Ηλεία

Ηλεία: Ετοιμόρροπα κτίρια έρμαια της εγκατάλειψης

H τελευταία επίσημη καταμέτρηση από τους δήμους δείχνει ότι στην Ηλεία είναι περίπου 400 τα επικίνδυνα κτήρια.
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά μεγάλος παραμένει ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων και ετοιμόρροπων κτιρίων που υπάρχουν στην Ηλεία, όπως φυσικά και σε όλη την Ελλάδα και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, αφού μπορεί να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα, αν καταρρεύσουν μετά από κάποιο σεισμό ή έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πόσες φορές δεν έχουμε γράψει ότι ο χρόνος, η φθορά, οι βροχοπτώσεις, οι σεισμικές δονήσεις και κάθε είδους φυσική καταστροφή έχει καταστήσει την άλλοτε ταυτότητα του οικιστικού ιστού των κοινοτήτων και των πόλεων της Ηλείας μία διαρκή απειλή;

Όμως όσα ρεπορτάζ και αν γίνουν, πολύ λίγα είναι αυτά τα οποία έχουν γίνει για να αποκατασταθεί, έστω εν μέρει, αυτό το πρόβλημα, αφού η πολιτεία δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια στους δήμους, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να προχωρήσουν στην κατεδάφιση αυτών των εγκαταλελειμμένων και ετοιμόρροπων κτιρίων.

Περίπου 400 κτίρια στην Ηλεία έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα και ετοιμόρροπα

Από τις έρευνες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι περίπου 400 κτίρια στο νομό (σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση που έγινε το 2021) έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα και ετοιμόρροπα, μαζί με αυτά που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και αποτελούν ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου σε μία περιοχή όπου ο εγκέλαδος αποτελεί τακτικό επισκέπτη .

Τα εγκαταλελειμμένα και ειδικά τα επικίνδυνα ή και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, εάν δεν γίνουν δραστικές και συντονισμένες ενέργειες, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν ραγδαία, λόγω αφενός μεν, της λειτουργικής, στατικής, ενεργειακής ανεπάρκειας τους και της συσσώρευσης φθορών σε αυτά, αφετέρου δε, της πολύ-ιδιοκτησίας, των φορολογικών βαρών και της έλλειψης οικονομικών κινήτρων για την συντήρηση και επαναχρησιμοποίηση τους ειδικά ενόψει του υψηλού κόστους και της πολυπλοκότητας των διαδικασιών έγκρισης αποκατάστασης τους στην περίπτωση των διατηρητέων…

Προσπαθεί να βρει λύση εδώ και 8 χρόνια!

Εδώ και οκτώ χρόνια το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να εισαγάγει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων, επικαιροποιώντας το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό, καθώς οι ρυθμίσεις για παραχώρηση κτιρίων σε δημοτικούς φορείς ή, μέσω αυτών, σε ιδιώτες για αποκατάσταση και αξιοποίηση εγείρουν συνταγματικά ζητήματα αφού η προστασία της ιδιοκτησίας τελεί υπό την εγγύηση του Συντάγματος.

Αναζητώντας συνταγματική… λύση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημ. «ΤΟ ΒΗΜΑ», παραπέμπεται για μετά τις εκλογές η προσπάθεια και της σημερινής κυβέρνησης να καταλήξει σε έναν νόμο για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, η οποία είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020, οπότε δύο νέοι καταπλακώθηκαν από ερείπιο που κατέρρευσε την ώρα του σεισμού στη Σάμο. Μάλιστα, τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, σε σύσκεψη υπό τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, έπειτα από πιέσεις και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε ανακοινωθεί ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα ετοιμόρροπα κτίρια, που ανάγεται στο 1929 και την επίσπευση επεμβάσεων για την επισκευή τους από τους δήμους ή και άλλους φορείς. Όπως είχε ειπωθεί, το κόστος των επεμβάσεων θα καλυπτόταν άμεσα από δημόσιους πόρους.

Η τελευταία πρόταση του ΥΠΕΝ, που είχε διαρρεύσει, προέβλεπε ένα μοντέλο που θα επιτρέπει να περιέρχεται ένα εγκαταλελειμμένο ακίνητο στον Δήμο ή άλλον φορέα έως και για 50 έτη, προβλέποντας συναίνεση του ιδιοκτήτη (εάν εντοπιστεί) και με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τον φορέα που θα το αναπαλαιώσει. Σε περίπτωση μη συναίνεσης, θα πρέπει να προβεί ο ιδιοκτήτης σε επανάχρηση του ακινήτου και εάν δεν το πράξει έπειτα από εύλογο χρονικό διάστημα θα ξεκινά η διαδικασία από τον Δήμο.

Δήμος Πύργου: 70-80 τα επικίνδυνα- ετοιμόρροπα κτίρια

Ο Δήμος Πύργου με μια πρώτη προσέγγιση είχε περί τα 70-80 επικίνδυνα- ετοιμόρροπα κτίρια . Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πύργου έχει ήδη στην κατοχή του με την βοήθεια της Πολεοδομίας και των τεχνικών υπηρεσιών, μια λίστα περί των 23 επικίνδυνων κτιρίων που προκύπτουν από την επεξεργασία αιτημάτων ιδιοκτητών τα τελευταία χρόνια.

Δήμος Ηλιδας: Τα ετοιμόρροπα φθάνουν τα 62

Σε έρευνα είχε βρεθεί πως 62 είναι τα επικίνδυνα κτίσματα στον δήμο Ήλιδας, σύμφωνα με τις εκθέσεις αυτοψίας που εκδόθηκαν από το 2015 από την Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του δήμου.

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Φτάνουν 58 στον αριθμό

Τα 58 φθάνουν τα ετοιμόρροπα κτίρια στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας που αποτελούν κίνδυνο για την πρόκληση ατυχήματος ή δυστυχήματος και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι εργασίες κατεδάφισής τους.

Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης: 86 ετοιμόρροπα κτίρια

Με την Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας να έχει το μεγαλύτερο αριθμό των ετοιμόρροπων κτιρίων αφού φθάνουν τα 30, συνολικά στο Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης έχουν καταγραφεί 86.

Δήμος Πηνειού: 13 τα κτίρια που απειλούν…

Στο Δήμο Πηνειού τα ετοιμόρροπα κτίρια και κατασκευές που βρίσκονται εντός των διοικητικών του ορίων φθάνουν τα 13.

Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων: Κατεδαφίστηκαν τρία

Στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων έχει ήδη γίνει κατεδάφιση τριών επικίνδυνων κτιρίων επί της οδού Ξενοφώντος, ενώ υπάρχουν δύο διατηρητέα κτίρια τα οποία είναι σε πρόγραμμα για αξιοποίηση και συγκεκριμένα ένα στην Κρέστενα και ένα στην Ανδρίτσαινα.

Δήμος Ζαχάρως: Ελάχιστα τα προς κατεδάφιση…

Τα κτήρια προς κατεδάφιση στο δήμο Ζαχάρως είναι συνολικά έξι. Τα εν λόγω κτίρια είναι καταγεγραμμένα από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να κατεδαφιστούν.

Όλη η επικαιρότητα