Ηλεία

Ηλεία: Έπιασαν τιμόνι οι πρώτοι 17χρονοι οδηγοί

«Υπάρχει ενδιαφέρον και στην Ηλεία, που ακόμη όμως είναι σχετικά μικρό», δηλώνουν οι εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών. 
Ακούστε το άρθρο

Έπιασαν και επίσημα τιμόνι στη χώρα μας, οι πρώτοι 17χρονοι οδηγοί, σύμφωνα με τον νέο νόμο που επιτρέπει σε ανήλικους οδηγούς να αποκτήσουν προσωρινή άδεια οδήγησης, με τη δυνατότητα αυτή να γίνει μόνιμη όταν ενηλικιωθούν.

«Είναι κάτι το θετικό να έχουν οι 17χρονοι μία σταδιακή πρόσβαση στο αυτοκίνητο και να μπορούν να αποκτήσουν πιο ομαλά αυτήν την οδηγική εμπειρία», τονίζει ο κος Χρήστος Βαγγόπουλος εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών, που αναφέρει ακόμη ότι, «μέχρι στιγμής ο κόσμος έχει δείξει ένα μικρό ενδιαφέρον, ίσως όμως να μην έχει γίνει αυτή η εξέλιξη τόσο πολύ γνωστή. Πάντως το τελευταίο διάστημα βλέπω νέα παιδιά να έρχονται στις σχολές, να ρωτάνε και να προσπαθούν γενικά να ενημερωθούν».

«Σε περίπτωση που έχουμε τροχαίο ατύχημα με υπαιτιότητα του 17χρονου, τότε μόλις κλείσει τα 18 δεν παίρνει το κανονικό δίπλωμα, αλλά ξαναδίνει εξετάσεις» τονίζει ο κος Αθανάσιος Σταματόπουλος εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών.

«Δεν θα λέγαμε ότι υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον από τους 17χρονους να πάρουν δίπλωμα και σε αυτό φταίει κάτι ο κορωνοϊός, κάτι επειδή είμαστε ελαιοπαραγωγός περιοχή και ο κόσμος ακόμη μαζεύει ελιές. Άλλωστε παραδοσιακά πάντα αυτός ο μήνας, ο Ιανουάριος, ήταν λίγο πεσμένος. Θα πρέπει από τη μέρα που θα πάρουν το δίπλωμα, πριν κλείσουν τα 18, να έχουν πάντα κοντά τους κάποιον με ηλικία άνω των 25, που θα έχει δίπλωμα οδήγησης κατηγορίας Β, τουλάχιστον 5 χρόνια. Θα πρέπει επίσης να οδηγούν μέχρι να κλείσουν τα 18 εντός του νομού Ηλείας», συμπληρώνει ο κος Σταματόπουλος.

Οι εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών, Χρήστος Βαγγόπουλος, Αθανάσιος Σταματόπουλος και Δημήτρης Γιαννικόπουλος, δηλώνουν ότι αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον από τους 17χρονους στην Ηλεία να παρακολουθήσουν μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτου είναι μικρό, αλλά με την πάροδο του χρόνου αναμένεται να αυξηθεί

«Είναι ένα πολύ καλό μέτρο και υπάρχει ενδιαφέρον από τα παιδιά», δηλώνει από την πλευρά του ο κος Δημήτρης Γιαννικόπουλος εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών, προσθέτοντας πως «ήδη έρχονται αρκετά παιδιά και ρωτάνε σε αυτές τις ηλικίες για το πως θα βγάλουν δίπλωμα. Ακόμα βοηθάει, ότι τα παιδιά αυτά δεν έχουν δώσει ακόμη Πανελλαδικές, έχουν λοιπόν το περιθώριο να σκεφτούν και αυτό το κομμάτι της ζωής τους, το οποίο είναι σημαντικό. Παιδιά από ηλικία 17 χρονών και άνω λοιπόν, μπορούν να προσέλθουν στις σχολές οδηγών, να συμμετέχουν κατευθείαν στις θεωρητικές εξετάσεις και μετά και στις πρακτικές. Θα πρέπει πάντως αυτοί οι νέοι οδηγοί να τηρούν κάποιες υποχρεώσεις που είναι σημαντικές, όπως ότι δεν μπορούν να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, θα πρέπει ο συνοδηγός τους να έχει μαζί του απαραίτητα το δίπλωμα, ενώ και οι ποινές είναι πολύ αυστηρές».

Ξεκίνησαν μαθήματα 17χρονοι και στην Ηλεία

Να σημειωθεί πως ήδη στην Ηλεία υπάρχουν 17χρονοι που έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα που απαιτούνται για να βγάλουν το δίπλωμα αυτοκινήτου. Ο νέος νόμος για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης και των εξετάσεων των οδηγών, ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο και υπάρχουν ανήλικοι που έχουν ξεκινήσει και την πρακτική τους εκπαίδευση. Μάλιστα σε περίπτωση που το παιδί έχει εκδώσει δίπλωμα μοτοποδηλάτου 50 κυβικών, τότε δεν απαιτείται να δώσει και θεωρητικές εξετάσεις.

Οι 17χρονοι οδηγοί θα πρέπει επίσης να τοποθετούν ένα μεγάλο «Σ» στο πίσω μέρος του οχήματος, κάτι που επιδεικνύει ότι οδηγούν με υποχρεωτική παρουσία συνοδού. Επιπλέον οι ανήλικοι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν μόνο εντός των περιφερειών που αποτελούν τη μόνιμη κατοικία τους.

Σίγουρα όμως αυτή η εξέλιξη, είναι ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσουν τα νέα παιδιά την κατάλληλη οδηγική συμπεριφορά, έτσι ώστε όταν θα πιάσουν το τιμόνι ενήλικοι πλέον, να αποφεύγουν τα λάθη τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Όλη η επικαιρότητα