Αγροτικά Ηλεία Καταναλωτές

Ηλεία: Έρχονται ανατιμήσεις – Ο χιονιάς βάζει… «φωτιά στις τιμές των κηπευτικών»

Αυξήσεις σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως τα οπωροκηπευτικά και όλα όσα «γεμίζουν» καθημερινά, το καλάθι της νοικοκυράς, φαίνεται πως θα δουν οι καταναλωτές το επόμενο διάστημα.
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως τα οπωροκηπευτικά και όλα όσα «γεμίζουν» καθημερινά, το καλάθι της νοικοκυράς, φαίνεται πως θα δουν οι καταναλωτές το επόμενο διάστημα, καθώς το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, η πανδημία αλλά και η πρόσφατη κακοκαιρία με ισχυρό παγετό, που έπληξε τη χώρα, συνθέτουν το «παζλ» των ανατιμήσεων και στα πράσινα λαχανικά.

Το τελειωτικό «χτύπημα» ήρθε με τον παγετό των τελευταίων ημερών που κατέστρεψε ολοκληρωτικά κάθε ίχνος κηπευτικών προϊόντων που μπορεί να είχε απομείνει με αποτέλεσμα τα είδη να λιγοστεύουν και οι τιμές να αυξάνονται.

Πολλοί επαγγελματίες του χώρου, κάνουν λόγο, για ανατιμήσεις στα πράσινα λαχανικά τα οποία ήδη δυσκολεύονται να βρουν για να καλύψουν τις ανάγκες των καταστημάτων τους, ενώ όσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από άλλες χώρες. Το χιόνι και οι αρνητικές θερμοκρασίες που έφερε η «Ελπίδα», έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας με τους παραγωγούς να βρίσκονται για ακόμα μια φορά σε απόγνωση αλλά και τους καταναλωτές να βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται κατακόρυφα κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αν και οι ανατιμήσεις αυτές, όπως εξηγούν οπωροπώλες στην εφ. Πατρίς, θα φανούν το επόμενο διάστημα, φαίνεται πως όλα τα οπωροκηπευτικά τη φετινή χρονιά θα καταλήξουν να είναι «είδος πολυτελείας» για πολλά νοικοκυριά που αγόραζαν τα λαχανικά για το τραπέζι.

Κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι, κολοκύθια αλλά και πολλά εσπεριδοειδή, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τον παγετό και οι ελλείψεις τους στην αγορά θα είναι πλέον εμφανείς. Εκτός όμως από τους ενδογενείς παράγοντες, που ωθούν προς τα πάνω τις τιμές στα οπωροκηπευτικά οι καταναλωτές έχουν κάθε λόγο να προβληματίζονται από την εικόνα και πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις για τις διεθνείς τιμές των τροφίμων και δη των αγροτικών προϊόντων καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το αυξημένο κόστος στις τιμές των λιπασμάτων και πρώτων υλών, η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας, οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξαιτίας της πανδημίας, έχουν δημιουργήσει την τέλεια «αγροτική καταιγίδα».

Μιχάλης Αποστολόπουλος, ιδιοκτήτης μανάβικου

«Όλη αυτή η κακοκαιρία θα επηρεάσει τις τιμές στα λαχανικά όχι άμεσα γιατί ο πάγος είναι πολύς και ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή σε θερμοκρασία -2 και -3 βαθμούς δεν αντέχουν. Επίσης όλα τα κηπευτικά λόγω πάγου δεν αντέχουν στα χωράφια οπότε θα υπάρξουν μικρές ποσότητες προς διάθεση και αυτομάτως θα υπάρξουν και αυξήσεις στις τιμές. Στον Πύργο δεν το έχουμε δει ακόμα το φαινόμενο αυτό αλλά τις προσεχείς ημέρες που θα φανεί το πρόβλημα της ζημιάς θα έχουμε και τις συνέπειες της αύξησης των τιμών».

Έφη Σταυροπούλου, ιδιοκτήτρια μανάβικου

«Δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να βρούμε προϊόντα, ειδικά στα πράσινα όπως άνηθο, κρεμμύδι, σπανάκι, όλα αυτά έχουν σχεδόν καταστραφεί. Είναι σχεδόν ανύπαρκτα και τα περισσότερα που έρχονται τώρα είναι εισαγωγής για να μπορούμε να καλύψουμε την αγορά και τους πελάτες μας. Λόγω του παγετού των τελευταίων ημερών οι αυξήσεις στις τιμές θα υπάρξουν γιατί δεν υπάρχουν προϊόντα».

Σπυρούλα Πασχάλογλου, ιδιοκτήτρια μανάβικου

«Προς το παρόν δεν έχουν επηρεαστεί τα προϊόντα αλλά στην πορεία όπως φαίνεται θα επηρεαστούν και από ότι βλέπω θα υπάρχουν και ελλείψεις σε προϊόντα, όπως υπάρχουν και τώρα. Σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι και τα εσπεριδοειδή, όλα αυτά θα έχουν ελλείψεις λόγω των ζημιών από τον παγετό. Όλα αυτά είναι αλυσίδα και θεωρώ πως και οι τιμές θα αυξηθούν σε αυτά τα είδη. Μέχρι στιγμής οι τιμές ήταν καλύτερες από πέρυσι αλλά με τον παγετό και τις ζημιές θα αυξηθούν».

Όλη η επικαιρότητα