Υγεία

Ηλεία: «Χέρι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν θα ανεχτούμε!»

ygeia_kampos.jpg

«Καζάνι που βράζει» θυμίζουν τις τελευταίες ώρες οι τοπικές κοινωνίες, οι Δημοτικές Αρχές και οι εργαζόμενοι στον τομέα παροχής πρωτοβάθμιων φροντίδων υγείας στην ευρύτερη περιοχή της πεδινής Ηλείας, μετά και τη νέα απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου του Πύργου για την μετακίνηση προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πρωτεύουσας του νομού. Νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Υγείας Βάρδας με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής και των εκπροσώπων των φορέων και των συλλόγων της περιοχής, ενώ λίγες ώρες μετά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο του δήμου Πηνειού, στη Γαστούνη, με τη συμμετοχή των δύο δημάρχων, Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Δημήτρη Αρβανίτη, του προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του νομού, καθώς και προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων. Οι δύο δήμοι αποφάσισαν «κοινό βηματισμό» στην αντιμετώπιση του προβλήματος, εξαντλώντας κάθε μέσο και μορφή κινητοποίησης μέχρι να πετύχουν την ανάκληση της απόφασης που όπως τόνισαν: «θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην περιοχή και τους κατοίκους της».

«Δεν θα δεχτούμε πειράματα…»

«Όσο υπάρχει αυτή η Δημοτική Αρχή δεν θα δεχτούμε πειράματα και κανενός είδους υποβάθμισης στην παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας» τόνισε από το Κέντρο Υγείας Βάρδας ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και συνέχισε: «Θα δεχτούμε μόνο παρεμβάσεις προς τα πάνω, καμία προς τα κάτω. Ο μισός μας δήμος καλύπτεται από το Κέντρο Υγείας και ο άλλος μισός από το Κέντρο Υγείας Γαστούνης. Στο πρόβλημα λοιπόν αυτό οι δύο δήμοι πρέπει να πορευτούν με κοινό βηματισμό και σκέψη. Σε ότι αφορά στο θέμα της μετακίνησης του γιατρού επικοινώνησα με την κα. Φιλιπποπούλου και με διαβεβαίωσε ότι το κενό που θα δημιουργηθεί στο Κέντρο Υγείας Βάρδας θα καλύπτεται τα απογεύματα από τον γιατρό του Περιφερειακού Ιατρείου Λεχαινών. Εις βάρος της πρωτοβάθμιας παροχής υγείας δεν δεχόμαστε τίποτα. Όσο για τη δευτεροβάθμια παροχή υγείας, πιστεύω ότι μπορούν να βρεθούν άλλες λύσεις». Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βάρδας κ. Γεώργιος Χατζηαλεξάνδρου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μετακίνηση του ενός περιφερειακού γιατρού θα επιφέρει την απογύμνωση του Κέντρου Υγείας και τη μη εφαρμογή των εφημεριακών του υποχρεώσεων. Το Κέντρο Υγείας Βάρδας είναι ακριτικό, απέχει 50 χιλιόμετρα από το κοντινότερο νοσοκομείο, βρίσκεται πάνω στην Εθνική Οδό που γίνονται τόσα τροχαία ατυχήματα, καλύπτει όλο το δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Λαρισσού, 3.000 οικονομικούς μετανάστες της περιοχής και δέχεται κάθε χρόνο 40.000 επισκέπτες. Οι εναπομείναντες γιατροί δεν επαρκούν και η μετακίνηση θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις εφημερίες που ήδη κάποιες καλύπτονται με τη βοήθεια γιατρών από το Ρίο».

«Δεν εμπιστευόμαστε τις υπογραφές ψευτών…»

«Ποιον ανθρώπων την υπογραφή να εμπιστευτούμε, των ψευτών του Επιστημονικού Συμβουλίου που λένε ότι η Γαστούνη απέχει από την Αμαλιάδα 6 χιλιόμετρα; Γιατί την τελευταία φορά που πήγα εγώ ήταν 16 χιλιόμετρα» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι στη Γαστούνη και συνέχισε: «Το προπύργιο σε έναν τόπο για να νιώθει ο κόσμος ασφαλής είναι η παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας και αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε. Δεν είμαι γιατρός και δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει η μετακίνηση του γενικού ιατρού από το Τραγανό και η αντικατάστασή του με αγροτικό, αλλά σίγουρα είναι κάτι σοβαρό. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική εργαζόμενη του Κέντρου Υγείας με ποσοστό αναπηρίας 67% μετακινείται στον Πύργο και πως θα πηγαίνει καθημερινά από το Καρδιακαύτι εκεί. Θεωρώ ότι οι μετακινήσεις είναι επιλεκτικές και έχουν να κάνουν με τις ρουφιανιές που έχουν φτάσει στην κα. Φιλιπποπούλου. Δεν είναι κάτι κακό, οι ρουφιάνοι είναι μέσα στη ζωή και αυτοί. Τώρα, πως γίνεται να υπάρχουν και στη Γαστούνη και στη Βάρδα; Κάντε συνειρμό και θα καταλάβετε. Με τους ρουφιάνους όμως η σχέση είναι αμφίδρομη και γι΄ αυτό πρέπει να προσέχουν την επιστροφή της ρουφιανιάς». Συνεχίζοντας ο κ. Καστρινός είπε: «Αναρωτιέμαι, αφού η γιατρός του Βαρθολομιού θα κάνει 5 εφημερίες στον Πύργο, ποιος θα είναι αυτές τις 5 μέρες στο Βαρθολομιό. Έχω να πω ότι πήγα τη μητέρα μου στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και οι συνθήκες ήταν άψογες. Πήγα το θείο μου στο νοσοκομείο του Πύργου και ήταν ελλιπέστατη. Μπορείς να περάσεις και αλλιώς το μήνυμα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και όχι να το μεταφέρεις στους ασθενείς…. Αλήθεια, στα Λεχαινά κατασκευάζεται το πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Τι να τα κάνει ο κόσμος τα ντουβάρια αν δεν υπάρχει κάποιος εκεί;». Τέλος, ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός είπε: «Δεν έχουμε κάτι με τα πρόσωπα και ούτε κάνουμε ρουσφέτια για να κρατήσουμε εδώ κάποιους γιατρούς ή προσωπικό. Η ευαισθησία μας είναι τέτοια που μας κάνει να αντιδρούμε στην μετακίνηση της εργαζομένου που αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηρίας. Με τον δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Δημήτρη Αρβανίτη θα επισκεφτούμε τον Διοικητή πρώτα αλλά και τον Υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ και όπως επανειλημμένα, κάποιοι απαξιώνουν το θεσμικό μας ρόλο, έτσι και εμείς θα κάνουμε τους χειρισμούς μας».

«Θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο»

Τις θέσεις που εξέφρασε και στη σύσκεψη στο Κέντρο Υγείας Βάρδας επανέλαβε ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Δημήτρης Αρβανίτης προσθέτοντας: «Εμμένουμε στην αταλάντευτη απόφασή μας να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο, ώστε να επιβάλουμε το λογικό». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας του νομού κ. Κώστας Νικολαβγένης είπε: «Σαν εργαζόμενοι είμαστε αντίθετοι με αυτές τις αποφάσεις που θα επιφέρουν προβλήματα στις φροντίδες υγείας προς τον κόσμο και ζητάμε την ανάκλησή τους. Είμαστε αποφασισμένοι δε αν χρειαστεί, να προχωρήσουμε ακόμα και σε καθημερινές στάσεις εργασίας». «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ισότιμα και ισόποσα τα Περιφερειακά Ιατρεία που πρώτα απ’ όλα πλήττονται από την απόφαση και πάνω σε αυτά στηρίζεται όλο το οικοδόμημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ανδραβίδας κ. Γεώργιος Χαντζηπανταζής. «Πριν λίγες μέρες εγκαινιάσαμε το αγροτικό μας ιατρείο που ήταν πολύ καιρό, δαπανήσαμε χρήματα για να βάλουμε ιντερνέτ κ.α. και τώρα, μας ήρθε η απόφαση να το ξανακλείσουμε. Αυτό το πράγμα είναι απάνθρωπο και αγγίζει τα όρια της γελοιότητας» είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σταφιδοκάμπου κ. Γιώργος Αλεβιζόπουλος ενώ ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τραγανού κ. Νίκος Τσάκωνας είπε: «Αυτή η απόφαση είναι εντελώς απαράδεκτη. Οδηγούν τον κόσμο στο θάνατο. Θα μας βρουν όμως απέναντί τους».

Στάθης Πουλιάσης

([email protected])

Όλη η επικαιρότητα