάμενο ότι εντός της ημέρας πρέπει τα τμήματα να μειωθούν σε τρία. «Ο γενικός γραμματέας έλεγε ότι θα συγχωνευτούν τα τμήματα που είχαν εννέα και δέκα μαθητές. Εμείς όμως είχαμε 21 παιδιά αλλά και πάλι λάβαμε εντολή συγχώνευσης» όπως είπε ο κ.Δίπλας.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου, κα Ρούλα Παπαδοπούλου επισήμανε ότι  «το πρόβλημα είναι σοβαρό γιατί δεν είναι δυνατόν να έχουμε συγχωνεύσεις τμημάτων, την ίδια ώρα λένε για μέτρα προστασίας στα σχολεία. Τα παιδιά είναι το ένα πάνω στο άλλο. Είναι υποκριτική η απόφαση του υπουργείου και για αυτό διαμαρτυρόμαστε. Τον δίκαιο αγώνα μας στηρίζει η και δημοτική αρχή και η εκπαιδευτική κοινότητα και θα συνεχίσουμε γιατί αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει.»

Αποφασισμένοι και οι γονείς Γυμνασίου Ζαχάρως

Οι γονείς των μαθητών του γυμνασίου Ζαχάρως συνεχίζουν και αυτοί τις κινητοποιήσεις, ζητώντας από το Υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει στην μείωση των τμημάτων, που θα οδηγήσει σε αύξηση των μαθητών μέσα στις σχολικές αίθουσες. Μάλιστα δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους έως ότου δικαιωθούν.

Όπως τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο γονέας Αντώνης Φιορέτος: «το σύνθημά μας είναι γράφουμε κάτω από τη μάσκα, έχουμε φωνή, όχι στα κορωνοτμήματα».

Αυτό το σύνθημα αναγράφεται και στο πανό το οποίο έχει αναρτήσει έξω από το σχολείο ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου Ζαχάρως.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο κος Αντώνης Φιορέτος τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται και για την ασφάλεια των παιδιών και το αίτημά τους είναι να μην προχωρήσει η υλοποίηση της συγχώνευσης των τμημάτων και για την καλύτερη μάθηση, αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών.

«Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός ο λόγος που μας οδήγησε σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Υπάρχει θέμα και με την πυροπροστασία, αφού σύμφωνα με το νόμο πρέπει να υπάρχει απόσταση των παιδιών αναμεταξύ τους 2 τετραγωνικά μέτρα, κάτι που δεν ισχύει αυτή τη στιγμή με τις συγχωνεύσεις τμημάτων που γίνονται. Η πολιτεία δεν θέλει να προσλάβει νέους εκπαιδευτικούς και για αυτό προχωράει στη συγχώνευση των τμημάτων» αναφέρει ο κος Φιορέτος που κλείνοντας τις δηλώσεις του τόνισε ότι θα πρέπει να προσληφθούν καθηγητές, έτσι ώστε να σταματήσουν αυτές οι κινήσεις της πολιτείας.

«Δεν θα πληρώσουν τα παιδιά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν θέλει να κάνει νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών».

*** Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του γυμνασίου Ζαχάρως σε επιστολή που έχει συντάξει αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι πέρα από τα μαθησιακά προβλήματα τα οποία θα υπάρξουν στα παιδιά, υπάρχει και μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος, αφού ήδη στο σχολείο έχουν εμφανιστεί 7 κρούσματα covid 19 και με το συνωστισμό των παιδιών μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα για την υγεία τους.

Όλη η επικαιρότητα