Ηλεία

Ηλεία: Χοιροσφαγή και φέτος στα Μακρίσια! (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε η διαδικασία σφαγής των χοιρινών στο χωριό Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, ενός εθίμου που ολόκληρες δεκαετίες παραμένει ανεξίτηλο στον χρόνο.

Το συγκεκριμένο έθιμο, όπως τόνισαν στο patrisnews οι μεγαλύτεροι άνθρωποι του χωριού, κρατά από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μέχρι σήμερα αποτελεί «ιερή» διαδικασία για τους κατοίκους της περιοχής.

«Εκείνα τα χρόνια, επειδή οι Τούρκοι έπαιρναν δικά τους όλα τα ζωντανά που έθρεφαν οι άνθρωποι στο χωριό, οι κάτοικοι αποφάσισαν να εκτρέφουν χοιρινά, τα οποία οι Τούρκοι δεν έτρωγαν. Έτσι αρκετές οικογένειες τότε μπορούσαν να έχουν φαγητό για όλη τη χρονιά, αφού οι Τούρκοι δεν έπαιρναν τα χοιρινά», αναφέρουν οι Μακρισιώτες κάτοικοι.

Και μπορεί η κρίση να έχει επηρεάσει σε μικρό βαθμό το έθιμο της χοιροσφαγής, καθώς τη φετινή χρονιά σφαγιάστηκαν λιγότερα χοιρινά από άλλες χρονιές, ωστόσο το πρωί της Παρασκευής αρκετές οικογένειες είχαν στήσει τους πάγκους τους, είχαν βγάλει τις ψησταριές τους και γλέντησαν με τον καλύτερο τρόπο το έθιμο της χοιροσφαγής.

Άλλωστε, δεν είναι μόνο οι ντόπιοι που γνωρίζουν πολύ καλά τη γεύση της τσιγαρίδας αλλά και άνθρωποι από άλλες περιοχές όχι μόνο της Ηλείας και ολόκληρης της Ελλάδας, επισκέφθηκαν την Παρασκευή τα αγαπημένα ή συγγενικά τους πρόσωπα για να δουν από κοντά τη διαδικασία.

Να σημειωθεί πως το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε η σφαγή των γουρουνιών και το απόγευμα έγινε το τεμάχισμα και η τοποθέτησή του στο αλάτι, ενώ την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται το βράσιμο και το λιώσιμο του χοιρινού που στη συνέχεια θα γίνει παστό και θα φυλαχθεί σε ειδικά βαρέλια για όλο το χρόνο.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα