Ηλεία

Ηλεία: Επεισοδιακή η επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη στο Πούσι!

pousi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε το πρωί της Κυριακής στην ιστορική τοποθεσία «Πούσι» στην Αχλαδινή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας η 192η επέτειος της Μάχης στο Πούσι το 1821, όπου εξουδετερώθηκε ο θύλακας των Τουρκαλβανών του Λάλα και διευκολύνθηκε έτσι η πολιορκία της Τρίπολης από τον Θ.Κολοκοτρώνη.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ το «παρών» έδωσαν επίσης εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι εντάσεις, με την αποχώρηση του βουλευτή Αχαΐας της Χρυσής Αυγής φωνάζοντας στον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά «Είσαι ανθέλλην…», όταν δεν τον προσφώνησε στον χαιρετισμό του.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ένδοξων νεκρών και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη  Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλονιάς που για μια ακόμα χρονιά λάμπρυνε τις εκδηλώσεις.

Ποιήματα και χορευτικά, μετά την ένταση και τις αποχωρήσεις

Το πολιτιστικό μέρος των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα στο εκκλησάκι της Ανάληψης και ξεκίνησαν με σύντομο χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά, η παράλειψη του οποίου να μην προσφωνήσει τον Βουλευτή Αχαΐας της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη, κατά την προσφώνηση των υπολοίπων παρισταμένων, προκάλεσε την έκρηξη του τελευταίου, ο οποίος αποχώρησε φωνάζοντας «Δήμαρχε είσαι ανθέλλην και ντροπή σου, που δεν σέβεσαι θεσμικό όργανο».

Λίγο αργότερα, κι αυτού προηγήθηκε συνενόηση με τα συγκεντρωμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, αποχώρησαν όλοι μαζί φωνάζοντας το γνωστό σύνθημα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». Κι όλα αυτά παρουσία ισχυρής Αστυνομικής δύναμης που βρέθηκε στην περιοχή, υπό το φόβο επεισοδίων, με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας Αριστείδη Ανδρικόπουλο. Ο δήμαρχος κ.Κοτζιάς πάντως, συνέχισε απτόητος την ομιλία του, αναφερόμενος στη σημασία του αγώνα των προγόνων μας και στη δική μας ευθύνη, σήμερα, στις προκλήσεις της νέας πραγματικότητας, σε ένδειξη σεβασμού και τιμής στη μνήμη τους.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λάλα Αθανάσιος Κατσίμπελης, κάνοντας εκτενή αναφορά στα γεγονότα της εποχής και περιγραφή της μάχης στο Πούσι, όπως διασώζεται μέχρι σήμερα όχι μόνο μέσα από τα ιστορικά αρχεία αλλά και από τη λαογραφία…

Ποιήματα για τη Μάχη του Πουσίου απήγγειλαν οι μαθητές από την Αχλαδινή Γιάννης Αγγελόπουλος, Κυριάκος Μπότσας, Στυλιανός Μπότσας και Κατερίνα Μπότσα οι οποίοι και καταχειροκροτήθηκαν.

Θερμό χειροκρότημα και εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια και για τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βάλσαμος» από τα Βαλσαμάτα Κεφαλονιάς και των Πολιτιστικών Συλλόγων Αχλαδινής και Κούμανι που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση που παρατέθηκε στον ίδιο χώρο, κάτω από τη σκιά των δέντρων, ενώ νωρίτερα είχε προσφερθεί γλυκό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αχλαδινής.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα